Piráti měli kontrolovat primátora ANO. Dopadli hůř jak sedláci u Chlumce. Na kontrolním výboru už je nikdo nikdy neviděl…

29.01.2021 4:41

Jméno Josefa Bělici není mnoha lidem známo, a to i přesto, že figuruje na vícero veřejných postech. Krom toho, že je od roku 2017 poslancem za hnutí ANO, je také zastupitelem Moravskoslezského kraje a v první řadě primátorem sedmdesátitisícového města Havířov. Začátkem minulého roku figuroval v aféře, když byl opozicí obviněn ze střetu zájmů ohledně dotací pro sportovní klub, který vede jeho manželka.

Piráti měli kontrolovat primátora ANO. Dopadli hůř jak sedláci u Chlumce. Na kontrolním výboru už je nikdo nikdy neviděl…
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Primátor města Havířov Josef Bělica

V Havířově jsou totiž dva sportovní kluby karate; SKK BUDO Havířov a Karate Havířov. První jmenovaný v minulosti požadoval dotaci ve výši 425 tisíc korun a obdržel 50 tisíc korun. Druhý žádal 305 tisíc a získal 280 tisíc. Podotkněme, že Karate Havířov vede Jana Bělicová, manželka primátora. Náhoda? Jen pro zajímavost doplňme, že ve spolku figuruje také Markéta Nowaková, Bělicova poslanecká asistentka.
 
Asistentů má poslanec Bělica hned několik. Krom Nowakové ještě Alexandru Uherkovou, Ondřeje Baránka a Ivana Končického. 
 
 
Ale zpět ke sportu.
 
Šéf klubu SKK BUDO Havířov se proti rozhodnutí ohradil, nicméně nepochodil. Po více než hodinové debatě byly dotace uděleny tak, jak stojí výše. Město klubu snížilo dotace z důvodů, že prý v minulosti byly tyto prostředky použity na politickou kampaň, a to je v rozporu s pravidly. Šéf klubu Marek Franta (mimochodem 5. dan v karate) s tím však nesouhlasil a uvedl, že už rok a půl v politice nefiguruje.
 
„Na rozdíl od pana Bělici, který je evidentně ve střetu zájmů,“ uvedl tehdy. Ze střetu zájmu ho obvinila také zastupitelka Darja Škutová.
 

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí
„Panu Frantovi se tady vytýká údajná politická kampaň, zatímco jméno primátora Bělici propojuje pět klubů, které spojuje buď přímo on, nebo jeho žena, kamarádi, trenéři, spolustraníci z hnutí ANO,“ prohlásila Škutová.
 
Podle našich informací po odvysílání reportáže v pořadu Reportéři ČT zareagovala Kontrolní komise zastupitelstva města a začala celou věc prověřovat. Kontrolní komisi tehdy předsedal člen zastupitelského klubu Pirátů Martin Rédr a členem kontrolního výboru provádějícího zjišťování na místě byl další člen Pirátské strany. Šlo o Martina Kmece.

Úvodní fotografie na mobilní aplikaci Josefa Bělici  

 
„Po této kontrole osočil Bělica Piráty z osobního útoku na jeho osobu. Na Kmece podal trestní oznámení a na dalším zastupitelstvu nechal tyto pány z kontrolní komise vyhodit. Zajímavostí je, že Martin Rédr je zaměstnancem městské společnosti a Bělica chtěl vyhodit jejího ředitele za to, že zaměstnává právě Rédra,“ uvedl náš vysoce postavený zdroj z prostředí havířovské radnice a primátorova okolí.
 

Anketa

Měl by Milan Hnilička odejít z čela Národní sportovní agentury?

76%
24%
hlasovalo: 5406 lidí
Po odvolaném předsedovi kontrolního výboru Martinu Rédrovi nastoupil do jeho čela Jakub Chlopecký z hnutí ANO. „Že má hnutí ANO, které vede radnici, také post předsedy kontrolního výboru, je v naší republice minimálně neobvyklé,“ upozorňuje zastupitelka Škutová.
 
Na výsledek kontroly jsme se zeptali na tiskovém oddělení města Havířov a současně s tím i všech zastupitelů. Moc jsme ale nepochodili. „Pokud vůbec k nějaké opravdové kontrole došlo, tak výsledek je, že vše je v pořádku, dle zákona se vlastně nic nestalo. O morálce tady asi hovořit nemusíme, ten výraz je dotyčnému zcela cizí,“ sdělila nám opakovaně zmíněná zastupitelka Darja Škutová (SPD).
 
„Mohu se pouze vyjádřit k zasedání zastupitelstva města Havířova ze dne 24. 2. 2020, kdy se projednávaly dotace ve sportovní oblasti. Já i náš Klub zastupitelů za KSČM jsme nesouhlasili s rozdělováním dotací, kdy pro oddíl Karate Havířov, který vede pan primátor Bělica společně s manželkou, byla navrhována dotace ve výši 280 000 Kč oproti oddílu SKK Budo Havířov, kterému bylo navrženo pouze 50 000 Kč, i když SKK Budo má větší úspěšnost v různých republikových i mezinárodních soutěžích. Za náš klub vystoupil Ing. Eduard Heczko, který navrhoval, aby se dotace pro SKK Budo Havířov navýšila o 200 000 Kč. Náš protinávrh neprošel a byl schválen původní návrh, který znevýhodňuje SKK Budo,“ uvedla zastupitelka Markéta Fikáčková.   
 
Že by nikdo jiný nenašel čas? „Vůbec ne. Tady má čas každý. Ale má taky strach. Bojí se,“ doplnil náš radniční zdroj. Koho? „Bělici. Je to diktátor, zlý, agresivní, arogantní člověk. Na Radě města řve jak tur, nadává, že shodí koalici, je to šílené. Podívejte se, co má za obrázek na WhatsAppu, a budete doma,“ doplnil. Obrázek predátora ze stejnojmenného filmu asi rozebírat nemusíme.
 
Jenomže tento zdroj s námi nehovořil o choutkách poslance Bělici v oblasti kinematografie. Šlo mu o to, upozornit na nezvyklé propojení vztahů a firem, které tento politik údajně zaštiťuje. Konkrétním případům se budeme věnovat v dalším materiálu o poslanci a primátorovi města Havířov Josefu Bělicovi.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…