O kus blíže k přírodě

Prirode na stope_Stromy listy kvety a semena
Dnes se zaměříme na krásy a tajemství světa za zdmi vašeho domu. Vyrazíme do přírody a obohatíme se o řadu podivuhodných informací, třeba jak se dá podle měsíčku lékařského odhadnout čas nebo proč se oslabený strom nedovede bránit před kůrovcem.

Vyjděte na zahradu a začněte si více všímat věcí kolem sebe. Budete překvapení, jakých zajímavých dějů se možná stanete svědky. Některé z nich vám dokonce pomohou předpovědět počasí nebo určit čas. Které to jsou? Odpovědi najdete v knížce Petera Wohllebena Přírodě na stopě.

Přírodě na stopě

Jak pozorovat, chápat a využívat přírodní jevy nejen na zahradě
Autor: Peter Wohlleben
Přeložila: Dagmar Heeg

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-000-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Přírodě na stopě vydalo nakladatelství Kazda.

Jakmile vykročíme ze dveří, obklopí nás příroda. Všude probíhají tisíce malých i velkých dějů, které jsou často fascinující a krásné – pokud si jich vůbec všimneme. V dobách minulých bylo životně důležité je rozpoznat, dnes se spoléháme na odborníky a sledujeme předpověď počasí. Peter Wohlleben nás ve své knize zve, abychom se sami stali odborníky, abychom se důkladně rozhlíželi kolem sebe a dokázali rozklíčovat znamení, která nám poskytují vítr, mraky, rostliny a živočichové. Ze sedmikrásek se tak mohou stát naši domácí „meteorologové“ a podle měsíčku lékařského zase třeba poznáme, kolik je hodin. Autor vyvrací mýty a poskytuje vědecké vysvětlení některých známých pranostik. Fakta přitom nepodává nudně, všímá si jejich užitečnosti na zahradě a využitelnosti při pobytu v přírodě.

 

Ukázka z knihy

Jednou z prvních předzvěstí nepříznivého počasí jsou umělé oblaky – kondenzační čáry od letadel. Pokud se za strojem nerozpouštějí, znamená to, že se blíží vlhký vzduch (a s ním i oblast nízkého tlaku) a obloha se brzy zatáhne.
Přitom platí následující pravidlo: počasí se mění vždy ve chvíli, kdy mraky přicházejí z jiného směru než vítr při zemi. Může to věstit i krásné počasí, jehož předzvěstí jsou třeba drobné mráčky, kterým se říká beránky. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Peter Wohlleben

Peter Wohlleben (*1964) se již od dětství chtěl stát ochráncem přírody. Studoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Dnes vede Lesní akademii v německém regionu Eifel a usiluje o návrat pralesů do různých oblastí světa. Často vystupuje v televizních pořadech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Svými bestsellery Tajný život stromůCitový život zvířatSlyšíš, jak mluví stromy a dalšími nadchl čtenáře po celém světě. V Německu nedávno začal vydávat časopis Wohllebenův svět. V roce 2019 mu byla udělena Bavorská státní medaile za zásluhy při ochraně životního prostředí, a to za jeho citlivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků. Přečtěte si také náš článek o knize Tajemné pouto mezi člověkem a přírodou.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

 

Nakladatelství Kazda

Nakladatelství Kazda přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

————————————————

Naším druhým dnešním tipem je krásná obrazová encyklopedie Stromy, listy, květy a semena, jejímiž autory jsou Sarah Jose a Chris Clennett. Vypravte se na výlet do rostlinné říše a zjistěte, proč se některé rostliny živí hmyzem nebo proč určité druhy orchidejí odpudivě páchnou.

Stromy, listy, květy a semena

Obrazová encyklopedie rostlinné říše
Autoři: Sarah Jose, Chris Clennett
Přeložil: Ivan Loginov

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 216×276 mm
ISBN: 978-80-7529-883-6
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Stromy, listy, květy a semena vydalo nakladatelství Slovart v edici Obrazové encyklopedie.

Tato překrásně ilustrovaná encyklopedie vezme děti i zvídavé dospělé čtenáře na vzrušující výpravu do říše rostlin. Její nejrůznější obyvatelé – stromy, trávy, vodní, horské, tropické a další rostliny – jsou tu představeny v krátkých textech, a především názorně vyobrazeny na více než tisíci ilustracích. Napadlo vás někdy, proč se některé květiny živí hmyzem? Jak kaktus uchovává vodu? Proč některé orchideje smrdí jako zkažené maso? Proč se zdravý strom dokáže ubránit kůrovci, ale oslabený nikoli? To vše, a ještě mnohem víc se můžete dozvědět z této knihy, která rostliny představuje v širším kontextu a přitom detailně a s láskou.

 

Ukázka z knihy

Stromy listy kvety a semena_ukazka

Prohlédněte si další ukázky.

 

Doporučujeme

Nakladatelství Slovart vydalo celou řadu zajímavých a krásně ilustrovaných velkoformátových encyklopedií. Přečtěte si např. knihy Encyklopedie naší přírody, ČasopedieVčelyStromy, Planeta Země, Ptáci střední Evropy aj.

 

Nakladatelství Slovart

Společnost Nakladatelství Slovart, s.r.o., byla založena v Praze v únoru 1994 jako dceřiná firma Vydavateľstva Slovart, s.r.o. se sídlem v Bratislavě. Nakladatelství Slovart vydalo již více než 1000 českých titulů, a to licenčních knih předních světových nakladatelů (např. Dorling Kindersley, Könemann, Taschen, Gallimard). Dále vydává knihy domácích autorů převážně z oblasti dětské a populárně naučné literatury např. Naše vlastEncyklopedie naší přírody s trvalou snahou, aby měly reálnou perspektivu prosadit se i v zahraničí.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Líbily se vám knihy o přírodě? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřírodě na stopě
Jak pozorovat, chápat a využívat přírodní jevy nejen na zahradě

Wohlleben, Peter

Kazda, 2020

zobrazit info o knizeStromy, listy, květy a semena
Obrazová encyklopedie rostlinné říše

Jose, Sarah - Clennett, Chris

Slovart, 2020

Napsat komentář