Hlavní obsah

Ruský vědec vyráběl novičok a prodával ho podsvětí. Teď tvrdí, že má lék proti koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Jedním z mnoha vědců, kteří se snaží vytvořit lék proti koronaviru, je i ruský biochemik Leonid Rink. Muž s kontroverzní minulostí a jeden z vývojářů nervově paralytické látky novičok, která se zejména v posledních letech stala oblíbeným nástrojem ruských špionů.

Foto: Profimedia.cz

Ruský biochemik Leonid Rink

Článek

Rink svůj nový objev pojmenoval Immofon. Jedná se o antivirotikum, které má údajně schopnost zastavit šíření koronaviru v těle. „Lék zabírá proti virovým infekcím a pomáhá obnovit imunitní buňky u infikovaných pacientů,“ řekl Rink ruským státním médiím.

Dodal, že svůj lék vyzkoušel na 700 dobrovolnících z řad seniorů a „nikdo z nich nezemřel, ani se jejich stav nezhoršil“.

Ruští vědci oslabují covid hadím jedem

Koronavirus

Lék je kombinací dvou starších léků proti lepře a další sloučeniny, která pomáhá zlepšit metabolismus. Rink tvrdí, že jeho přípravek má díky tomu antivirové i imunologické vlastnosti a chrání před cytokinovou bouří, která provází těžká virová onemocnění se závažnými projevy. Poškozuje například plíce a další vnitřní orgány a v jejím důsledku lidé na nemoc covid-19 umírají.

Přípravek by měl pomoci kromě koronaviru také proti revmatoidní artritidě (autoimunitní onemocnění napadající především klouby), lupénce, alergiím, leukémii a plicním chorobám a už byl dokonce odeslán k certifikaci.

Rusové i Poláci přistupují k očkování zdrženlivě

Koronavirus

Immofon je o to zajímavější, že jeho vynálezce má velmi kontroverzní minulost. Počátkem roku 1985 začal Leonid Rink pracovat na vývoji nervově paralytické látky novičok ve vojenském chemickém institutu ve městě Šichany na jihu Ruska.

V polovině 90. let byl dokonce odsouzen za prodej nejmenovaných vojenských nervově paralytických látek zločincům. Biochemik později uvedl, že prodeje byly prováděny pod dohledem ruské tajné služby FSB.

Rink se v posledních letech nepříliš věrohodně vyjadřoval ke kauzám spojeným s novičokem. V roce 2018 tvrdil, že otravu Sergeje a Julije Skripalových v britském Salisbury organizovali britští agenti.

Kritik Kremlu Alexej Navalnyj se pak v srpnu 2020 podle vědce otrávil sám před převozem do německé kliniky Charité.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám