Zaměstnanci třinecké nemocnice se bouří. Jejich ředitele nečekaně sesadili krajští radní

26. leden 2021 10:56

Nespokojení zdravotníci protestovali před třineckou nemocnicí. Sešli se tam na podporu bývalého ředitele Martina Sikory. Toho z funkce odvolali krajští radní, podle nich nemocnici v napjaté době pandemie covidu destabilizoval. Velká část zaměstnanců s tím ale nesouhlasí a za změnami, které dnes už bývalý ředitel nemocnice dělal, stojí.

Desítky zaměstnanců nemocnice se sešly před hlavním vchodem, mají i spoustu transparentů s nápisy. „My pana inženýra Sikoru v jeho krocích podporujeme a věříme, že měly směřovat nemocnici k lepšímu stavu ekonomickému i personálnímu,“ říká Jakub Kadlubiec, lékař z oddělení chirurgie. Je mezi desítkami zaměstnanců, kteří požadují prošetření odvolání ředitele, kterému měly předcházet anonymní dopisy a stížnosti.

Protestu se zúčastnil i odvolaný ředitel Martin Sikora. „Byl jsem odvolán na základě anonymu, kdy tento anonym sděloval, že dojde k totálnímu kolapsu zdravotnictví, kolapsu očkování, testování. K ničemu nedošlo, ba naopak v této situaci jsme všichni, lékaři i sestřičky, všechno zvládli,“ říká Sikora.

Kraj na důvodech trvá

Kraj trvá na důvodech, proč ředitele odvolal. Vytýká mu velké personální změny bez vědomí kraje a následného zajištění provozu. „Pan ředitel od osmého do třináctého odvolal jak vedoucí lékárny, tak ústavní hygieničku, náměstky pro léčebnou péči, pro ošetřovatelskou péči a vedoucího ekonomicko-personálního odboru,“ říká hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Dodal, že na kraj přišly petice a stížnosti, a to jak na podporu ředitele, tak právě naopak. „Dnes máme v Třinci pravděpodobně skupiny, které se navzájem nemají rády, když to takto řeknu, a toto je samozřejmě manažerské selhání,“ poznamenal hejtman.

Odvolaný Martin Sikora argumentuje, že jeho jediným cílem bylo efektivní fungování nemocnice, kdy například zastavil vyplácení vysokých odměn zaměstnancům i v nezdravotnických pozicích.

O petici příští týden

Kraj už vyhlásil výběrové řízení na nového ředitele, do kterého se odvolaný ředitel může přihlásit. Peticí za prošetření okolností odvolání ředitele, kterou na hejtmanství poslali zdravotníci, se bude kraj zabývat příští týden.