Deset tisíc očkovaných denně. Kdy začne fungovat velkokapacitní očkovací centrum?

Očkovací centrum

Před dvěma týdny vzbudilo velkou naději prohlášení premiéra Andreje Babiše (ANO) na Twitteru, že O2 Universum, což je jedna z největších multifunkčních hal Česka, by se mohla stát jedním z velkokapacitních center pro vakcinaci proti COVID-19. Myšlenku potvrdil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v době, kdy ovšem zoufale chyběl zdravotnický materiál, kterým by se dalo očkovat. Jak to s tímto plánem vypadá?

S O2 Universum se stále jako očkovacím centrem počítá. „To, co řekl (Babiš) před dvěma týdny, tak to bylo v podstatě na konto toho, že před dvěma týdny se tam konala zkouška, jak by to vypadalo. To znamená, že přišli dobrovolníci, kteří se střídali v řadách, měřily se reálné časy, počítalo se, kolik zdravotníků a vůbec pracovní síly bude potřeba, aby to, tak říkajíc, odsýpalo,“ vysvětlila reportérka CNN Prima NEWS Simona Dočkalová v pořadu Nový den.

Na místě by se denně mělo proočkovat až 10 tisíc lidí. „Plán je takový, že se teď dohadují finální smlouvy s tím, kdo poskytl O2 Universum zdarma. Mělo by se to snad odstartovat s dubnem, záleží na dodávkách vakcín, protože takto velké očkovací centrum nemá v podstatě smysl otevírat, pokud dochází tisíce vakcín, ale je potřeba, aby jich bylo 100 až stovky tisíc tak, aby to skutečně jelo na 10 tisíc očkovaných denně,“ sdělila reportérka.

Reportérka v O2 Universum

Jako zdravotnický subjekt se k vakcinaci přihlásila Ústřední vojenská nemocnice v Praze. Nebude ale jediná, kdo bude personál poskytovat. Pomáhat mají také medici z lékařských fakult, dobrovolníci, brigádníci nebo lékaři z iniciativy Lékaři pomáhají Česku. „Měli by se střídat zhruba po čtyřech hodinách. Nevypadá to, že by tam měli chodit v ochranných oblecích, s plexi štíty, nebudou muset mít ochranné rukavice. Budou to zdravotníci, kteří prošli dvěma očkovacími dávkami, a proto by měla stačit rouška, případně respirátor,“ uvedla Dočkalová.

Reportérka se v O2 Universu byla podívat. „Tam je třeba 160 stolků se židlemi, to znamená, že v jeden moment tam může být maximálně 160 pacientů. Ti tam chodí po osmi lidech, aby byly dodrženy řady. Vždycky přijde člověk, který naskenuje QR kód, protože se (pacient) zaregistroval doma do on-line systému. Potom přichází lékař, který kontroluje jeho zdravotní stav, ten také vidí ve formuláři, který snad pacient poctivě doma vyplnil. Potom přichází zdravotník se stolečkem, oočkuje. Potom přichází člověk, který vytiskne potvrzení o očkování. Pak přichází někdo na úklid, kdo místo vydezinfikuje,“ dodala Dočkalová.

Tagy: