Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Belgie: aktuální doporučení k cestám

 

(Archivní článek, platnost skončena 31.12.2021 / 10:00.)

Belgická vláda rozhodla dočasně zakázat od 27. 1. 2021 do 1.3. 2021 tzv. zbytné cesty, tj. turistické cesty do a z Belgie. Hraniční kontroly byly zavedeny v prvé fázi na 10 dní počínaje 27. lednem 2021. Opatření se shoduje se začátkem zákazu zbytných cest za do Belgie, který byl avizován rovněž ode dne 27. ledna s platností až do 1. března 2021.

Osoby cestující do a z Belgie musí předložit čestné prohlášení. Čestné prohlášení musí být spojeno s PLF formulářem a musí být doplněno dalšími potřebnými dokumenty. Osobám, které omezení poruší, hrozí pokuta ve výši 250 EUR.

Během zákazu jsou povoleny pouze nezbytné cesty, zejm. ze závažných rodinných důvodů, humanitárních důvodů, výkonu pracovní činnosti, studijních účelů.

Více informací na webu Velvyslanectví ČR v Bruselu.

Dalším novým opatřením je povinnost zaměstnavatelů (včetně institucí, zastupitelských úřadů, mezinárodních organizací v Belgii) vyplnit elektronický příkaz ke služební cestě pro pracovní cesty z/do Belgie při pobytu v červené zóně či návratu z cesty nad 48h.

Po jeho vyplnění se generuje unikátní kód, který osoba, která služebně cestuje, musí uvést do svého belgického návratového formuláře. Tím je pro belgické autority odlišena od ostatních a zpravidla se na ni nevztahuje karanténa s ohledem na plnění služebních povinností.

Další informace lze nalézt na webových stránkách Zastupitelského úřadu ČR v Bruselu. 

.