Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Rivalové na kolech. Van Aert a Van der Poel svedou další souboj o cyklokrosový titul

Konec ledna je tradičním termínem cyklokrosových šampionátů, který letos hostí belgické Ostende. Není lepší půdy, na níž by mělo proběhnout další kolo souboje dvou výrazných hvězd a rivalů: Wouta van Aerta a Mathieuho van der Poela. Přímé přenosy sledujte o víkendu na ČT sport, ČT2 a webu ctsport.cz.

Wout van Aert a Mathieu van der Poel
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Rivalita mezi dvěma soky je často právě tím, co fanoušky k danému sportu přitahuje. V případě cyklistiky jsme takových soubojů, které se táhnou dlouhé roky, viděli mnoho. Z těch nejslavnějších: 40. a 50. léta si dnes spojujeme s duely Gina Bartaliho s Faustem Coppim, které v dalším desetiletí vystřídali Jacques Anquetil a Raymond Poulidor.

Pokračovat se dá dále: Eddy Merckx a Roger de Vlaeminck, v osmé dekádě proti sobě šly italské hvězdy Beppe Saroni a Francesco Moser. Za poslední giganty, jejichž kariéry se protnuly, lze považovat Fabiana Cancellaru s Tomem Boonenem, jejichž klasikářské souboje fascinovaly dobrou dekádu.

Jejich místa ale v posledních letech zabrali Mathieu van der Poel a Wout van Aert. Jde skoro o dokonalou rivalitu: oba jsou stejně staří (Van Aert se narodil o tři měsíce dříve) a závodili spolu již v juniorech. Oba také provedli stejný posun z cyklokrosu na silnici (ve Van der Poelově případě jde také o horská kola). K bahnité disciplíně se ale oba vracejí.

Tak jako nyní v belgickém Ostende. Asi by se našel málokdo, kdo by si vsadil na jiného vítěze než někoho z dua Van Aert/Van der Poel. Vždyť někdo jiný stál na nejvyšší příčce pódia naposledy v roce 2014, kdy Zdeněk Štybar získal poslední ze své trojice titulů (český cyklista je na startu i letos, sám ale přiznává, že oba favorité jsou momentálně výkonnostně výš).

Do souboje o zlato (oba nyní mají doma tři zlaté medaile, přičemž Van der Poel vyhrál poslední dva šampionáty) teoreticky mohou zasáhnout i Brit Tom Pidcock či další z domácí belgické sestavy Eli Iserbyt, jejich triumf by ale byl velkým překvapením. Mistrovství v Ostende by ale podle všech předpokladů mělo být dalším pokračováním strhujícího souboje dvou nejvýraznějších cyklistů mladé generace.

PŘÍMÉ PŘENOSY Z MS V CYKLOKROSU:

SOBOTA

13:30 - muži do 23 let (web)
15:10 - ženy elite (ČT sport)

NEDĚLE

13:30 - ženy do 23 let (web)
15:10 - muži elity (ČT2)

Wout van Aert a Mathieu van der Poel
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Česká výprava: Štybar, Boroš, Havlíková

Mezi elitou bude české barvy hájit domácí jednička posledních let Michael Boroš, jenž se po loňském bronzu vrátil před dvěma týdny na trůn na mistrovství republiky a oslavil už čtvrtý titul, a také zkušená Pavla Havlíková. Té se podařilo v boji o domácí medaile v Jabkenicích uspět dokonce již poosmé v historii.

Příjemným šokem pro reprezentačního trenéra bylo rozhodnutí o startu pětatřicetiletého Štybara, který už je stálicí světového silničního pelotonu. Po titulech z let 2010 a 2011 už jeden mimořádně úspěšný návrat do terénu prožil, když se stal před sedmi lety do třetice mistrem světa na šampionátu v nizozemském Hoogerheide.

"Štyby tím ukazuje, jaký je srdcař a jaký je cyklista, že si ze silniční přípravy odskočí takhle na světový šampionát. K tomu potřebujete srdce. Nejspíš sám asi nemá ambice až tak úplně obrovské, jak by odpovídaly jeho předchozím třem titulům v krosu, ale jak znám Štybyho, on je naprostý maximalista. A intenzivně přemýšlí nad tím, jak se posunout co nejvýše. Určitě bude dokonale připravený, jak to bude možné," řekl trenér reprezentace Petr Dlask.

Nominace ČR na mistrovství světa v Ostende:

Muži elite: Michael Boroš, Zdeněk Štybar.

Muži do 23 let: Robert Hula, Jakub Říman, Šimon Vaníček.

Ženy elite: Pavla Havlíková.

Ženy do 23 let: Tereza Vaníčková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články