Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Alan Alda slaví 85 let: Hawkeye Pierce z M.A.S.H. zápasí se zákeřnou chorobou

Alan Alda, legendární Hawkey Pierce ze seriálu MASH trpí Parkinsonovou chorobou.
Zdroj: Profimedia.cz a 20th Century Fox Television, koláž: eXtra.cz
NAROZENINY
Oblíbený hollywoodský herec Alan Alda se proslavil díky roli chirurga Benjamina Franklina Pierce v seriálu M.A.S.H. V několika posledních letech se ale jeho život změnil, Alda totiž bojuje se zákeřnou chorobou. V roce 2018 světu oznámil, že trpí Parkinsonovou nemocí. Bojuje však statečně – hraje tenis, plave a dokonce i boxuje.

Alan Alda, kterému je dnes 85 let, se narodil v New Yorku. Jako herec se dostal poprvé do povědomí v roce 1961, kdy se na Broadwayi blýskl ve hře To všechno odnes čas. O dva roky později dostal i první větší filmovou roli a účinkoval také v televizních pořadech.

Alan Alda v seriálu M.A.S.H.

Alda si díky svým divadelním výkonům vysloužil nominaci na cenu Tony a v roce 1968 předvedl parádní výkon ve filmu Papírový lev. O čtyři roky později se objevil ve snímku The Glass House, ovšem během jeho natáčení dostal nabídku, která mu navždy změnila život.

Alana Aldu tehdy oslovili tvůrci seriálu M.A.S.H., kteří Alana toužili obsadit do role chirurga Benjamina Franklina Pierce, jenž měl přezdívku Hawkeye. Alda jejich nabídku dlouho rozmýšlel, na poslední chvíli ale kývl a dal se do práce.

Alan Alda jako Hawkeye Pierce

Seriál M.A.S.H. na začátku moc kladné ohlasy neměl a podle časopisu Time se dostal dokonce mezi největší zklamání televizní sezony 1972/73, od druhé epizody ale jeho popularita rostla a dnes je z něj legenda seriálové scény.

Alda taky napsal scénář k 23 epizodám a 36 jich sám režíroval. Za seriál M.A.S.H. byl pětadvacetkrát nominován na cenu Emmy, kterou taky pětkrát získal. Zároveň se stal prvním člověkem v historii televize, který toto ocenění obdržel coby herec, režisér a scenárista, a díky seriálu získal i šest Zlatých glóbů. Poslední epizoda, kterou napsal i režíroval Alda, se dokonce stala jedním z nejsledovanějších pořadů v historii americké televize.

Poté, co M.A.S.H. skončil, Alda režíroval i několik vlastních snímků, na podobné úspěchy už ale nikdy nedosáhl. Po jeho boku stojí už řadu let klarinetistka Arlene Weiss, kterou potkal už na vysoké škole. V roce 1957 se pár vzal a poté se jim narodily dcery Beatrice, Elizabeth a Eve.

Alan Alda má parkinsona

Věk se ale zastavit nedá. A se stárnutím přicházejí i zdravotní problémy. Ty se nevyhnuly ani Alanu Aldovi, který zápasí s Parkinsonovou chorobou. „Jsem v pořádku. Trochu se stále třesu, ale jinak dobrý. Cvičím. Průběh můžete trochu zastavit, pokud provádíte spoustu konkrétních cviků. Takže dělám hodně bláznivých věcí,“ svěřil se před několika měsíci v pořadu Today na NBC.

Aldovy problémy se začaly objevovat v roce 2015. „Jednou jsem měl sen, že na mě někdo útočí a já jsem na něj hodil pytel brambor. Ve skutečnosti jsem však házel polštář na svou ženu,“ svěřil se. Poté se dočetl, že právě takové sny mohou souviset s jeho nemocí, a tak se podrobil vyšetřením, která parkinsona potvrdily.

Nějakou dobu ještě žádné příznaky nepozoroval. Jenže pak mu začal tikat palec na ruce a Alda už tušil, co se děje. Rozhodně se ale nepoložil. Naopak, začal boxovat, jezdit na kole, plavat či žonglovat a taky hraje tenis.

Před světem však svou nemoc nějakou dobu tajil a oficiálně ji potvrdil až v roce 2018. „Nemám postupující demenci. Nejsem dementnější než dříve. Možná bych to měl přeformulovat - jsem v pohodě," napsal tehdy na Twitter.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy