Izrael v Maroku otevřel svůj zastupitelský úřad, premiér Netanjahu pozval krále Muhammada VI.

Izrael otevřel svůj nový zastupitelský úřad v Maroku. Od začátku roku tak ztrojnásobil počet svých diplomatických misí v Arabském světě. V minulých týdnech na základě dohod o normalizaci vztahů otevřel ambasády a konzuláty v Bahrajnu a Spojených arabských emirátech. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu plánuje také co nejdříve zorganizovat návštěvu marockého krále Muhammada VI. v Izraeli.

Tento článek je více než rok starý.

Rabat/Tel Aviv Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marocký ministr zahraničí  Nasser Bourita  při prosincové návštěvě izraelské delegace, při které bylo otevření zastupitelství dohodnuto.

Marocký ministr zahraničí Nasser Bourita při prosincové návštěvě izraelské delegace, při které bylo otevření zastupitelství dohodnuto. | Foto: Shereen Talaat | Zdroj: Reuters

Izraelský styčný úřad se v Maroku obnovil po dvaceti letech. V úterý to svým příjezdem do Rabatu stvrdil šéf úřadu David Govrin – bývalý izraelský velvyslanec v Egyptě. „Je to živoucí důkaz změn v regionu a vřelého míru mezi námi a ostatními státy v oblasti,“ řekl podle deníku Jerusalem Post izraelský ministr zahraničí Gabi Aškenazi. Otevření úřadů v Rabatu a předtím také v Dubaji ve Spojených arabských emirátech je podle Aškenaziho završením první fáze narovnávání vztahů mezi těmito zeměmi a Izraelem.

Jak se mění Arabové? Přibylo nevěřících, gaye a lesby tolerují míň než vraždy ze cti, ukázal průzkum

Číst článek

Úřad v Rabatu je čtvrtým v pořadí, který se otevřel tento měsíc. Už dříve Izrael na základě dohod o normalizaci vztahů otevřel ambasádu v bahrajnské Manámě, 24. ledna v emirátském Abú Zabí a dva dny poté i konzulát v Dubaji. Dosud měl Izrael v arabském světě své zastoupení jen v egyptské Káhiře a jordánském Ammánu. Otevírání těchto nových misí umožnila série dohod mezi Izraelem a čtyřmi arabskými státy. 15. září 2020 dohody o normalizaci svých vztahů uzavřely v americkém Washingtonu Spojené arabské emiráty a Bahrajn. O měsíc později - 23. října - je následoval Súdán. Maroko smlouvu podepsalo zatím jako poslední loni v prosinci.

Arabské sbližování s Izraelem a marocká obezřetnost

Všechny tyto dohody zprostředkovala americká administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Jak poznamenává americký magazín Foreign Policy, arabské země si z dohod zprostředkovných Spojenými státy berou hlavně výhody spojené právě s americkým prostřednictvím. Pro bohaté a vojensky rostoucí Spojené arabské emiráty dohoda otevírá možnost nakupovat i vyspělejší americké zbraně. Pro Súdán to znamená sblížení s Washingtonem. Maroko, které s Izraelem dohodu uzavřelo v prosinci, dostalo výměnou americké uznání jeho nároků na Západní Saharu - zemi, kterou Maroko považuje za svou a vojensky ji okupuje.

Jak si všímá izraelský deník Haarec, Maroko s narovnáváním vztahů s Izraelem vyčkávalo. Mimo jiné kvůli nárokům na Západní Saharu. Americká administrativa prezidenta Trumpa toto uznání podporovala, nebylo však jisté, jak se k věci postaví nastupující tým nového prezidenta Joea Bidena. Maroko zároveň upozorňuje, že na rozdíl od ostatních arabských států své vztahy s Izraelem nebuduje od základů, ale už má na čem stavět.

Marocko-izraelské vztahy a plánovaná návštěva krále

V době vyhlášení izraelské nezávislosti v roce 1948 bylo Maroko jednou z arabských zemí, které novému židovskému státu vyhlásily válku. Vztahy se ale později urovnaly, mimo jiné díky početné komunitě marockých židů. Drtivá většina jich během 50. a 60. let přesídlila do Izraele a víc než sto tisíc Izraelců má marocký původ. Maroko také dodnes své židovské dědictví udržuje. V marockých historických městech stále existují staré židovské čtvrti i se synagogami a v části z nich i zbytky dříve početné židovské komunity.

Maroko později vztahy s Izraelem v tajnosti narovnalo a v 60. letech dokonce umožnilo agentům izraelského Mosadu přístup na summit Ligy arabských států v Casablance a koncem 20. století patřilo mezi hrstku arabských zemí, které s Izraelem udržovaly vzájemné vztahy, včetně státních návštěv. Izrael v marockém hlavním městě Rabatu otevřel svůj styčný úřad, uzavřel ho však kvůli izraelské okupaci palestinských území, která následovala po vypuknutí palestinské druhé Intifády v roce 2000. Vzájemné kontakty ale pokračovaly dál.

S udržováním a oživováním židovského dědictví v Maroku může souviset i plán izraelského premiéra Benjamina Netanjahua pozvat do Izraele co nejdříve marockého krále Muhammada VI. Podle deníku Jerusalem Post se premiér snaží návštěvu zorganizovat ještě před plánovanými předčasnými volbami v Izraeli. Mimo jiné proto, aby na svou stranu získal ne nepočetnou skupinu Izraelců, kteří mají kořeny v Maroku. Přání izraelského premiéra však komplikuje požadavek marockého krále, který svou návštěvu Izraele podmiňuje obnovením izraelsko-palestinských mírových rozhovorů, jak uvádí izraelský server Maariv.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme