INZERCE

„Bojím se o zdravotníky, jejich ochrana není dostatečná,“ říká Michal Filipi, jednatel české firmy Avec Chem

S výrobou ochranných prostředků dýchacích cest začali Filipiovi už na začátku devadesátých let. Filtry do plynových a taktických masek s účinností 99,95 % tehdy na veletrhu v Dubaji zaujaly ozbrojené složky řady států z celého světa. Dnes rodinná firma Avec Chem z Přelouče vyváží své výrobky do více než 60 zemí. V době, kdy českou kotlinu drtí vysoké počty nakažených koronavirem, pomáhá zvládnout pandemii i na domácím trhu. Do robotizace a automatizace výroby investuje desítky milionů korun. 

Vám se dveře do světa otevřely už dávno před koronavirovou pandemií?

Ano, dávno před ní, to jsme se stali dodavateli zahraničních integrovaných záchranných sborů a policejních i taktických složek. Ale doma se o našem úspěchu moc nevědělo. Takže s příchodem viru covid-19 jsme pochopitelně zpozorněli a na situaci se připravili. Naše filtry splňují i požadavky na ochranu před virovým onemocněním respiračních cest kapénkovým přenosem, takže nám bylo hned jasné, že můžeme v boji s pandemií mnohé nabídnout.

Když vidím ve zprávách zdravotníka pomáhajícího lidem s covidem oblečeného v ochranném obleku, se štítem na ochranu očí, ale na puse má tu nejobyčejnější jednorázovou roušku, u které bychom naměřili sotva 20% účinnost, mám o ty lidi strach.

Přestože s vašimi prostředky na ochranu dýchacích cest bychom se mohli potkat zejména v zahraničí, našly by se i v českých nemocnicích. Jak významný je pro vás vlastně domácí trh?

Jsme proexportní firma, 90 % všeho, co vyrobíme, jde do zahraničí. Ale jsme Češi, takže naši zdravotníci v první linii i mnozí hasiči nebo policisté mají během zásahů a akcí naše filtry. České firmy či naše zdravotnictví od nás však zdaleka neberou filtry v takové míře jako ty zahraniční. Když pak vidím ve zprávách našeho zdravotníka pomáhajícího lidem s nemocí covid-19, oblečeného v ochranném obleku od hlavy k patě, se štítem na ochranu očí, ale na puse má tu nejobyčejnější jednorázovou roušku, u které bychom naměřili sotva 20% účinnost, mám o ty lidi strach. Přitom z dlouhodobého hlediska je maska nebo polomaska s filtrem, který vám vydrží až třeba měsíc bez nutnosti výměny, cenově dostupnější, než když si musíte několikrát týdně měnit filtr do respirátoru, o roušce ani nemluvě.

Filtry, masky, respirátory… To je aktuálně velké téma. Čekali jste, že budete vašimi filtry zásobovat vlastně celý svět?

Když můj otec v devadesátých letech Avec Chem založil, byl vystudovaný chemik s velkou zkušeností s civilní obranou a chtěl poskytnout záchranným složkám ochranu dýchacích cest. Ve své laboratoři testoval propustnost různých typů filtrace na zdraví ohrožující látky. Postupně dosáhl téměř stoprocentní účinnosti na všechny podstatné prvky a látky, které mohou respirací ohrozit zdraví, potažmo život. Takže když jsem se plně zapojil do strategického řízení firmy, byli jsme již specialistou na ochranu dýchacích cest, orientovaným hlavně na integrované záchranné sbory a taktické či bojové oddíly.

Blahoslav a Michal Filipiovi

Zakladatel firmy,  Blahoslav Filipi (vystudovaný chemik, VŠCHT Pardubice), pracoval do roku 1993 jako vědecký pracovník na výzkumu a vývoji ochranných prostředků ve Výzkumném ústavu civilní ochrany. S koncem studené války se v tehdejších armádních sborech poptávka po těchto výrobcích i odbornících výrazně snížila. Blahoslav Filipi se rozhodl v této oblasti zůstat. Podnikat začal nejprve se společníkem, kdy od roku 1994 společně provozovali firmu ve východních Čechách nejdříve v pronajatých prostorách (prostory bývalé prodejny), ve kterých zpočátku jen kompletovali jednotlivé dovážené díly. V roce 1997 se Blahoslav Filipi osamostatnil a firmu přejmenoval na Avec Chem. Její sídlo a nově i výrobní závod se nacházejí ve Starém Mateřově na Chrudimsku. V roce 2018 otevřela firma nový výrobní závod v Přelouči. Avec Chem je firmou rodinného charakteru, kdy se do jejího řízení a procesů postupně začal zapojovat i syn zakladatele Michal Filipi. Nejprve se věnoval zejména zahraničnímu obchodu a později se stal jednatelem s odpovědností za vedení firmy i její rozvoj.

A jak jste vlastně dokázali v zahraničí prorazit? Aktuálně máte kontrakty na pěti kontinentech…

Největším českým výrobcem jsme se stali díky světovým veletrhům. Pronajmout si stánek na světové výstavě vojenské a taktické výstroje stálo skoro půl milionu, ale rozdělili jsme se s další firmou o prostor i náklady. Měli jsme v rukávu eso – laboratorní výsledky potvrzovaly, že účinnosti našich filtrů se konkurence dokáže těžko vyrovnat. S tím jsme tedy vyrazili na veletrh do Dubaje. Zájemci hlavně z USA, Singapuru, Austrálie, ale třeba i z Argentiny si vystavené filtry od nás i konkurence sami hned testovali ve svých mobilních laboratořích. A potvrdili, že jsme my dosáhli maxima možného. Takže jsme podepsali několik pro nás naprosto zásadních kontraktů a začali filtry dodávat postupně skoro do celého světa.

Když se vrátíme do Česka, s vašimi výrobky mají prý co do činění dokonce i členové Útvaru rychlého nasazení?

Ano, mezi naše zákazníky patří i URNA. Vzhledem k tomu, že jde o speciální útvar policie, který má na starosti zákroky proti teroristům, únoscům osob či nebezpečným pachatelům organizované trestné činnosti, je pro ně samozřejmě důležité mít k dispozici prostředky na ochranu dýchacích cest, které jsou spolehlivé. Právě pro ně jsme vyvinuli respirátor pro speciální operace a bezpečnostní akce. Říkáme mu TAPR, což je zkratka anglických slov Tactical Air Purifying Respirator. Poskytuje ochranu proti kompletní řadě škodlivých částic, toxickým plynům, nebezpečným bakteriím a virům či dalším látkám s účinností 99,99 %.

Kolik nových filtrů vlastně sjede denně z vašich linek?

Za rok 2020 jsme vyrobili více než jeden milion filtrů. Ovšem kapacitně jsme připraveni už i na vyšší poptávku, denně bychom zvládli vyrobit přibližně až 24 tisíc filtrů.

Ve vaší továrně máte zaměstnance i roboty. Budete v budoucnu sázet spíše na automatizaci?

Část výroby našich filtrů je jednotvárná a mechanická. Je proto mnohem efektivnější využít automatizaci včetně zapojení robotů, které takový druh práce snadno zastanou. Počet robotů postupně zvyšujeme a do automatizace budeme investovat i v budoucnu. Firmě to ve výsledku ušetří náklady, protože robot má vyšší produktivitu, denně vyprodukuje tisíce i desetitisíce kusů. A pracovníci jsou ušetřeni fyzicky namáhavé práce. Ovšem bez šikovných a pracovitých lidí se neobejdeme. Součástí našeho závodu jsou i lidé, kteří mají na starosti výzkum a vývoj a jsou experty na 3D design nebo chemickotechnologický průmysl.

Obor, ve kterém podnikáte, je v aktuální koronavirové době velmi dynamický. Velké i malé firmy se předhánějí s nabídkami co nejkvalitnějších ochranných prostředků. Co nového chystáte vy?

Nedávno jsme zahájili výrobu polomasek, které dokážou filtrovat vdechovaný i vydechovaný vzduch. Může se to zdát jako maličkost, ale z našeho pohledu jde o revoluční věc. Polomasky mohou najít uplatnění zejména v zařízeních, jako jsou nemocniční centra či domovy seniorů, ve kterých je nutné předejít riziku zavlečení nákazy onemocněním covid-19 zvenčí. To byl vlastně i prvotní impuls, kdy jsme si na jaře, stejně jako široká veřejnost, uvědomili, že mnozí lidé jsou v situaci, kdy nemohou navštívit své blízké v nemocnicích, pečovatelských zařízeních nebo přímo v místě bydliště kvůli obavám o jejich zdraví.