Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vyhazov z divadla kvůli rouškám má dohru: Chceme bolestné! Mluvili jsme se zástupcem herce Pekárka

    Mezi českými divadelními herci to vře a důvodem je kauza, na niž před časem redakce Expres.cz upozornila. Hlavní roli hraje Richard Pekárek (26), který se na sociální síti svěřil, že byl vyhozen z Divadla Broadway, protože nesouhlasil s tím, že tam nikdo nedodržuje protiepidemická opatření. Zpočátku to možná vypadalo, že celá věc rychle vyšumí, mluvili jsme ale s mužem, který Pekárka zastupuje. Ten nás přesvědčil o opaku.

    Mladý herec Richard Pekárek se spolu s dalšími herci pilně učil scénář na muzikál Zdeňka Zelenky a Michala Davida Láska nebeská. Podle jeho slov nikdo kolem něj nedodržoval protiepidemická opatření, on na to upozornil producenta a rázem dostal padáka!

    „Byl jsem vyhozen, protože jsem vyjádřil svůj názor, poslal jsem e-mail producentovi, že nesouhlasím s tím, jak probíhají zkoušky, kde je pětatřicet lidí a nikdo z nich nemá roušku. Bylo mi odpovězeno, že když nebudu chodit zkoušet, jsem vyhozen a moje role je přeobsazena, bez jakékoliv další diskuze. Z toho vychází, že člověk, který chtěl zůstat v bezpečí a zdravý, přišel o práci,“ řekl Pekárek ve videu, které poté umístil na Instagram.

    Nahrávka měla veliký ohlas a mladého herce se zastalo mnoho jeho kolegů z branže.

    „Já i z těchto důvodů přestala dohrávat na Fidlovačce. A jediné, co mě mrzí, byl přístup blízkých dlouholetých kolegů a přátel, kteří – často pouze ze strachu o práci – se zachovali hloupě,“ napsala Pekárkovi například herečka Iva Pazderková.

    Pekárek později redakci Expres.cz sdělil, že spojil síly s iniciativou Kulturní sféra, která vnikla v prosinci za účelem pomoci umělcům na volné noze.

    Spojili jsme se s ředitelem Kulturní sféry Lukášem Viltem a ten nám sdělil, jak spolupráce s hercem Pekárkem probíhá a co je cílem.

    „Richard se na nás obrátil, prokázalo se, že u něj je problém, na který narážíme spoustu let. Co se hygienických opatření týče, je to vyústění toho, jak se s těmi lidmi zachází. Nechceme to nechat uspat, připravuje se pracovněprávní systém pro jedince v kultuře a v případě, že to projde novelou zákona, nikdy by se toto nemohlo stát,“ řekl nám na úvod Lukáš Vilt, který potvrdil, že má k dispozici fotografie a videa, z nichž je prý patrné, že herci v divadle během zkoušek nenosili roušky.

    „Pan producent Lichtenberg to může sice vyvracet. Můžeme se dohadovat klidně i roky, ale nemyslím si, že by to mělo nějaké koncové řešení. Chceme na tomto případě ukázat, že se s těmi lidmi zachází nedůstojně a pracovní podmínky pro ně nejsou jakkoliv přijatelné. Když se ozvou, jsou za to biti a nemají zastání. Snažíme se na to upozornit vládu a další asociace a vybojovat pro ně důstojné podmínky,“ dodal ředitel iniciativy.

    Vilt podle svých slov kontaktoval i producenta Divadla Broadway Oldřicha Lichtenberga. Ten se s ním ale moc vybavovat nechtěl. 

    „Položil jsem mu otázky týkající se například toho, proč herci zkouší bez smlouvy. Vůbec mi na to neodepsal, jen mi sdělil, že nemá čas, a tím to ukončil. Myslím, že není nakloněn dialogu, ale asi k tomu má své důvody,“ myslí si Vilt.

    Richard Pekárek

    Chtěli bychom bolestné, ale nemáme šanci

    Právě smlouvy jsou to, co chce výše zmíněná asociace co nejdříve řešit.

    „Ve čtvrtek mám připomínkování na Ministerstvu kultury a rád bych tam otevřel právě tento případ, který je nejčerstvější. V tuto chvíli jsou smlouvy pouze jednostranně výhodné pro producenty a umělec se v podstatě takto upíše ďáblu,“ říká Lukáš Vilt.

    Ředitele Kulturní sféry jsme se také zeptali, zdali by rád pro svého klienta Richarda Pekárka vybojoval „bolestné“.

    „My bychom samozřejmě rádi nějaké to bolestné pro něj získali, ale v této chvíli je to neprůstřelné, protože smlouva podepsaná nebyla, je to tvrzení proti tvrzení, nemáme páku na to. S panem Pekárkem jsme se tedy domluvili, že budeme veřejně mluvit o tom, co se mu stalo a v jaké situaci se umělci na volné noze nacházejí,“ řekl Vilt, který se pídil i o po tom, zdali je to, co se stalo na Divadle Broadway, žalovatelné.

    „Možná to žalovatelné je, ale výsledek by pro pana Pekárka podle mě nebyl kladný. Žalobu jsme ani nezvažovali, poptal jsem se jenom, abych věděl, jak jsou tyto věci průstřelné. My musíme mít smlouvy, které v tuto chvíli nejsou. Producenti nejsou povinni dávat smlouvu ihned. Náš stát jim dovoluje se takto chovat. Je to složité,“ řekl na závěr Vilt.

    Divadlo: Vyhodili jsme ho, protože nechodil na zkoušky

    K incidentu s hercem Richardem Pekárkem se jménem Divadla Broadway na sociální síti Facebook nedávno vyjádřil producent Oldřich Lichtenberg. Ten kategoricky odmítá, že by se v divadle nedodržovala hygienická opatření.

    „Osočování některých interpretů, kteří byli odejiti z připravovaného muzikálu Láska nebeská, jsou nepravdivá. Zkoušení divadelních představení je povoleno za stávajících předepsaných podmínek, které samozřejmě v Divadle Broadway dodržujeme. Přeobsazení jednotlivých interpretů bylo z důvodu jejich nepřítomnosti na zkouškách, a tudíž jejich nepřipravenosti,“ nechal se slyšet majitel divadla a producent Oldřich Lichtenberg.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 28. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      76
    • Haha
      36
    • Super
      32
    • Tvl
      23
    • Cože
      12
    • Sladký
      9