Hlavní obsah

Mladík chtěl v Singapuru zaútočit na mešity. Inspiroval ho dva roky starý teror

Novinky, Alex Švamberk
Singapur

V Singapuru byl zadržen 16letý mladík, který plánoval, že ve dvou mešitách bude 15. března vraždit muslimy. Datum si vybral záměrně. Ve stejný den před dvěma lety podnikl na dvě mešity v novozélandském Christchurchi útok 28letý Australan Brenton Tarrant, který postřílel 51 lidí, za což byl odsouzen na doživotí bez možnosti předčasného propuštění.

Foto: Profimedia.cz

Vůz singapurské policie

Článek

Singapurský teenager je nejmladším člověkem zadrženým podle zákona o vnitřní bezpečnosti, který umožňuje zadržování bez soudního rozhodnutí o vazbě. Protože je nezletilý, nebylo zveřejněno jeho jméno, stanice BBC ale zjistila nějaké podrobnosti o něm i jeho plánu. Zadržován je už od prosince, úřady zasáhly krátce poté, co v listopadu dostaly udání.

Jméno nejmladšího Brita odsouzeného za terorismus odtajněno. V kapse měl děsivý vzkaz

Zahraniční

Podle singapurského ministerstva vnitra má jít o protestanta, který uvedl, že ho „motivovala silná nechuť vůči islámu a fascinovalo ho násilí“. Stal se vůbec prvním zadrženým v Singapuru, kterého inspirovala ideologie ultrapravicových extremistů.

V městském státě jsou vzácné nejen teroristické útoky, ale i násilné trestné činy.

Teror v Nice: Tři mrtví, ženě útočník uřízl hlavu

Evropa

Ministerstvo oznámilo, že adolescent byl jednoznačně ovlivněn Tarrantem, což plyne už z toho, že chtěl útočit 15. března, kdy uplynou dva roky od brutálního masakru v Christchurchi. Při výslechu se mladík přiznal, že když sledoval přímý přenos útoku z Christchurche, který Tarrant spustil na sociální síti, cítil vzrušení.

I útok měl připomínat Tarrantův. Adolescent chtěl zaútočit ve dvou mešitách poblíž místa bydliště, mešitách Assyafaah a Yousuf Ishak. K přesunu chtěl použít auto, které by si půjčil. Plánoval, že kvůli tomu sebere kreditní kartu svému otci. Sice nemá řidičský průkaz, ale byl přesvědčen, že by to „mohlo fungovat“, jak uvedlo ministerstvo vnitra.

Rozjíždíme párty, prohlásil Australan před masakrem v mešitách. Obvinili ho z vraždy

Svět

Mladík chtěl také použít pušku jako Tarrant, protože však je v Singapuru velmi obtížné ji získat, rozhodl se použít mačetu. Na zveřejněných záběrech je vidět, že si opatřil nůž kukri, který používají nepálští Gurkové.

Podezřelý také před útokem plánoval rozšířit dokument, který měl ukazovat, jak je islám nebezpečný. Jeden měl připomínat loňské útoky islámských radikálů v Nice.

Chtěl také zveřejnit svůj manifest, ve kterém dal najevo naději, že by jeho útok mohl být považován za „oprávněné použití násilí“. V textu popisuje do podrobna svou nenávist vůči islámu.

Kostelník v Nice se chystal na mši, vtom mu podřízli hrdlo

Evropa

„Byl zcela připraven, věděl, že umře a byl připraven zemřít,“ řekl ministr pro právo a vnitřní záležitosti K. Shanmugam místním médiím. Při výslechu mladík vypověděl, že počítal jen se dvěma možnosti, co se stane – buď bude zadržen předtím, než bude schopen zaútočit, nebo „provede plán a pak bude zabit policií“.

Podle úřadů bude mladík podroben „náboženské, psychologické a sociální rehabilitaci“, do které bude zapojen i křesťanský poradce. Ten má korigovat jeho radikální pohled.

Ministr Shanmugam varoval, že v posledních letech bylo zadrženo více lidí pod 20 let podle zákona o vnitřní bezpečnosti. Dosud však šlo o islámské radikály, nejmladšímu bylo 17 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám