Dnes Pátek - skorojasno 15°C
Zítra Sobota - jasno 20°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Politika

Informace o zhodnocování volných finančních prostředků Prahy 2 v loňském roce

Radní Prahy 2 včera vzali na vědomí informaci o zhodnocování volných finančních prostředků k 31. prosinci 2020. Druhá městská část za loňský rok zhodnotila finanční prostředky z prodeje domů a bytových jednotek v investičním portfoliu, na termínovaných vkladech a spořicích účtech celkem o téměř 70 milionů korun

Čistý výnos z investic se na celkovém zhodnocení podílí částkou 42 milionů korun, zbytek je výnos z termínovaných vkladů, spořicích účtů a repo operací.

 „Z výnosů financujeme například jesle, školky, školy, chodníky, parky a podobně. Přitom na vlastní peníze z prodejů nemovitostí jsme ani nesáhli, neutratili jsme z nich ani korunu, protože zatím čerpáme vratku daní z příjmu,“ řekl místostarosta Prahy 2 Jan Korseska (ODS).

Finanční prostředky městské části Praha 2 jsou, mimo jiné, uloženy na bankovních účtech u České spořitelny, J&T Banky a Oberbank. Na základě rozhodnutí zastupitelstva má městská část u vybraných bankovních domů a investičních společností – například České spořitelny, ČSOB Asset Management, J&T banky či Wood&Company uzavřeny smlouvy o zhodnocování financí.

Praha 2 očekává dobré zhodnocení finančních prostředků z prodeje domů a bytových jednotek i v letošním roce. „Samozřejmě bude záležet i na okolnostech, které neovlivníme, jako je vliv koronavirové krize na finanční trhy a podobně,“ podotkl Korseska.

Bezpečnost a dobrou výnosnost investic druhé městské části podle něj potvrdil audit společnosti Four Dimensions, kterou vede bankéř Daniel Heler. Audit konstatoval, že investiční portfolio je koncipováno velmi konzervativně, je velmi dobře řiditelné a prostředky Prahy 2 jsou investované velmi bezpečně a zároveň s dobrým zhodnocením.


Autor: TZ, red

Primátor Svoboda zavítal v rámci návštěv v městských částech také do Řep

29. března 2024 v 19:57

Jednání o hotových, rozestavěných, ale i plánovaných projektech tvořilo hlavní část programu primátora Prahy Bohuslava Svobody (ODS) během jeho návštěvy Prahy 17, kterou tvoří městská čtvrť Řepy. Setkání s představiteli místní radnice se uskutečnilo ve středu...

Další články
Nahoru