Žvýkačkový test jako vstupenka za sportem i kulturou. Testování ze slin nese rizika, říká odborník

Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr
Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr
Foto: Se svolením Jaroslava Flegra
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 27. 1. 2021

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (51) uvedl, že v Česku by se k odhalování nemoci covid-19 mohly začít používat tzv. žvýkačkové testy, které by vás pustili na sportovní či kulturní akce. Žvýkání by mělo fungovat jako antigenní testy. Otázkou je, zda takový test je skutečně spolehlivý. "Antigenní test je vždy méně citlivý než PCR test," řekl pro ŽivotvČesku.cz evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr (62).

Ministr Karel Havlíček se domnívá, že tzv. žvýkačkové testy by mohly fungovat jako vstupenka na kulturní či sportovní události. Muž, který v současné době vede dvě ministerstva, uvedl, že test by si mohl udělat každý občan bez přítomnosti vyškoleného odborníka.

"Je to jako taková žvýkačka. Trochu zažvýkáte a prolnete slinami. Jsou geniální v tom, že nepotřebujete žádného odborníka a můžete si je udělat kdekoliv. Řešíme prodej v obchodech, je to velká výzva a byl bych rád, kdyby se to podařilo. S PCR testem je to komplikované, antigenní test také není úplně triviální, ale teď jsou k dispozici a už se začínají používat kloktací testy a žvýkací testy, a to by bylo výborné," uvedl Karel Havlíček v rozhovoru pro CNN Prima News s tím, že problémem je vyšší cena testů. Ministr hovoří o částce 200 korun za test.

Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr vítá snahu více testovat populaci, ale upozorňuje, že nejcitlivější na koronavirus SARS-CoV-2 zůstanou PCR testy.

"Testy ze slin, kloktací nebo žvýkačkoové testy by měly být zavedené. Pro lidi jsou pohodlnější a proto stoupne ochota nechat se opakovaně testovat. Vždy je však zásadní, zda se vzorky budou vyšetřovat antigenními testy či PCR testy. Antigenní testy jsou vhodné, když jde člověk třeba na návštěvu do domova pro seniory a hned ve dveřích mu udělají test. Když máte ale naráz otestovat třeba 100 lidí, tak je rychlejší, levnější a především bezpečnější PCR test. Antigenní test je nesrovnatelně méně citlivý než PCR test. A současně platí, že testování ze slin je vždy o trošku méně citlivé než ze vzorku z nosohltanu. Antigennímu testu z nosohltanu bych věřil maximálně 12 hodin, ze slin maximálně dvě hodiny. Navíc se podivně zapomíná na to, že vzorky odebírané na antigenní testy jsou po celou dobu testu infekční. PCR testům ze slin jakožto prostředku k návratu k běžnému životu fandím. V případě antigenních testů ze slin by však už mohla být citlivost tak nízká, že by to mohlo testování před hromadnými akcemi spíše zdiskreditovat. Z odborného, bezpečnostního i ekonomického hlediska nedává v současné době upřednostňování antigenních testů před PCR testy v případě hromadného testování žádný smysl a investigativní novináři by se měli pokusit zjistit, kým a proč jsou antigenní testy neustále tak vehementně prosazovány, " uvedl pro ŽivotvČesku.cz evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr.

Ministr Karel Havlíček je ale přesvědčen, že žvýkačkové testy by měly platnost 48 hodin. Podle Karla Havlíčka žvýkačkové testy již dorazily a momentálně u nich probíhá certifikace. Kdy přesně budou dostupné, se zatím neví.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.