Jurij Felštinský Pátá Internacionála : Případová studie Hádanky jménem Miloš Zeman

26. 01. 2021 20:52:40
( Investigativní studie Jurije Felštinského exkluzivně napsaná pro gordonua.com 1.5.2020, do češtiny přeložená na žádost autora Andreou Kostlánovou, část první )

Podle rusko-amerického historika Jurije Felštinského se Rusku podařilo zajistit si propagandistickými a finančními prostředky politický vliv v Evropě, vytvořit prokremelské politické strany a skupiny, a získat si podporu svérázných politických individualit.

Dle Felštinského Kreml začal budovat Pátou Internacionálu – koalici radikálních politických stran a předáků podporujících současné ruské vedení. Ideologickou základnou této neoficiální koalice se stal nacionalismus, proti-imigrační politika a izolacionismus.

Felštinský označuje Miloše Zemana, prezidenta ČR, za jednoho z nejprominentnějších představitelů tohoto prokremelského hnutí v Evropě. V tomto exkluzivním materiálu pro gordonua.com Felštinský analyzuje Zemanovu politickou historii.


Úvod

Karel Marx spoluzaložil První Internacionálu, Bedřich Engels Druhou Internacionálu. Vladimír Lenin vytvořil Třetí Internacionálu, komunimus. Lev Trocký vybudoval Čtvrtou Internacionálu, a Vladimír Putin Pátou Internacionálu, třebaže její založení neoznámil.

Na rozdíl od předchozích čtyř je Pátá Internacionála svazkem pravicových neofašistických sil, která ve svém boji proti demokraciím využívá střepy komunistického světa, zaniklého 1991 : tato Internacionála spojuje dvě extrémistická křídla. Jejím hlavním ideologem a organizátorem za hranicemi Ruska je americký politický stratég Steve Bannon.

V roce 2000 se dostal k moci bývalý podplukovník KGB a bývalý šéf FSB Putin. Píši „ dostal se k moci „ , nikoliv „ byl zvolen“, protože Putin se stal prezidentem po řadě tajných protiústavních manipulací, které s demokratickým volebním procesem , tak, jak jej zakotvuje ruská ústava, neměly vůbec nic společného.

Nejprve byl Putin v srpnu 1999 z funkce šéfa FSB převeden na post premiéra, aby se ústavní cestou mohl stát úřadujícím prezidentem pro případ rezignace či úmrtí Borise Jelcina.

Byla to první fáze státního převratu, provedeného ruskou FSB, jak 20.12.1999 v záchvěvu upřímnosti při slavnostním shromáždění svolaného k oslavě Dne Čeky Putin prozradil svým posluchačům :“ Skupina FSB důstojníků, které jste pomohli, aby mohla pracovat pod krytím práce ve vládě, úspěšně splnila první fázi své mise „.

Druhá fáze následovala o pár dní později : 31.12.1999 Jelcin rezignoval, z Putina učinil svého formálního nástupce a de facto prezidenta. Třetí fáze operace – provedení Putina ústavně předepsanými prezidentskými volbami se ukázala být jen formalitou a „ technickou záležitostí „ : v zemi, která neznala demokracii, bylo Putinovo absolvování jednotlivých dějství volebního procesu ze dne 26.3.2000 jen dobře zorganizovaným aktem, jak jeho prezidentskou funkci opatřit razítkem.

Volby z března 2000 však nebyly jen obyčejnými zfalšovanými volbami ani volbami s typicky pečlivě vybraným kandidátem. V Rusku byl poprvé dosazen k moci bývalý šéf FSB, zodpovědný pouze tajným službám, které se již 1991 vymanily z kontroly Komunistické strany, pod kterou byly od prosince 1917.

Během následujících osmi let Putin v Rusku zničil jediný významný výdobytek „ srpnové revoluce z roku 1991“ – svobodný tisk. Státní Dumu ( ruskou dolní komoru parlamentu) přeměnil v pouhé gumové razítko Kremlu, zničil horní komoru parlamentu, a instituci volených gubernátorů.

Uzurpoval si federální i lokální volební systém, a do nejvyšších politických a ekonomických vládních postů jmenoval tisíce bývalých KGB důstojníků, zaměstnanců a agentů. Tímto způsobem se zmocnil vlády v zemi: na dobu neurčitou, jak následně vyplynulo.

Putin obnovil sovětskou hymnu ( na stejnou melodii vyměnil jen slova ), obnovil sovětskou tiskovou agenturu TASS ( Tisková agentura Sovětského svazu), a prohlásil, že zánik SSSR považuje za největší geopolitickou katastrofu 20.stol. a za svoji osobní tragédii.

V roce 2008 Rusko poprvé od pádu sovětského režimu nasadilo pravidelnou armádu v zahraničí, když napadlo Gruzii. 2014 Rusko napadlo Ukrajinu, anektovalo Krymský poloostrov, a na jihovýchodě svého ukrajinského souseda rozžehlo válečné ohnisko, když zde vytvořilo dvě loutkové „ lidové republiky „ ( Doněckou a Luhanskou lidovou „ republiku „ ).

Řadami bilaterálních smluv byla pod ruskou kontrolu efektivně převedena i západní oblast Běloruska, kterou se Rusko zavázalo chránit před vnějším nepřítelem. Anexe Běloruska de facto byla tichá a nenápadná, mezinárodní společenství si ji ani nevšimlo.

Vojenská tažení proti Gruzii a Ukrajině byla provázená protigruzínskou a protiukrajinskou propagandistickou kampaní bezprecedentního rozsahu s cílem vyvolat mezi Rusy nacionalistické vášně.

Během těchto kampaní, na kterých se aktivně podílela státem kontrolovaná ruská TV, tisk a ( v menší míře) internet, se většina Rusů, kteří do té doby byli neutrální a apolitičtí, stala militantními fašisty.

Tak jako za sovětských časů byly západní demokracie opět prohlášené za krajní zlo a nepřátele Ruska. Spojenci a podporovateli Kremlu v Rusku i v zahraničí se staly pravicové nacionalistické síly. Jejich veřejná či tajná podpora ze strany ruského vedení a ruských bezpečnostních složek posílily vliv ultrapravice a neonacistických hnutí jak v Rusku tak v zahraničí, zejména v Evropě ( v Itálii, Německu, Francii ).

Klasický útočný arzenál nasazený v Moldávii (v Podněstří), v Gruzii, Ukrajině a Bělorusku byl doplněn další mocnou zbraní: vměšováním se do prezidentských a parlamentních voleb v evropských zemích a v USA.

Kreml zjistil, že lze napadnout nepřítele daleko účinnějším a efektivnějším způsobem, když provede to samé, co v roce 2000 zinscenoval v Rusku: dosadí do klíčové pozice hlavy státu svého muže, nebo alespoň k tomu přispěje. V některých zemích se to podařilo ( Madˇarsko, ČR, USA), v jiných nikoliv ( Černá Hora, Francie ).

Kreml si stanovil jasné strategické cíle: zabránit rozšíření NATO vyvoláváním válečných konfliktů v bývalých sovětských republikách, kterým se do NATO nepodařilo vstoupit ( Severoatlantická aliance tradičně nepřijímá za členy státy, které nemají vyřešené územní konflikty ), rozdělit, oslabit a rozpustit NATO, zlikvidovat EU, rozšířit hranice RF anekcemi území sousedních států ( zatím Rusko zabralo celkem 268.128 čtverečních km s 16.357 milióny obyvateli ).

Od roku 2008 Kreml k dosažení těchto cílů podřídil úplně všechno. Nová generace důstojníků bezpečnostních složek základy pro realizaci tohoto ambiciózního plánu budovala od srpna 1991. Rámec koncepce byl dokončen 31.12.1999, kdy zastrašený a slabý Jelcin dobrovolně ( nebo po donucení) rezignoval, a předal Rusko s celým národem a bohatstvím tajné službě FSB, vedené plukovníkem Putinem.

Během následujících 20 let, které z historického hlediska byly nevýznamným obdobím, Putin z Ruska učinil opět stát, který, stejně jako za sovětské epochy, začal představovat vojenskou hrozbu pro mír.

Putin ve svých projevech, v kreslených seriálech a v dokumentárních filmech lidstvu otevřeně hrozí termonukleární válkou, a pokaždé zdůrazňuje (což nečinili ani sovětští představitelé), že by v ní vyhrálo Rusko.

Ruský vládce vytvořil a aktivně používá nový typ hybridní války, který zahrnuje všechny prostředky, kterými lze nepřítele poškodit, od vojenských sabotáží po sofistikované formy uplácení.

Deklarovaným cíle Páté Internacionály je zničit současný stav, který vznikl po zániku sovětské říše, a který je založen na dvou pilířích globální stability : Evropské unii a NATO. Nové desetiletí, do kterého s plukovníkem Putinem vstoupíme, bude bojištěm, ve kterém se demokratické síly, tak jako již mnohokrát v historii, střetnou s fašismem (neofašismem) s Putinovým Ruskem v čele jako s útočnou silou, které si po celém světě vybudovalo Páté kolony, o kterých se Mussolinimu a Frankovi ani nesnilo.

Prolog: Zeman, nejproputinovštější prezident v Evropě

Koncem roku 2018, kontrarozvědka, spadající pod BIS/ Bezpečnostní informační služba, která je největší českou vnitřní zpravodajskou službou, informovala o hrozbách, kterým ČR musela čelit v roce 2017. V tomto roce byly některé české vládní úřady, včetně ministerstva zahraničí, vystaveny kyberútokům. Za kyberútoky, podle BIS, stály ruské bezpečnostní složky, jejichž hackeři se dostali k emailům desítek zaměstnanců ministerstva zahraničí. Hackeři se pokusili dostat i k emailům několika zaměstnanců ministerstva obrany.

Nešlo jen o kyberútoky, ruští diplomaté a ruské zpravodajské služby se pokusily získat kontrolu nad několika klíčovými podniky a společnostmi v ČR, a také spoluorganizovali informační kampaně ve prospěch Moskvy.

V malé zemi, jakou je ČR, má Kreml nestandardně velké diplomatické zastoupení, na ruské ambasádě v Praze a na ruských konzulátech v Karlových Varech a v Brně podle údajů z roku 2016 působilo 51 diplomatů a 86 administrativních a technických pracovníků ( ČR má v Rusku 20 diplomatů a 45 pracovníků s nediplomatickým statusem ).

BIS uvedla, že značný počet ruských diplomatů, působících v ČR, se zabývá špionážní činností, proto kontrarozvědka, z bezpečnostních důvodů, nahlíží na všechny ruské diplomaty v ČR a zaměstnance ruské ambasády, od velvyslance po řidiče, jako na pravděpodobné špióny.

Český novinář Ondřej Kundra: " Ruská ambasáda je monstrózní kolos. Mají kolem 120 zaměstnanců. Navíc má pobočky v Karlových Varech a v Brně, takže celkem má zhruba 200 lidí. " ( rozhovor s Ondřejem Kundrou ze 7.5.2019 )

Vysokými počty ruských diplomatů v ČR se zabýval i list The New York Times: " Výroční zpráva české Bezpečnostní informační služby z roku 2015 zmiňuje neobvykle velký počet ruských diplomatů, akreditovaných v ČR, což znamená, že mnozí z nich jsou ve skutečnosti důstojníky zpravodajských služeb. Počet ruského diplomatického personálu se odhaduje na 120-140, zatímco, pro srovnání, v USA jich je akreditovaných kolem 40.“

V posledních letech bylo kromě toho 11 ruských diplomatů z ČR vyhoštěno. Andor Šándor, bývalý šéf vojenské rozvědky ČR, uvádí, že ve prospěch RF zdaleka nepracují jen sami diplomaté: “Odhaduje se, že více než polovina zaměstnanců ruské ambasády spolupracuje s bezpečnostními složkami RF. „

Podle novináře Ondřeje Kundry, jenž se zabývá ruskými podvratnými aktivitami v ČR, je tento problém dlouhodobý, nevznikl přes noc: “ V 60.letech, kdy v Československu probíhalo demokratické obrození, se šéfem KGB stal Jurij Andropov, jenž mj. rozhodl, že na sovětském velvyslanectví v Praze bude zřízena KGB rezidentura ( zpravodajské ústředí KGB v zahraničí ) .“

Pražská KGB rezidentura byla jednou z prvních v regionu, bylo do ní vysláno mnoho špiónů, kteří zde zůstali. Počet vysílaných špiónů se stále zvyšoval, takže se rozrůstaly i jejich zdejší sítě. Milovali Československo, bylo tu bezpečno.

Dnes je v ČR tolik ruských špiónů, že početně drobná česká kontrarozvědka, která odvádí skvělou práci, začíná s přemnožením ruských špiónů v ČR téměř ztrácet přehled o situaci.

Miloš Zeman, očividně na Rusko nejvíce orientovaný politik v Evropě, je v této zemi, protkané ruskými špióny, prezidentem od roku 2013.

21.8.2018, kdy si ČR připomínala 50. výročí rozdrcení „Pražského jara „ jednotkami Varšavské smlouvy, projevy sympatie a vzpomínek proudily z mnoha míst, až na jedno nejdůležitější : Pražský hrad.

Zeman, jeden z nejskálopevnějších spojenců Vladimíra Putina, nepronesl žádný projev, ani se ten den nezúčastnil žádného ze vzpomínkových setkání. Také jeho premiér Andrej Babiš úlohu Ruska v intervenci 1968 zlehčoval, když prohlásil, že „ nezáleží na tom, která národnost byla zodpovědná za příkaz k invazi „ ( pozn. překladatele : Babiš reagoval na komunistu Filipa, jenž tvrdil, že za rozkazem k invazi stáli Ukrajinci. Babiš uvedl : "Je celkem jedno, jaké národnosti kdo byl. Pro Československo to byla jedna z největších tragédií." ). Bylo to již za Zemanova druhého prezidentského mandátu, znovu zvolen byl v lednu 2018. Během volební kampaně, před svojí výhrou, si vyslechl hodně nelichotivých poznámek o svém postoji k dnešnímu Rusku a jeho prezidentu Putinovi.

26.1.2018 ředitel pražského think tanku Evropské hodnoty Jakub Janda napsal :“ Český prezident Miloš Zeman se stal nejvlivnějším spojencem Kremlu v Evropě. Zastává sice jen ceremoniální funkce, ale jeho postavení mu umožňuje podporovat ruského prezidenta Vladimíra Putina velmi intenzívně. V zahraniční politice Zeman často vystupuje proti linii české vlády, která všeobecně zastává postoje EU a NATO.“

Jako mnoho kremelských prostředníků Zeman často opakuje verze Kremlu, mj. popřel přítomnost pravidelných ruských jednotek na Ukrajině, tvrdil, že Krym nepatří Ukrajině, a požadoval, aby Západ odvolal protiruské sankce.

Ruská propaganda Zemana vykresluje jako nezávislého, silně protiamerického státníka, jenž zbožňuje Putina. ČR má malou rozlohu, přesto je Zeman, prezident 10 miliónů obyvatel, v ruském informačním prostoru druhým nejvíce citovaným evropským předákem, hned po německé kancléřce Angele Merkelové ...

Zeman systematicky pomáhá Kremlu realizovat v ČR úkoly, které si zadal. Místní extrémisté a konspirátoři jsou syceni prokremelskými dezinformacemi, které s radostí šíří, protože mají s Moskvou společného nepřítele : média a politický mainstream.

Dezinformační komunita je obvykle marginální a nevýznamná, ledaže by si našla silné politické osobnosti, které jí poskytnou legitimitu. BIS zdůrazňuje, že ruským cílem je navodit dojem, že „ každý lže „, aby byla oslabena vůle společnosti se bránit. Zeman celá léta legitimizoval dezinformační kanály tím, že jim poskytoval desítky rozhovorů, ve kterých napadal hlavní politické proudy.

8.1.2018 český novinář Robert Břečtˇan ve zpravodajském portálu Hlídací pes napsal: “Mezi Kremlem a Zemanem existuje spojení, Rusové spolufinancovali současnou rozsáhlou prezidentskou volební kampaň.“ Ve stejný den se Pavel Šafr v internetovém deníku Forum 24 tázal: " Kde prezident Miloš Zeman bere peníze na volební billboardy po celé ČR, na které ostatní kandidáti peníze nemají ?“

Šafr poznamenal, že prezidentská kampaň byla oficiálně financována „ spolkem Přátelé Miloše Zemana “, podporovaným českými podnikateli napojenými na Rusy. Šafr dále uvedl, že během svého prvního prezidentského období Zeman svým charakteristickým autokratickým stylem vládnutí ČR radikálně změnil, a že se původně liberálně demokratická ČR začala nápadně podobat politickému systému nastolenému v Rusku, a varoval : “ Jestliže Zeman znovu vyhraje, svůj putinovský styl vládnutí ještě více upevní.“

Jeden ze Zemanových soupeřů, prezidentský kandidát Jiří Drahoš, byl přesvědčen, že Kreml je silně zainteresován na druhém prezidentském mandátu Miloše Zemana, známého svými sympatiemi k Rusku a obklopeného lidmi s Ruskem spojenými. Zeman navíc zpochybnil potřebu České republiky zůstat členem EU, což, jak Drahoš 9.1.2018 uvedl pro Deník, je plně v souladu s ruskými zájmy. Drahoš byl také přesvědčen, že ČR zaplavili ruští agenti a důstojníci ruských bezpečnostních služeb, aby výsledek voleb ovlivnili, a že existuje řada důkazů, že Rusko v zemích EU dlouhodobě vyvíjí podvratné aktivity.

Mirek Topolánek, další prezidentský kandidát, byl také přesvědčen, že si ruské vedení přeje mít v čele ČR Zemana. 9.1.2018 v rozhovoru pro Aktualne.cz prohlásil, že se Zeman chová k Rusku poníženě , a angažuje se v „diplomatické prostituci.“ Taková politika se hodí pouze některým českým byznysmenům, kteří by s Ruskem rádi spolupracovali. Rusko je blízkým sousedem, je nutné s ním udržovat dobré vztahy a obchodovat s ním, ale není možné na Rusko přeorientovat zahraniční politiku, jak si přeje Zeman. Topolánek zdůraznil, že se Rusko nedávno chovalo jako agresor, a proto by ČR k Rusku měla zaujmout tvrdý postoj jako jiné státy EU.

List The New York Times napsal:“ Zeman tradičně podporoval kremelskou politiku. Posvětil ruskou intervenci v Sýrii, a loni v létě volal po referendu o Czechxitu, aby Češi, jako Britové, odhlasovali výstup z EU.“

10.1.2018 analytik Roman Máca napsal na portálu Bez-cenzury, že “ Zeman je výdělečný ruský projekt.” Nejprve do projektu „Miloš Zeman do čela ČR „ Rusové vložili jisté finance ( do jeho první volební kampaně ), poté se jejich politik samohybně rozjel a stal se pro Rusko nevyčíslitelně užitečným.

Rusové mají mimořádný zájem přihrát mu druhý mandát. Nikdo jiný než Zeman by při návštěvě Ruska nevolal po zrušení protiruských sankcí, netvrdil by, že Krym je ruský, že je Rusko pro ČR desetkrát důležitější než Francie, a nezakázal by dokonce , aby se na jednáních v Rusku mluvilo česky. Proto má Kreml, podle Romana Mácy, o tohoto věrného služebníka ruské propagandy velký zájem.

Máca popisoval Zemanovu návštěvu Moskvy z 9.5.2015 u příležitosti oslav výročí konce války s Německem, kterých se ostatní hlavy států odmítly zúčastnit na protest proti ruské invazi na Ukrajinu - až na Zemana, přítomni byli i premiéři Srbska a Izraele.

Český prezident západní sankce uvalené na Rusko označil za „nesmysl“, a popřel tvrzení NATO a západních vlád, že na Ukrajině bojují ruští vojáci. Zeman ruskému prezidentu řekl: „ Jsem zcela přesvědčen, že sankce budou krátkodobé, veřejně jsem proti nim protestoval.“

V jedné publikaci se píše: “Zeman pronášel proruské názory od samého počátku, když Ruskem podporovaní povstalci proudili do Doněcka a Luhanska, aby zde rozpoutali válku. Zeman situaci na Ukrajině odbýval tím, že jde o „občanskou válku“ a zlehčoval závažnost konfliktu přirovnáním, že „ je to něco jako chřipka.“

Vysmíval se protiruským ekonomickým sankcím EU s tím, že jsou „ neefektivní „ a „ hloupé „. Tato slova Zeman pronesl plynnou ruštinou na ostrově Rhodes, kde byl jako host a jako jediná hlava státu EU na setkání nazvaném Dialog civilizací. Setkání bylo organizováno a placeno Vladimírem Jakuninem, šéfem Ruských železnic, bývalým KGB operativcem a oligarchou, kterého USA po anexi Krymu zapsaly na seznam sankcionovaných osob. Zeman Jakunina považuje za svého „dlouholetého“ přítele.

Český prezident minulý měsíc i ve svých dalších komentářích podpořil kremelskou propagandu, tentokrát zmínkou o tom, že je Ukrajina líhništěm neonacistů. Na podporu svého tvrzení uváděl jisté video na internetu, které letmo shlédl 1.ledna v den výročí narození nacionalisty Stěpána Bandery, ve kterém lidé skandovali: “ Nemilosrdnou smrt Polákům, Židům a komunistům!“ Česká ambasáda v Kyjevě později připustila, že prezidentova slova nemůže ověřit. Prezidentův mluvčí odmítl uvést zdroj prezidentových informací.

Miloš Zeman opakovaně veřejně kritizoval tajnou službu BIS za to, že nebezpečí ruských aktivit v ČR zveličuje, a prohlásil, že i kdyby takové nebezpečí existovalo, BIS by stejně nebyla schopna vůči němu bojovat. V jedné ze svých pravidelných promluv na TV Barrandov Zeman pronesl:“ Doufám, že neprozrazuji jiné státní tajemství, než tajemství o neschopnost BIS. Za šest let není jediný údaj o tom, že by se podařilo odhalit bytˇ jen jediného ruského či čínského špióna.“

Bezpečnostní experti považují tyto útoky za snahu Hradu eliminovat nepohodlného šéfa BIS Michala Koudelku. „Jen namátkou zmíním, že jsme v posledních pěti letech zamezili desítkám čínských a ruských zpravodajských důstojníků v jejich činnosti, budˇnedoporučením jejich akreditace, nebo jejich odchodem tzv. tichou cestou,“ odpověděl Koudelka na Zemanovu kritiku.

„ Například počátkem roku 2018 se nám podařilo úspěšně rozbít zpravodajskou sítˇ jedné z ruských zpravodajských služeb, působící na našem území, a zcela tak ochromit její činnost .“

Operace českých bezpečnostních sil proti ruské zpravodajské síti v ČR dosáhly vrcholu počátkem roku 2018, když byla zadržena skupina ruských občanů, včetně několika osob, které předtím obdržely české občanství.

České úřady jejich činnost monitorovaly několik let, protože je podezíraly ze špionáže ve prospěch Ruska. Skupina v Praze vystupovala pod zástěrkou dvou obchodních společností, které prodávaly PC hardware a software řadovým občanům, a nelišily se od stovek jiných podobných firem. Dle BIS však ve skutečnosti jejich zaměstnanci tajně provozovali i jinou činnost: hackerské útoky. Tato skupina hackerů v ČR operovala v koordinaci s podobnými buňkami umístěnými v jiných zemích. Útoky, a to i proti cílům v zahraničí, byly prováděné pečlivě sladěným způsobem, a současně na mnoha místech, aby bylo znesnadněno odhalení.

Cílem zásahu české policie bylo zabránit možné škodě na české infrastruktuře. Po zatčení a výsleších bylo ruským zpravodajským důstojníkům sděleno, aby odjeli ze země. Ti, kteří měli české občanství, zůstali, a policie je dále vyšetřovala pro podezření ze subverzivní činnosti proti ČR páchané ve spojení s cizí mocností. Žádné žaloby však podány nebyly.

Dodnes není jasné, čím přesně se členové této ruské zpravodajské sítě v ČR zabývali, a proti kterým osobám či institucím byli zaměřeni. Není to však jediná neznámá této skupiny. Rovněž se neví, kolik lidí muselo v důsledku tohoto skandálu ČR opustit, a kolik jich v ČR zůstalo.

V prosinci 2016 list The New York Times citoval:“ V některých případech mohou být staré známosti cennější než jakákoliv webová stránka chrlící dezinformace,“ řekl Karel Randák, bývalý šéf českého civilního zpravodajství. Poznamenal, že mnoho takových osobních kontaktů existovalo přes 40 let – tj. ještě z doby, kdy Sovětský svaz kontroloval Československo. „Ruští obchodníci, novináři a další subjekty RF zde mají dlouhodobé společenské či obchodní kontakty, a někteří z těchto kontaktů nepochybně pro ruskou zpravodajskou službu pracují,“ řekl.

Putinovým hlavním cílem je zničit EU: “ Českou republiku chtějí použít jako zemi, přes kterou EU zlikvidují. Jsou zde aktivní v dezinformačních kampaních, proto jsou v ČR ruské dezinformační weby. U některých není jasné, kdo za nimi stojí, jiné jsou řízeny Ruskem na sto procent. Jejich hlavním cílem je šířit chaos a narušit přestavbu ČR po „ sametové revoluci“. Podporují malé populistické extrémistické strany, které jsou dnes malé, ale v budoucnu se pro strach lidí z migrantů mohou podstatně zvětšit ,“ uvedl Ondřej Kundra.

Od roku 1993 bylo v ČR uděleno české občanství 4.764 Rusům, od roku 2017 žilo v ČR dalších 38.223 ruských občanů.

List The New York Times napsal: " Ruská ambasáda se snažila rekrutovat za své vlivové agenty i členy zdejší ruské exilové komunity (40.000 Rusů), proto v ČR vytvořila Koordinační radu ruských krajanů, uvedli dva ruští představitelé krajanských spolků Alexej N. Kelin, bývalý šéf Koordinační rady, a Igor Zolotarev.

Nejprve se krajané domnívali, že za snahou ruské ambasády stojí úmysl dozvědět se více o postkomunistické transformaci ČR. “Tato iluze zmizela po nástupu Putina k moci, kdy se zájem Ruska o ruské krajany v zahraničí soustředil jen na to, jak z nich v cizině učinit vykonavatele ruské zahraniční politiky,“ uvedl Igor Zolotarev, zakladatel krajanského Spolku Ruská tradice.

Nic však neobnažilo Zemanovu bezpodmínečnou podporu Kremlu tolik, jako jeho zapojení se do diskuse o původu letálního nervového jedu Novičok, použitého ve Spojeném království k otravě bývalého GRU důstojníka Sergeje Skripala a jeho dcery Julie. 4.5.2018 v rozhovoru pro TV Barrandov Zeman uvedl, že nervový jed Novičok byl v malém množství vyráběn a testován v ČR, poté byl zničen. Zeman tvrdil, že vychází ze zprávy Vojenského zpravodajství, že tuto nervově paralytickou látku, označovanou jako A230, pro účely testování vyráběl Vojenský výzkumný ústav v Brně. Zeman poznamenal, že zatímco civilní Bezpečnostní informační služba /BIS dospěla k závěru, že tento plyn není Novičok, on se přiklání na stranu Vojenského zpravodajství.

Zeman v rozhovoru prohlásil: " Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté zničen. Víme kdy a víme, kde to bylo ... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo.“

Po odvysílání rozhovoru ministryně obrany Karla Šlechtová na Twitteru napsala, že vyjádření prezidenta, vycházející ze zprávy armádní tajné služby, nemůže komentovat, protože disponuje informacemi pouze v utajeném režimu. Dále uvedla, že se ČR zabývá výhradně ochranou proti těmto látkám, a pokud se testují, hned poté jsou zničeny. Na území ČR nyní žádný Novičok není.“

Česká vláda, včetně premiéra Andreje Babiše, vojenští experti a Ústav pro jadernou bezpečnost již dříve prohlásili, že Novičok se v ČR nevyráběl.

Český novinář Ondřej Soukup prohlásil: " Nemáme vůbec žádnou představu, odkud dostává informace, a s kým o nich hovoří. Neví to dokonce ani lidé v Prezidentské kanceláři, a to ani v nejvyšších pozicích. Vůbec nevědí, kde Zeman tyhle informace bere.“ ( Rozhovor s ním v Praze z 9.5.2019 ).

Další novinář, obeznámený s touto kauzou, uvedl :“ Zeman lhal, měl informace, že se Novičok v ČR nevyrábí, avšak prohlásil opak. Lhal. Dostal zprávu z BIS a z Vojenského zpravodajství. Zpráva BIS jasně konstatuje, že se Novičok v ČR nevyrábí. Zpráva Vojenského zpravodajství několika slovy zmiňuje nikoliv, že se v ČR vyráběl Novičok, ale že se vyráběl v malém množství, což byla pravda, pro vědecké účely. Touto formulací Zemanovi předhodili kost, které se chytil.“

Autor: Andrea Kostlánová | úterý 26.1.2021 20:52 | karma článku: 21.18 | přečteno: 961x

Další články blogera

Andrea Kostlánová

Prodej dětí – poptávka stimuluje nabídku

Jean-Jacques Rousseau hlásal lásku k bližnímu, ale své děti dal do sirotčince, ani Albert Einstein láskou k vlastním dětem neoslnil. Jak vypadaly sirotčince dříve, ukazuje Charles Dickens a Maupassant, u nás vyšla knížka o

10.2.2024 v 15:09 | Karma článku: 13.13 | Přečteno: 477 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Ochrana žen a dětí je katastrofická, zatímco z LGBT se stává privilegovaná kasta

Lidská práva nedodržuje mj. drtivá většina afrických států. Téměř všechny podepsaly Mezinárodní úmluvu o potlačení a trestání zločinu apartheidu z roku 1973, která byla přijata z iniciativy Kremlu,

9.2.2024 v 11:42 | Karma článku: 11.94 | Přečteno: 477 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Rudolf Hess i Wallenberg věděli to, co se neměla dozvědět veřejnost

Stejně jako Wallenberg i Hess věděl to, co se veřejnost nikdy neměla dozvědět.- že nacisté spolupracovali se sionisty, kteří od nich Židy vykupovali, a rovněž i s bolševiky, kteří ukrajinské a běloruské Židy nacistům vydávali.

8.12.2023 v 19:36 | Karma článku: 16.28 | Přečteno: 714 | Diskuse

Andrea Kostlánová

Švédská vláda půjčila Kremlu milióny v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení

Švédský vyslanec v Moskvě v 12/1946 – „ Bylo by skvělé, kdybychom dostali odpovědˇ, že je Wallenberg mrtvý „, aneb socialistická vláda v 10/1946 půjčila Kremlu 300 mil. dolarů v době, kdy byl švédský diplomat v sovětském vězení.

18.11.2023 v 18:15 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 264 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.82 | Přečteno: 486 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 1105 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1381

Mám doktorát z mezinárodního práva a zahraničněpolitické vztahy jsou mojí vášní. Motto pro můj blog : "Take away that pudding, it has no theme." Winston Churchill

email : kostlannova@email.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...