Úspěch českých vědců v oblasti cestovního ruchu

ČESKÉ BUDĚJOVICE - 26.01.2021 16:07


Čeští vědci z Mendelovy a Jihočeské univerzity prokázali, že počasí může významně ovlivnit spokojenost návštěvníků s pobytem v destinacích cestovního ruchu. Na příkladu dvou jihočeských měst zjistili, že návštěvníkům v letní sezóně vadí například vysoká teplota, která může ovlivnit jejich celkovou spokojenost s pobytem. Práci čtyř českých vědců, kteří na výzkumu spolupracovali s americkým kolegou, publikoval celosvětově druhý nejlépe hodnocený vědecký časopis v oblasti turismu Journal of Travel Research

"Na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně se dlouhodobě se zabýváme spokojeností návštěvníků s pobytem v českých turistických destinacích, jak se vyvíjí a co ji ovlivňuje. Jako jeden z mála vědeckých týmů na poli turismu však také porovnáváme jednotlivé destinace z hlediska spokojenosti jejich návštěvníků," přibližuje téma výzkumu Ida Rašovská, vedoucí Ústavu managementu na Mendelově univerzitě v Brně

Právě ve srovnávání spokojenosti v několika destinacích spočívá unikátnost tohoto výzkumu. "Z výsledků porovnání v jedné sezóně nám v jižních Čechách vyšla oproti ostatním významně nižší spokojenost u návštěvníků jedné z nejoblíbenějších destinací v jižních Čechách. Proto jsme pátrali, čím to může být a zjistili jsme, že dotazování respondentů právě v tomto místě probíhalo shodou okolností téměř vždy, když nebylo ideální počasí," vysvětluje jeden ze spoluautorů výzkumu Petr Štumpf z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Společně Rickem McGrathem z americké univerzity z Jižní Georgie pak detailně pomocí statistických modelů zkoumali vliv teploty a zda bylo slunečno, deštivo nebo zataženo. K porovnání použili výsledky měření spokojenosti ze dvou jihočeských měst - Českých Budějovic a Písku. Výsledky byly v některých ohledech překvapivé. "Návštěvníci jsou v těchto městských destinacích více spokojeni při nižních průměrných teplotách. Můžeme tedy říct, že při velkých vedrech návštěvníci měst budou méně spokojeni s pobytem. Co se však dalo očekávat, je poznání, že návštěvníci jsou více spokojeni při slunečném počasí. V Českých Budějovicích už se tím intenzívně zabýváme a plánujeme například rozšíření mlžítek pro ochlazení obyvatel i turistů a další předcházení vzniku tepelných ostrovů ve městě," dodává Viktor Vojtko z Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity, který v Českých Budějovicích zároveň působí jako náměstek primátora.

Závěry výzkumu mohou mít významný dopad i na současný management destinací cestovního ruchu v Česku. "Pokud v současné době dochází k certifikaci destinačních společností a sleduje se jejich výkonnost, tak je potřeba brát ohled na to, co jsou tyto společnosti schopny ovlivnit svým působením. Pokud by například spokojenost návštěvníků v destinacích měla být jedním z ukazatelů výkonnosti těchto společností, právě vliv počasí by mohl výsledky zkreslovat," zdůrazňuje důležitost výsledků spoluautorka Kateřina Ryglová z Ústavu marketingu Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Vědecké práce českých autorů se v nejlepších třech žurnálech na světě v oblasti turismu vyskytují spíše svátečně. "Velmi mě těší, že jsme se dokázali s našimi výzkumy prosadit ve společnosti kolegů z celého světa, což není vždy jednoduché. Našemu týmu se to ale podařilo, a to navíc v absolutní vědecké špičce v našem oboru," uzavírá Ida Rašovská, vedoucí Ústavu managementu na Mendelově univerzitě v Brně.

arm