Jiří Vosecký

  • SLK
  • Česká Lípa
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2021 15:27:00

Dokud nebudou férové přístupy na obou stranách, tak to nebude fungovat

Dokud nebudou férové přístupy na obou stranách, tak to nebude fungovat

Projev na 5. schůzi Senátu 27. ledna 2020 k hornímu zákonu

 Děkuji za slovo, pane předsedající, ještě jednou dobrý den, pane ministře, kolegyně, kolegové.

Já bych navázal na kolegyni, paní Hubáčkovou, protože ona řekla to, co už já jsem říkal ve zpravodajské zprávě. Ten zákon je nepovedený. Je tam spousta chyb a nedostatků. Naše legislativa na to upozornila. Když vezmu v úvahu jednu věc, že ze strany různých ministrů, nebudu nikoho konkrétně jmenovat, jsme tady měli za těch 6 let, co jsem tady já, spoustu slibů, prohlášení a dalších věcí, nikdy se nic nedodrželo.

Proto já jsem udělal pozměňovací návrh, který jasně říká, bude-li se referenční cena zvedat po dvou letech, tak se to sečte a zvedne se poplatek. Ale následně, bude-li referenční cena padat, za dva roky se to sečte a bude to taky. Protože je zapotřebí na základě jakési kultury, která tady je, stanovit férové podmínky jak pro těžaře, tak pro vládu. Aby všichni věděli v nějakém cyklu, jak se to bude pohybovat.

V tuto chvíli, když schválíme ten zákon tak, jak je, vláda řekne: Ano, zvedneme 10 %. A zvedne se 10 %. Oni to prostě můžou udělat. Budou potřeba dosypat finanční prostředky do státní pokladny, tak to tam dosypou. Je zapotřebí tady udělat férové podmínky jak pro vládu, tak pro těžaře, aby to bylo jednoduše dopočítáno, abychom se k tomu mohli dostat.

My se totiž všichni divíme, jak to, že to funguje jinde, třeba ve Švýcarsku. Ano, řeknete, demokracie je tam dlouho apod. Ale v zákoně je taková maličkost, daňové přiznání. Ve Švýcarsku je každý povinen odevzdat daňové přiznání. V okamžiku, kdy ho odevzdá, pověřený pracovník, který je kompetentní, ho zkontroluje. Když zjistí, že udělal chybu v neprospěch státu, tak si ho pozve, řekne mu: Tady je zapotřebí to upravit a opravit. On to opraví. Ale zase, když udělá chybu ve svůj neprospěch, tak ho zavolají a říkají: Tady jste si udělal chybu, opravte si to, protože tady máte nárok na víc. To je férový přístup.

My tady, prosím vás, pořád jedeme: Na, tu máš. To není správné. Dokud se nedostaneme k tomu, že tady nebudou férové přístupy na obou stranách, tak to nebude fungovat. Toto přesně je v mém pozměňovacím návrhu. Udělat to, aby to bylo férové jak pro stát, pro vládu, tak pro těžaře, aby si někdo nemohl vzpomenout a říct, doplníme pokladnu, tak to zvedneme. To v tuto chvíli není možné.

Proto bych potřeboval podpořit ten můj pozměňovací návrh.

Děkuji za podporu, děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama