Hledali jsme Album roku 2020

Hledali jsme Album roku 2020

Už pojedenadvacáté vyhlásila hudební redakce Proglasu anketu o album roku. Hlasovalo více než 100 oslovených odborníků: hudebníci, vydavatelé, pořadatelé kulturních akcí, hudební publicisté i vybraní zástupci posluchačů. S výsledky vás seznámíme v pořadu Slyšte, lidé!

Anketa Album roku 2021: 10 nejlepších (zatím bez pořadí)

Dan Bárta & Illustratosphere – Kráska a zvířený prach

„Pro mě přesně ta verze popu, která mě silně oslovuje a pozor: baví i moje děti!!!“ napsal hudebník a etnomuzikolog Marian Friedl. Bártova skupina Illustratosphere loni oslavila dvacet let své existence a představila se v novém obsazení se slovenským bubeníkem Martinem Valihorou.

Lenka Dusilová – Řeka

Lenka Dusilová své nové album natočila ve spolupráci s producentem Petrem Ostrouchovem. Spojila na něm čistě sólové skladby i písně nahrané s mnoha hosty, elektroniku s akustickými nástroji, texty v češtině i polštině i instrumentální melodie. A vše až neuvěřitelně dobře drží pohromadě.

Jan Fic – Potom

Původně bluesman, nyní spíše nadžánrový písničkář, natočil obě svá sólová alba ve spolupráci s producentem Martinem Kyšperským ze skupiny Květy.

Marian Friedl – 11 podob lásky

Album je věnováno památce Jitky Šuranské, se kterou Marian Friedl dlouhodobě spolupracoval. V den prvního výročí Jitčina úmrtí také CD vyšlo. Bývalý redaktor Proglasu Luděk Strašák píše: „Neuvěřitelně autentické a hluboké album, pestré a přesto drží pohromadě, nadžánrové a… geniální.“

Robert Křesťan & Druhá tráva – díl první

Hudební publicista Tomáš Hrubý píše: „Přestože jsem věděl, o čem album Díl první bude, stejně jsem byl po prvním poslechu trochu vytřeštěný. Ale po druhém už to na mě fungovalo, jak mělo. Úžasný sound, který mi napřed trochu zkroutil uši, vytvořil prostředí, ve kterém se zcela samozřejmě potkávají songy veličin s třemi opět skvělými Robertovými skladbami, no a přednes těch písní – velice silný!“ Druhá tráva si ke spolupráci přizvala anglického producenta Eddieho Stevense a nechala svou hudbu obohatit decentní elektronikou.

Květy – Květy Květy

„Rukopis Martina Kyšperského ve zpěvu a textech je celkem jasný a standardní, ale aranžemi je to úplně jinde,“ píše Jan Fic. Květy album nahrály v nové sestavě s Alešem Pilgrem (dřív bicí) u kontrabasu a s bubeníkem Jakubem Kočičkou.

Petr Linhart – Nezvěstní

„Petr Linhart je jedním z nejosobitějších a nejpoetičtějších českých textařů. Člověk, který dokazuje, že píseň není spotřební zboží, něco co proplyne, aby nám někde utekla dlouhá chvíle, ale že píseň může být Chrám, může být Cesta. Petr otevírá nové obzory a zároveň vrací k životu staré zapomenuté příběhy. Provede vás krajinami, které jste dosud neznali, ale přesto jsou někde v nás, jsou nám blízké,“ napsal Vašek Müller, ředitel Hradeckého slunovratu. Nezvěstní jsou už čtvrtým pokračováním Linhartových písňových příběhů z česko-německého pohraničí.

Jaromír Nohavica – Máma mi na krk dala klíč

Komorní písničkářská nahrávka, na které se Jaromír Nohavica vrací ke svým kořenům. Album obsahuje nové verze starších písní i úplné novinky.

Tara Fuki – Motyle

Duo zpívajících violoncellistek se se svým albem Motyle dostalo v lednu 2021 na čtvrté místo hitparády World Music Charts Europe. Dáme albem oslavily dvacet let společného hraní.

Dagmar Voňková – Archa

Písničkářka a vynikající kytaristka Dagmar Voňková v roce 2018 slavila 70. narozeniny koncertem v divadle Archa, který pro ni připravil producent Petr Ostrouchov. Dámu, která jina vystupuje většinousama, na pódiu doprovodila elita tuzemského jazzu a alternativní hudby. Záznam koncertu nyní vyšel na CD.

NyníKomorní hudba
Skladba: Sonáta pro housle a klavír c moll, op. 30, číslo 2 - Finale. Allegro; Autor: Beethoven Ludwig van; Sóla: Ženatý Ivan - housle, Ardašev Igor - klavír
02:00Tichá pošta (Rádio 7)
02:15Písně
03:00Folklorní okénko
04:00Písně
05:40Radio Vatikán (slovenské...
05:57Myšlenka na den

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!