Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Čína začala používat anální testy na koronavirus. Jsou příliš ponižující, stěžují si lidé

Svět

  17:49
Praha - Čína v rámci boje s koronavirem přišla s novou metodou testování lidí, kterou jsou anální výtěry. Zdravotníci je provádějí zejména ve čtvrtích Pekingu s potvrzenými případy nákazy a rovněž u lidí, kteří jsou v karanténních zařízeních.

„Tato metoda je přesnější než výtěry z nosu nebo hrdla, protože stopy viru přetrvávají v konečníku déle než v dýchacích cestách. Může být užitečná zejména v případě odhalování bezpříznakových přenašečů nemoci,“ uvedl čínské stanici CCTV Li Tchung-ceng, vrchní lékař z pekingské nemocnice You’an. Nicméně dodává, že nová metoda nebude využívána pro masivní testování, pro které tato technika není příliš vhodná. Její využívání by se tedy mělo soustředit především na karanténní centra.

Čína mohla na počátku pandemie jednat rychleji, pochybení experti vidí i u Světové zdravotnické organizace

Státní tisk Global Times ale upozornil, že postup je poněkud kontroverzní. Podle některých lékařů jsou totiž výtěry z nosu a hrdla účinnější, protože koronavirus je především respirační onemocnění dýchacích cest. „Vyskytly se případy pozitivního testu na koronaviry ve výkalech pacienta, ale žádný důkaz nenaznačuje, že by byl přenášen prostřednictvím trávicího systému člověka,“ uvedl listu patolog z Wuchanské univerzity Jang Čan-čchiou.

Čínské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí zveřejnilo instrukce k análnímu testování už loni v březnu. Metoda vyžaduje odebrání vzorku stolice nebo vložení vatového tamponu tři až pět centimetrů do konečníku, se kterým se opatrně otáčí, což vede k získání dostatečného množství vzorku. 

Žena v Pekingu.
Pracovník v Pekingu.

Nový testovací postup vyvolal nedůvěru, znepokojení i rozsáhlou diskuzi. Podle deníku The Washington Post ale existují případy pacientů, kterým vyšly anální testy pozitivní, přestože předchozí výtěry z hrdla měly výsledky negativní.

Týmu WHO, který chce v Číně hledat původ viru, skončila karanténa. Není jasné, kam vědci nyní zamíří

Uživatelé čínské sociální sítě Weibo, tedy tamní obdoby Twitteru, reagovali na metodu posměšně i se značným pobouřením. Podle mnohých je metoda příliš invazivní a narušuje lidskou důstojnost. „Malá bolest, ale extrémní ponížení,“ napsal jeden z jejích uživatelů. Jiný litoval zdravotníky, kteří budou muset vzorky odebírat. Podle průzkumu provedeném na této platformě by až 80 % respondentů nemohlo tuto invazivní metodu přijmout. 

Anální testování je nicméně v současné době v Číně intenzivně využíváno. Výtěry byly dokonce provedeny více než tisícovce studentů, učitelů a zaměstnanců na základní škole v Pekingu, kde se nákaza covidem objevila.

Čína v rámci karanténních opatření zpřísnila omezení ve snaze udržet domácí přenos nákazy téměř na nule. Snaží se tak zabránit masivnímu šíření viru během oslav svého nejvýznamnějšího svátku - lunárního Nového roku, který se bude konat příští měsíc. Stovky milionů lidí v tuto dobu za normálních okolností cestují za svými rodinami. Země se proto snaží před blížícím se svátkem naočkovat až 50 milionů lidí, to jsou méně než 4 % její populace, což je příliš nízká míra pro zamezení hromadného přenosu nemoci. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!