Hlavní obsah

Hrůza. Když jsem to viděla, zvracela jsem, přiznává zděšení lyžařská hvězda

Falun/Praha

Zimní sporty se občas na lidském těle umí opravdu ošklivě podepsat. Své o tom vědí i dálkoví lyžaři, kteří před necelými dvěma týdny závodili na slavné La Diagonele v teplotách kolem -20 stupňů Celsia. Kvůli velmi chladnému počasí někteří účastníci trpěli omrzlinami a dalšími zraněními.

Foto: Markku Ulander, Reuters

Tohle jsem ještě nikdy neviděla, žasla Švédka Charlotte Kallaová (na snímku) nad zraněními svých krajanek.

Článek

Třeba elitní Švédky Britta Johanssonová Norgrenová šokovala veřejnost zveřejněnými obrázky na sociálních sítích, na nichž vystavila fotky s obřími puchýři na svých palcích a prstech na nohou.

„Vždy nestačí mít jen teplé oblečení a zateplené boty. Před chladem je potřeba mít velký respekt. A taky před tím, že zimu snášíme každý jinak," napsala někdejší bronzová medailistka z MS v Liberci a dvojnásobná vítězka legendárního Vasova běhu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Britta johansson norgren (@brittanorgren)

Její krajanka Linn Sömskarová měla pro změnu omrzlé prsty na rukou. „Zasáhlo mi to šest prstů, mám omrzliny druhého stupně," posteskla si.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Linn Sömskar (@linnsomskar)

Strach z podobných potíží se trochu přenesl i do dějiště aktuální zastávky SP ve Falunu, kde se připravují švédské hvězdy a kde se očekávají i teploty kolem -18 stupňů Celsia.

„Když jsem viděla ty fotky na Instagramu, bylo to jak z hororového filmu. Pozvracela jsem se u toho," přiznala novinářům trojnásobná medailistka z MS Frida Karlssonová.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Linn Sömskar (@linnsomskar)

I její zkušenější reprezentační kolegyně, olympijská vítězka a mistryně světa Charlotte Kallaová, reagovala podobně.

„Je hrozné, že se vám něco takového může stát při závodě. Tohle jsem ještě nikdy neviděla," vyděsila se Kallaová s tím, že při pohledu na zranění svých krajanek musela zavírat oči.

Doufá, že teploty ve Falunu nebudou přeci jen tak mrazivé jako ve Švýcarsku při dálkovém závodě. Mezinárodní lyžařská federace FIS má jako spodní teplotní hranici pro uskutečnění závodu stanovenou na -20 stupňů.

„Před mrazem je třeba mít respekt. Já například prochladnu na rukou a nohou velmi snadno," dodala Kallaová.

To Karlssonová má ještě v dobré paměti, jak si kvůli mrazu poškodila průdušky během juniorského MS v Lahti před dvěma roky.

V poslední době je mezi lyžaři trend pohybovat se speciálními respirátory, které ohřívají vdechovaný vzduch a snižují tak podobná rizika.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: