PODĚBRADY: V novém na konci léta 2021

PODĚBRADY: V novém na konci léta 2021

HŘIŠTĚ NA LABI ve středočeských Poděbradech patří mezi naše nejstarší golfové areály. Rodilo se postupně od 60. let, přičemž za normalizace patřila zdejší devítka mezi osm tehdy existujících golfových hřišť. V roce 2000 hřiště rozšířili na osmnáct jamek. Nyní, po dvaceti letech, prochází další přestavbou. Charakter a jádro zůstanou nedotčeny, ale některé jamky výrazně změní svoji podobu. Na konci léta roku 2021 bychom měli hrát v Poděbradech už v novém.


ZMĚNY NA PODĚBRADSKÉM hřišti souvisejí především s prodejem Rádiovky, historické budovy tvořící centrum celého areálu. Právě do této rozměrné rondokubistické budovy, postavené počátkem 20. let minulého století, v níž se v roce 1923 uskutečnilo první radiotelegrafické spojení ČSR se zahraničím, se po roce 2000 přestěhovali golfisté a vytvořili si zde klubové zázemí. Nicméně architektonicky mimořádná budova se ukázala být spíše nepraktická. Její interiéry jsou pro potřeby golfistů příliš veliké, dům působí poněkud chladně a je i velmi nákladný na provoz.

Rádiovka, která je od roku 2004 kulturní památkou a je potřeba o ni také adekvátně pečovat (včetně dvou vysílacích stožárů), proto změní účel. Už loni ji klub prodal soukromému majiteli. Záměrem je vytvořit zde hotel a celkově proměnit okolí budovy ve volnočasový areál; nejen s golfem, ale například i s možností jízdy na koních. Nová golfová klubovna vznikne z budovy nacházející se po levé straně cesty, kterou se k Rádiovce přijíždí. Budova nyní sousedí s drivingem. Její rekonstrukce by měla být hotová pro sezonu 2022.

V této souvislosti projde významnou proměnou i samotné hřiště. Budou zde především vytvořeny nové jamky, a to číslo 1, 2 a 3, a jinak bude vedena také závěrečná jamka číslo 18. Změnou bude nové číslování a sled jamek a také dojde na postupné úpravy bunkerů a přebudování některých starších greenů.

NOVÉ JAMKY 1, 2 A 18

Z přiloženého plánku, respektive velké fotografie u toho článku, je jasně vidět hlavní změna: Tři nové jamky (1, 2 a 18) zaberou plochu současného drivingu. Nový driving se pak přesune směrem dál od Rádiovky.

Jamka číslo 1 (kratší par 4, cca 300 m ze žlutých) půjde od nové klubovny jižním směrem, přes současný driving. Pak se hráči obrátí k severu na jamku číslo 2, což bude kratší par 3 (126 m), kde budou green chránit hned tři bunkery. Následně se bude hrát jamka č. 3, jejíž první část zamíří průsekem lesa a naváže na současnou druhou část jamky číslo 2; green v tomto případě zůstává na stejném místě. Jamka s délkou cca 300 metrů bude ostrým doglegem doleva. Jestliže nyní jamka č. 2 přála hráčům hrajícím napravo, protože jejich slicy šly směrem ke greenu, teď bude přát levorukým šlajsérům – nebo pravorukým zatahovačům.

Osmnáctá jamka bude mít současná odpaliště, ale namísto toho, aby mířila vlevo k Rádiovce, jako je tomu nyní, půjde jako pozvolný dogleg k nové budově klubovny. Nebude to také dlouhý čtyřpar (ten současný má obřích 407 metrů ze žlutých), ale přece jen hratelnější pětipar, s délkou cca 500 metrů ze žlutých.

Prostor původní jamky číslo 1 a části jamky 2 využije pro své potřeby nový vlastník Rádiovky; zatím to vypadá, že by zde měly být výběhy pro koně. 

Hlavní stavební práce na nových jamkách už proběhly v roce 2020, ve druhé polovině roku také byly nové jamky osety. Pokud půjde vše podle plánu, měly by inovovanou verzi Poděbrad vyzkoušet golfisté už na konci léta roku 2021.

Zároveň se změnou jamek se také zvětší tréninkové plochy. Budou rozměrné, kompletní a jsou navržené tak, aby umožnily souběžný trénink sportovních družstev a individuální tréninky členů klubu. Hráči zde také najdou celkem tři putting greeny. Nejmenší bude v blízkosti odpališť jedničky a je určený pro krátké rozehrání před hrou. Druhý putting green bude nadstandardně velký, s mírnou až střední modelací a bude součástí golfové akademie. Zcela novým konceptem je třetí, zcela rovný putting green, přiléhající k zastřešeným stáním odpališť, jehož plocha je určená výhradně na trénink odlišně dlouhých rovných puttů.

Pro nácvik krátké hry bude sloužit prostorný chipping green a dva bunkery, zároveň bude možné hrát kratší rány do plochy drivingu a na target greeny. Samozřejmostí jsou prostorná travnatá odpaliště navazující na krytá stání a fairwayový bunker.

JEDNIČKA POZVE DO HRY

Práce na nové podobě jamek i celého hřiště klub svěřil architektovi Jakubu Červenkovi, který je podepsaný i pod novou osmnáctkou Dolní Dobrouč. Červenka klade důraz na citlivé zakomponování úprav a nových hracích prvků do svébytného prostoru hřiště. K novým jamkám říká: „Mým cílem je, aby každé odpaliště oslovilo hráče dvěma hlavními vjemy. Prvním je příjemný pohled do jamky – přehledný, učesaný, uklidňující. Pohled by měl zachytit jednotlivé hrací prvky, přesně směřující odpaliště, otevřené a zajímavě řešené bunkery a v dáli green. Po tomto potěšení oka by měl nastoupit druhý moment, kdy se estetické vjemy změní v úvahu, jak nejlépe jamkou postupovat ke greenu. Nová poděbradská jednička by právě toto vše měla splňovat. Hráči by se na první jamce měli mentálně odpoutat od všeho, co bylo před hrou. Měli by se nechat pozvat do hry, do hřiště, do krajiny.“

Esteticky cennou určitě bude jamka číslo 3, dogleg s první ranou v obklopení stromů. „Aby byl pohled do jamky jasně čitelný, museli jsme se vypořádat s několika drobnými výzvami,“ říká Červenka. „Z pánských odpališť jsme respektovali oba vzrostlé, dominantní stromy vlevo před cestou. Bylo potřeba co nejpřívětivěji umístit dámská odpaliště, zároveň nezablokovat pohled z pánských odpališť do dopadové plochy, a přitom zakrýt křižující cestu údržby na začátku fairwaye.“

Dominantou závěrečné, osmnácté jamky jsou tři velké fairwayové bunkery, přičemž ten druhý je funkční i pro jamku číslo 1. Za prvními bunkery, v místě mírného doglegu, je v dáli vidět green chráněný komplexem dvou velkých bunkerů a původním povodňovým travnatým poldrem vpravo. Poslední green bude přitom neobvykle tvarovaný: Bude na něm příčná vlna, která propojí levý bunker s pravým poldrem. Modelace však nebude přehnaná a green připraví zajímavé herní situace.

proměna poděbradského areálu bude mít i podobu nového sledu a číslování jamek a změní se i některé bunkery a greeny. Poděbradské greeny jsou skutečně specifické, a to především svojí velikostí: Jsou na dnešní poměry malé. Zatímco velikost současných greenů bývá zhruba 600 m², zde mají greeny někdy pouhých 250 m². Je tedy potřeba jamkoviště zvětšit.

Součástí úprav je také zrušení současného tříparu číslo 9. Jamka nicméně zůstane zachována jako záložní, pro případ uzavření dvou lesních jamek (což se občas děje kvůli podmáčenému terénu). Ze současného čtyřparu č. 10 pak bude vytvořen třípar – nový návrh se v tomto směru vrací k původnímu layoutu hřiště. Přečíslování jamek, respektive celé nové pořadí, bude mít následující podobu: první devítka: nová 1, nová 2, nová 3, poté původní jamky (s čísly současných) 3, 16, 17, 5, 15, 4; druhá devítka: 7, 8, 10 (nově par 3), 11, 12, 13, 14, 6, nová 18. Touto změnou se také vyřeší ne příliš pohodlná situace, kdy se nyní dva třípary (15 a 16) hrají po sobě. Obě devítky budou také nově končit dlouhým pětiparem, což je pro finále hry vhodné.

S CITEM A MÍROU

Jakub Červenka k celkové proměně hřiště říká: „Při každém novém stavebním zásahu do již existujícího hřiště je potřeba se seznámit s historickými souvislostmi – s tím, jak hřiště vypadalo dříve nebo se staršími a nerealizovanými návrhy. Teprve pak se můžete rozhodnout, zda například obnovíte původní návrh architekta hřiště, který v průběhu let utrpěl různými zásahy, a jeho historická tvář i hodnota se tím snížily, nebo zda předěláte stávající části hřiště a nabídnete hráčům nové prvky.“

Po debatách s vedením klubu se nakonec dospělo k rozhodnutí jít spíše druhou cestou, tedy vytvořit některé nové prvky. „Rozhodli jsme se, že hřiště oblečeme do poněkud jiného kabátu, odlišného herně/strategicky i esteticky,“ vysvětluje Červenka. Zároveň však doplňuje: „Snažím se uchovat jedinečnost poděbradského hřiště a spíš vyzdvihnout a podpořit jeho výjimečnost nově pojatými herními prvky. Poděbrady mají několik základních, neměnných specifik: profil, respektive rovná plocha hřiště, dále stromy v různých vývojových stadiích (vysoké a staré i menší a mladší) a také soustava odvodňovacích struh a propojených povrchových kanálů, které společně udržují hladinu podzemní vody a fungují zejména jako drenážní, odvodňovací systém.“ Základní charakter hřiště se proto ani změnit nedá: „Historické Poděbrady jsou ‚in-land‘ hřiště neboli jsou ‚jen‘ vložené do krajiny a musí takové zůstat i po našem zásahu. Tento typ hřiště respektuje okolní krajinu.“

Pokud jde o podobu greenů a bunkerů, Červenka vysvětluje: „Moderní může být synonymem pro velké – a plochy greenů budou skutečně větší, abychom mohli zajímavě modelovat jejich vnitřní plochu a dosáhli minimálně čtrnácti pin pozic. Také bunkery jsou středně velké až velké: Můžeme je pak zajímavěji tvarovat a pracovat s travnatým břehem. Obecně je potřeba překážky zviditelnit tak, aby se mohly stát součástí strategické koncepce hry. Bunkery tedy budou tvarovány s cílem, aby byly dobře vidět, a okraje zpracujeme tak, aby vytvořily dojem, že jsou z poloviny minulého století.“

Jakub Červenka k novému stylu hřiště ještě dodává: „Soustředil jsem při plánování kromě jiného i na díla významných architektů minulosti, abych si znovu připomněl principy a způsob práce s jednotlivými hracími plochami používané při výstavbách golfových hřišť v polovině dvacátého století. Touto historickou stopou jsem se nechal inspirovat.“ (G)

 

– ANDREJ HALADA

Autor je zástupcem šéfredaktora magazínu Golf Digest.           

CELÝ ČLÁNEK vyšel v prvním zimním vydání magazínu GOLF DIGEST C&S, které vyšlo VE ČTVRTEK 10. PROSINCE 2020