Osmnáctka vyhlíží první bitvy. Na Slovensko už bere Svozila i Jiříčka

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

28. ledna 2021, 15:26

Martin Voltr

Mezistátních zápasů jsme v letošní sezoně zatím viděli poskrovnu, vůbec první souboje teď čekají reprezentaci do osmnácti let. Svěřenci Jakuba Petra se v únoru dvakrát střetnou se Slováky na jejich půdě v Piešťanech.

Osmnáctka měla v aktuálním ročníku pouze trojici tréninkových kempů a možnost sehrát první zápasy je pro ni darem z nebes. Vždyť 15. dubna začíná mistrovství světa ve Spojených státech. Trenéři letos mají hodně ztíženou pozici při výběru adeptů a o jejich sehrávání zatím téměř nemohla být řeč.

Jakub Petr s asistenty Tomášem Martincem a Radimem Skuhrovcem konečně uvidí hráče v mezinárodním zápřahu. Za normálních okolností by Češi v únoru vyrazili k velmi silně obsazenému turnaji pěti zemí. Vzhledem ke koronavirové situaci hledali obtížně jakéhokoli soupeře, ale nakonec jim na společnou konfrontaci kývli Slováci.

Na akci, kterou osmnáctka znovu zahájí soustředěním ve Vyškově, dorazí tři brankáři a pět kompletních formací, dohromady tedy 28 hráčů. Jednoznačně největšími osobnostmi výběru budou obránci Stanislav Svozil s Davidem Jiříčkem, jež se v posledních měsících zúčastnili Karjala Cupu a šampionátu dvacítek.

Jiříček byl v Kanadě dokonce vyhlášen jedním ze tří nejlepších hokejistů českého týmu, Svozila zase aktuální odhady řadí mezi žhavé adepty na první kolo letošního draftu NHL. Oba dva se v dresu národního týmu do 18 let představili naposledy loni v únoru na domácím turnaji v Klášterci nad Ohří, od té doby už trénovali výhradně se starší kategorií.

Starty v Tipsport extralize mají z nominovaných ještě brněnský Jakub Brabenec, boleslavský David Moravec a vítkovický Martin Ryšavý, kratičce se v soutěži mihnul Gabriel Szturc. Větší část hráčů působí v Chance lize, to je i případ brankářského tria Suchánek, Král, Šatný.

Na Slovensko zamíří také čtyři krajánci, jejichž pozice na severu Evropy je ale dost komplikovaná: Tomáš Hamara ve Finsku hraje dál, zatímco Jaroslav Chmelař, Marek Brada i Jakub Altrichter čekají na zápas od listopadu.

Gabriel Szturc a Tomáš Hamara

Gabriel Szturc a Tomáš Hamara | Foto: Martin Voltr

Obránce Hamara společně s útočníky Matyášem Šapovalivem a Šimonem Slavíčkem zastupují v nominaci mladší ročník 2004.

Ve Vyškově se mladíci sejdou v pondělí 8. února. O tři dny později sehrají duel se základem nové reprezentace do 20 let, který bude na jihu Moravy rovněž trénovat.

Osmnáctka se následně vypraví přes hranice do Pieštan, kde vyzve domácí vrstevníky v pátek 12. a sobotu 13. února. Akce tradičně proběhne za přísných hygienických opatření. Hráči se při nástupu budou muset prokázat negativním testem na covid-19 a další testy absolvují před prvním z trojice utkání a rovněž na závěr celého kempu.

Nominace českého týmu

Brankáři (3):
Tomáš Suchánek (Třinec), Daniel Král (Liberec), Oliver Šatný (Mladá Boleslav).

Obránci (10):
Jakub Šedivý (Liberec), David Moravec (Mladá Boleslav), David Jiříček, David Špaček (oba Plzeň), Matěj Pinkas (Hradec Králové), Marek Chvátal (Sparta Praha), Stanislav Svozil (Kometa Brno), Tomáš Machů (Vítkovice), Jiří Ticháček (Rytíři Kladno), Tomáš Hamara (Tappara Tampere, Finsko).

Útočníci (15):
Petr Gajda, Adam Měchura (oba Liberec), Gabriel Szturc (Mladá Boleslav), Dominik Soukup, Petr Moravec, Lukáš Pajer (všichni Litoměřice), Jakub Brabenec (Kometa Brno), Josef Krejsa, Martin Ryšavý (oba Vítkovice), David Skuhrovec (Litvínov), Šimon Slavíček (Slavia Praha), Matyáš Šapovaliv (Rytíři Kladno), Jaroslav Chmelař (Jokerit Helsinky, Finsko), Marek Brada (Björklöven, Švédsko), Jakub Altrichter (Mora, Švédsko).

Náhradníci:

Brankáři: Darek Bartošák (Vítkovice), Patrik Hamrla (Karlovy Vary). Obránci: Martin Böhm (Liberec), Michal Bystroň, René Smolka (oba Vítkovice), Sebastian Jasečko (Mladá Boleslav), Patrik Fajmon (Kometa Brno), Petr Kubíček (Třinec), Marek Pelda (Hradec Králové), Ondřej Cubo (Rauma, Finsko), Adam Srdínko (KooKoo, Finsko). Útočníci: Jakub Hujer, David Putz (oba Liberec), Šimon Frömel, Lukáš Chludil (oba Zlín), Adam Sojka (Rytíři Kladno), Jan Kučera (Olomouc), Jan Půček (Mladá Boleslav), Marcel Marcel (Plzeň), Dominik Rymon, Robin Sapoušek (oba Karlovy Vary), Ivo Sedláček (Kometa Brno), Jonáš Jobánek, Michal Ramik (oba Třinec), Matyáš Budina (Hradec Králové), Jan Krupička, Petr Hauser, Michal Vitouch (všichni Sparta Praha), Daniel Herčík (Pardubice), Matouš Menšík (Charlottetown, QMJHL), Jakub Kos (Ilves Tampere, Finsko).

Realizační tým:

Manažer: Petr Studnička
Hlavní trenér: Jakub Petr
Asistenti trenéra: Tomáš Martinec a Radim Skuhrovec
Trenér brankářů: Václav Fürbacher
Videotrenér: Radek Jirátko
Lékař: MUDr. Jan Jandejsek
Fyzioterapeut: Robert Charvát
Kustod: Martin Pečinka

Program zápasů

Čtvrtek 11. února:
17:30 Česko "18" – Česko "20" (Vyškov)

Pátek 12. února:
18:00 Slovensko "18" – Česko "18" (Piešťany)

Sobota 13. února:
15:00 Slovensko "18" – Česko "18" (Piešťany)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz