Duchovní minulost Pusteven má připomínat zvonička

Duchovní minulost Pusteven má připomínat zvonička
29. ledna 2021 Události Autor: Jana Kuklová

Přibližně čtyři metry vysoká stavba vyrobená z jednoho kusu dřeva má stát přímo v místě, kde na konci 18. století přebýval zdejší poslední poustevník Felix. Právě podle slova poustevna dostaly beskydské Pustevny své jméno. 

K myšlence na vytvoření připomínky duchovní historie Pusteven inspiroval zastupitele obce Trojanovice místní rodák Josef Petr. Ten na konci roku 2019 přišel s přáním, aby Pustevny nějak na někdejší poustevníky upomínaly. “Upozornil nás, že na Pustevnách úplně chybí informace o tom nejpodstatnějším, co se zde odehrávalo a podle čeho je toto místo také pojmenované. Problém byl, že jsme na úřadě neměli žádný dobrý nápad, jak tuto věc pojmout. O rok později začal místní sochař Pavel Cupák uvažovat o tom, že by před svoji galerii v Trojanovicích umístil jednoduchou dubovou zvoničku. V tu chvíli se nám to všechno propojilo a uvědomili jsme si, že právě zvonička je tím nejvhodnějším odkazem na poustevnickou historii Pusteven,” objasnila Proglasu místostarostka Trojanovic Ivana Vrtalová.

Obec Trojanovice chce zvoničku, jejímž autorem bude sochař Pavel Cupák, na Pustevny umístit na začátku letošní letní sezony. Vybudování zvoničky včetně zemních prací a administrativy by mělo stát kolem jednoho milionu korun. Obec Trojanovice chce tyto peníze získat prostřednictvím internetové platformy Hithit. “Na Hithitu máme tuto kampaň už zaregistrovanou a schválenou. Spustit bychom ji chtěli 1. března. Následně by lidé na tento záměr mohli přispívat během měsíce a půl,” vysvětluje plány na financování zvoničky místostarostka Ivana Vrtalová a dodává: “Vnímám to tak, že prostřednictvím této kampaně na Hithitu lidé rozhodnou, jestli je náš nápad dobrý a líbí se jim, nebo jestli ho budeme muset schovat do šuplíku.”

foto: vizualizace Pavla Cupáka, TZ

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony