Když je plýtvání vodou zločin a jak můžeme sami ovlivnit zhoršující se sucho

Publikováno: 26. 1. 2021 Doba čtení: 2 minuty
Když je plýtvání vodou zločin a jak můžeme sami ovlivnit zhoršující se sucho
© Foto: varianty

Celodenní online Summit Světových škol, který proběhl v listopadu 2020, přinesl několik zajímavých přednášek a příspěvků, které z různých úhlů objasňují, co znamená nedostatek vody pro život. Podívejte se na záznamy vystoupení meteoroložky Taťány Míkové, Semhal Tsegaye, která se věnuje rozvojové pomoci, pedagožky Ivany Piskovské a středoškolské studentky Kataríny Slovákové. Celodenní akci moderovala Lejla Abbasová.

Taťána Míková – Sucho a záplavy, dvě strany jedné mince

Taťána Míková je meteoroložka, klimatoložka a dlouholetá moderátorka zpráv o počasí v České televizi. Ve svém příspěvku se zaměřila na různé podoby sucha, jak nedostatek vody souvisí s množstvím CO2 v atmosféře a co s tím může dělat každý z nás.


Semhal Tsegaye – Jordánsko a voda nad zlato

Semhal Tsegaye je Američanka, která se dlouhodobě věnuje rozvojové pomoci. V příspěvku, který si připravila pro Summit, mluvila o situaci týkající se nedostatku vody v Jordánsku, kde nějakou dobu pobývala a vyučovala. Dozvíte se, jak klimatická změna, nestabilní politická situace nebo zanedbaná infrastruktura ovlivňuje nedostatek vody na Blízkém Východě. Jordánci byli nuceni kvůli vysoké míře „vodního stresu“, tedy nemožnosti pokrýt potřeby obyvatel a přibývajících uprchlíků v zemi, přijmout specifická opatření v hospodaření s vodou. A plýtvání je dokonce trestné. Přesto není jisté, že jim voda v budoucnosti nedojde. Podívejte se na záznam vystoupení Semhal Tsegaye a přečtěte si její krátký text, který napsala pro podzimní vydání Bulletinu pro školy.


Ivana Piskovská – Projekt Voda na sto způsobů

Masarykova základní škola a mateřská škola Melč nedaleko Opavy je jednou z šesti evropských škol, které se propojily v dlouhodobém projektu věnovaném vodě. „O téma projektu si vlastně řekla sama voda. Projekt vznikal v době, kdy na nás stále více doléhala problematika nedostatku dešťových a sněhových srážek. Lesy, které obklopují naši školu, začaly schnout, listí na stromech žloutlo a padalo již od července a tráva byla více suchá než zelená,“ popisuje Ivana Piskovská, která projekt ve škole zaštiťuje, co školu vedlo zapojit se do mezinárodní spolupráce. Podívejte se na video:


Katarína Slováková – Středoškoláci a klima

Středoškolská studentka Katarína Slováková představila ve svém vystoupení na Summitu Světových škol iniciativu slovenských středoškoláků, kteří se zajímají o dopady klimatické změny. Poslechněte si, jak vypadala její cesta od snahy o individuální změnu k organizovanému aktivismu, který usiluje o změny systémové.

  • Celý program online Summitu Světových škol a záznam včetně slavnostní certifikace škol najdete ZDE.


Autor: Varianty

Související články