Krajský soud v Brně přijde v průběhu roku o třicítku soudců kvůli plošnému snižování jejich počtu

České soudy během letošního roku přijdou téměř o 200 soudců. Rozhodlo o tom ministerstvo spravedlnosti. K podobnému kroku rezort nepřistoupil přinejmenším posledních 10 let. Argumentuje tím, že soudcům ubývá práce. Předsedové krajských soudů, včetně toho v Brně, se obávají, že se kvůli tomu řešení některých případů protáhne.

Snižování stavů se dotkne v podstatě všech soudů. Například místa, která přirozeně zaniknou třeba kvůli odchodu do důchodu, nebudou znovu obsazena. Jihomoravská soudní oblast, pod kterou spadá i část Zlínského kraje, Vysočiny nebo Prostějovska, přijde o 31 soudců z aktuálních 442. A největší problémy to může způsobit hlavně menším soudům v Prostějově nebo v Kroměříži. Soudy na jižní Moravě patří dlouhodobě spolu s těmi v severních Čechách k nejvíc vytíženým.

Předsedové krajských soudů nesouhlasí

Některé agendy jsou podle krajských soudů pořád hodně zatížené, třeba insolvence nebo opatrovnické spory. Předseda Krajského soudu v Brně Milan Bořek se obává také toho, že v druhé části roku výrazně naroste počet žalob, které budou souviset s ekonomickými dopady pandemie.

„Až začnou občané a firmy podávat žaloby, v nichž budou žádat o náhradu škody vůči České republice související s krizovými opatřeními, s úplatky, tak česká justice může být zahlcena množstvím těchto sporů.“

Na konci roku chtělo po státu odškodné asi 640 firem a ty, které neuspějí, se pak budou moct obrátit právě na soudy.

Jak ministerstvo snižování počtu soudců vysvětluje?

Podle rezortu jim ubývá nových případů. Proto by snížení počtu soudců údajně nemělo justici ovlivnit. Oficiální statistiky nových i skončených případů za loňský rok ještě nejsou kompletní. Oslovili jsme všechny okresní soudy na jižní Moravě a jejich statistiky potvrzují, že nových případů ubylo i loni. Soudci ale říkají, že stávající agenda je složitější a náročnější. Ministerstvo chce s předsedy krajských soudů dál jednat.

„V současné době probíhají jednání mezi soudy a ministerstvem spravedlnosti a v důsledku těchto jednání a po jejich zhodnocení by případně mohlo dojít k navýšení plánovaného počtu soudců u některých krajských soudů,“ říká mluvčí rezortu Vladimír Řepka.

Poslední jednání bylo minulý týden s vedením Ústeckého krajského soudu. Na ničem konkrétním se ale strany nedohodly.

Předsedové by chtěli situaci vyřešit ideálně tak, aby o tolik soudců vůbec přijít nemuseli. Podle předsedy brněnského krajského soudu Milana Bořka by pomohlo i to, kdyby měl možnost přesouvat soudce na výpomoc do jiných okresů i bez jejich souhlasu. S tím, že by dostávali zaplacené cestovné a ubytování – to ale ministerstvo neplánuje.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související