Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babišův zastupitel porušil karanténu a šel na jednání kraje. Spletl jsem si datum, tvrdí

Autor: ČTK - 
25. ledna 2021
17:08

Předseda středočeských zastupitelů za ANO Martin Herman se minulý týden zúčastnil jednání na krajském úřadě, přestože měl být v karanténě. Domníval se totiž, že karanténa se počítá od data onemocnění, nikoliv od data pozitivního testu. Na pondělním zasedání krajského zastupitelstva to uvedla hejtmanka Petra Pecková (STAN) s odvoláním na e-mail, který Herman odpoledne rozeslal zastupitelům.

Server Info.cz v pondělí napsal, že Herman nerespektuje nařízenou izolaci a dál chodí na pracovní schůzky či jednání zastupitelstva. V karanténě má podle serveru zůstat do 28. ledna. Herman to na dopoledním jednání zastupitelstva odmítl. Uvedl, že ho nikdo z hygienické stanice nekontaktoval a o údajné karanténě nařízené do konce měsíce nemá ponětí.

„Můj syn byl někdy začátkem ledna nakažen nemocí covid. Já jsem s ním byl samozřejmě doma v karanténě deset dní, poté jsem si nechal udělat test na covid - myslím, že to bylo 18. ledna - který byl negativní,“ uvedl Herman.

Domníval se, že karanténa platí od data onemocnění

Zastupitelé ho vyzvali, ať se spojí s hygieniky. Herman tak učinil. Zastupitel za ANO Robert Bezděk dopoledne uvedl, že hygienici informaci o Hermanově karanténě vyvrátili, ale Herman se pro jistotu podrobí ještě jednomu testu.

Vpodvečer Pecková upozornila na Hermanův e-mail, v němž se zastupitelům omluvil a přiznal, že pravděpodobně pochybil. Domníval se, že se karanténa stanoví od data onemocnění, čili v jeho případě od 8. ledna, ale mělo to být od data pozitivního testu, tedy od 13. ledna. Neměl se tedy účastnit jednání na kraji 19. ledna. Nicméně v pondělí už prý v karanténě nebyl, citovala Pecková z e-mailu.

Předseda výboru pro zdravotnictví Petr Tomáš (Piráti) Hermana dopoledne požádal, aby okamžitě kontaktoval hygienickou stanici. „Může se stát, že nejste dobře informován,“ řekl Tomáš. Zastupitel za STAN Michael Kašpar upozornil, že v sále sedí asi 80 lidí a někteří jsou seniorského věku.

fico ( 25. ledna 2021 21:54 )

Zase se z neúmyslné kraviny dělá óbr událost.

Pavel Branka ( 25. ledna 2021 19:52 )

Domníval se totiž, že karanténa se počítá od data onemocnění, nikoliv od data pozitivního testu.
==
Nedivim se zoufalosti statni spravy, kdyz neznaji zakladni veci..., ktere sami inicijuji

Maximilian ( 25. ledna 2021 19:34 )

ANO by se mělo přejmenovat,aby název strany lépe charakterizoval IQstraniku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa