Foto prvňáčků kolovalo po internetu Foto: Česká justice

Advokát Mann čelí kárné žalobě za výrok k prvňáčkům z Teplic

Advokát Michael Mann čelí kárné žalobě kvůli mediálním výrokům, které pronesl v souvislosti s kauzou nenávistného komentování fotografie teplických prvňáčků. Dnes to uvedla mluvčí České advokátní komory (ČAK) Iva Chaloupková. Mann podle předsedy kontrolní rady komory závažně porušil povinnosti advokáta.

Mann hájil muže, který v roce 2017 přidal na sociální síti komentář pod snímek žáků první třídy teplické Základní školy Plynárenská. Do třídy chodily převážně romské a arabské děti. Muž pod fotku napsal „Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej, že Tě to nenapadlo!!!“. Soudy ho loni pravomocně potrestaly podmínkou v délce 16 měsíců. Mann v rozhovoru pro server iRozhlas.cz uvedl, že se komentáři sám zasmál a že jde o klasický černý humor.

Prověření Mannova vyjádření inicioval tajemník ČAK, kontrolní rada komory pak shledala podnět důvodným a její předseda podal 14. ledna kárnou žalobu.

„Kárný žalobce viní JUDr. Manna především z toho, že některými výroky v rámci rozhovoru pro server iRozhlas porušil povinnost činit v souvislosti s výkonem advokacie projevy věcné a střízlivé a že tímto svým chováním snížil důstojnost advokátního stavu,“ vysvětlila Chaloupková.

O tom, zda se Mann dopustil kárného provinění, rozhodne kárný senát složený ze členů kárné komise ČAK. Ten může Manna zprostit žaloby, nebo mu uložit některé z kárných opatření stanovených v zákoně o advokacii: napomenutí, pokutu, dočasný zákaz výkonu advokacie nebo nejpřísnější vyškrtnutí ze seznamu advokátů.

(čtk)