Sedm tipů, jak se připravit na nový semestr

27. 12. 2020 | Studentský život

příprava na nový semestrNový semestr se blíží a ať už bude probíhat prezenčně nebo se bude pokračovat on-line je dobré se na něj pořádně připravit. Takže: kde začít, co si nakoupit a co udělat proto abyste na konci semestru úspěšně postoupili do dalšího ročníku? Poradíme!

Kupte si diář

Jedním z nejdůležitějších úkolů vysokoškoláka je nezapomínat na všechny studijní (i nestudijní) povinnosti. Diář vám pomůže udržet nejenom přehled o termínech testů a seminárních prací, ale také balanc mezi studiem, prací a osobním životem. Vysokoškoláci jsou mnohdy časově vytížení a je snadné na něco zapomenout, díky pečlivě vedenému diáři se to ale nestane!

Podívejte se na rozvrh a studijní plán

Poté, co si zapíšete předměty na nový semestr, ujistěte se, že se vám v rozvrhu žádné nepřekrývají. Hermiona z Harryho Pottera podobnou situaci řešila pomocí obraceče času, ale v reálném světě bohužel takové možnosti (zatím) nejsou.

Zároveň si projděte studijní plán a ověřte si, že jste si zapsali všechny předměty potřebné k jeho splnění. Některé předměty na sebe navazují, a pokud je student neudělá, nemůže si zapsat navazující předmět v následujícím semestru a musí studium prodlužovat.

Také si propočítejte kredity a ponechte si určitou rezervu. Pokud je například minimum kreditů za semestr 20, zapište si předměty aspoň za 25 kreditů – takhle budete mít jistotu postupu do dalšího ročníku i v případě, že byste náhodou jeden předmět neudělali.

Nakupte si učebnice

V dnešní době už je většina studijních materiálů dostupných on-line, ne však všechny. Někteří vyučující dokonce vyžadují, aby si studenti pořídili fyzické kopie učebnic a nosili je s sebou na výuku. Jakmile obdržíte rozpis předmětů, podívejte se na seznam povinné literatury a vše potřebné si sežeňte. Zeptat se můžete i starších kolegů z oboru, jestli se potřebných titulů náhodou nechtějí zbavit. Koupí učebnic z druhé ruky můžete výrazně ušetřit.

Vytvořte si studijní prostor

Tento tip přijde vhod studentům, kteří zůstávají doma, i těm, kteří se stěhují na koleje – studijní prostor si můžete vytvořit kdekoliv. Je fajn mít místo, kde se dokážete soustředit, kde budete dělat úkoly, učit se či psát seminární práce. Studovat můžete vyrazit i do knihovny, ale ta – obzvlášť v současné době – nemusí být zrovna otevřená, takže je dobré mít nějaký ten svůj studijní koutek i doma.

Nakupte si nové oblečení

Pokud to finance dovolí, je fajn zahájit nový semestr v novém, hezkém oblečení. Zejména v případě, že se chystáte přestěhovat na kolej a nevíte, co všechno tam budete potřebovat. Sepište si seznam oblečení, které byste na koleji mohli využít, a vyrazte na nákupy.

Pořiďte si školní pomůcky

Kromě studijních materiálů (případně nového oblečení) by si studenti měli doplnit i další školní pomůcky. Některé z nich jsou tak běžné, že na ně lidé často zapomínají. Jde o věci jako pera, tužky a zvýrazňovače, sešity, pořadače na vytištěné učivo… V počítači si také vytvořte složku pro nový semestr, kterou rozdělte podle předmětů, kam budete nahrávat všechny materiály, eseje, seminárky… abyste je měli hezky pohromadě.

Zjistěte, kde máte hodiny

Jen málokterý student má takové štěstí, že má všechny předměty v jediné budově. Standardem je mít je rozházené po celém kampusu případně městě. Ještě před začátkem semestru si proto zjistěte, kde přesně bude výuka probíhat, jak se tam můžete dostat a kolik času vám to zabere, abyste nepřišli na hodinu pozdě.

Zdroj:
society19.com

Další články k tématu