Zastupitelé schválili rozpočet Ústeckého kraje na rok 2021. Kvůli výpadku daní počítá s výraznými škrty

26. leden 2021 09:43

Tento rok bude Ústeckému kraji chybět v hospodaření zhruba 770 milionů korun. S takovým schodkem počítá rozpočet, který schválili krajští zastupitelé. Kvůli nižším příjmům z daní se škrtalo v investicích, dotacích i v dopravní obslužnosti.

Téma rozpočtu probírali krajští zastupitelé několik hodin. Kvůli úsporám má jít o 220 milionů korun méně na dopravní obslužnost.

Obavy z toho má například zastupitel a starosta Klášterce nad Ohří na Chomutovsku Štefan Drozd ze STAN.

„První, za kým ti občané půjdou, budou starostové. Nepůjdou ani za panem hejtmanem, ani za vámi, ale půjdou za starosty a budou se rozčilovat, jak to, že ty autobusy nejezdí,“ shrnul Drozd.

Peníze na krajskou dopravu by mohly přijít od státu

Podle náměstka hejtmana Marka Hrabáče z hnutí ANO by mohly chybějící peníze přijít od státu. Případně by se využil úvěr.

„Budeme asi v tuto chvíli muset řešit nějaké zapojení třetích stran. V úvahu prak připadá také úvěr, ale samozřejmě samotný škrt na páteřních linkách, a to podtrhuji, si myslím, nehrozí,“ shrnul Hrabáč.

Krajský rozpočet by mohly doplnit kompenzace od státu. Ty by mohly dosáhnout několika set milionů korun.

„Předpokládáme, že ta výše bude zhruba půl miliardy korun – bude ale chodit postupně. Využijeme ji na to, na čem se shodne zastupitelstvo, protože jsem příznivcem toho, aby měly všechny zastupitelské kluby rovné právo rozhodnout, kam peníze půjdou,“ doplnil během jednání krajský radní pro ekonomiku Jan Růžička, zvolený na kandidátce ODS.

Část z kompenzací by měla jít na sociální a zdravotní služby

Část z dodatečných kompenzací zřejmě půjde i na sociální služby. Na ty dostal kraj od státu zhruba o 400 milionů korun méně, než kolik poskytovatelé potřebují.

„Sociální služby jsou jednou z priorit, stejně jako zdravotnictví. Vypočítáváme, kolik přesně budeme potřebovat. Podle našich propočtů to vypadá, že do našich příspěvkových zdravotnických organizací budeme muset dotlačit až 40 milionů korun. Několik desítek milionů korun budou také potřebovat sociální služby – tomu se samozřejmě neubráníme,“ doplnil radní Jan Růžička.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související