Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Očkovali zaměstnance i příbuzné. „Hříšníci“ ze SZÚ dostanou i druhou dávku, potvrdil Blatný

Autor: sova - 
29. ledna 2021
12:50

Zaměstnanci a příbuzní Státního zdravotního ústavu (SZÚ), kteří byli přednostně očkováni vakcínou proti koronaviru, obdrží i druhou dávku. Uvedl to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády. Kvůli postupu při očkování v SZÚ skončil tento měsíc jeho ředitel Pavel Březovský. Vakcínu si nechala přednostně píchnout i Blatného náměstkyně Alena Šteflová, která musela ve funkci také skončit.

Jakkoli bylo nešťastné, že se toto stalo, tak ještě nešťastnější by bylo, kdyby ta první dávka byl vniveč, takže tito lidé dostanou i druhou dávku, aby očkování bylo dokončeno,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády na dotaz médií ministr Blatný.

Tisícovku vakcín zhruba před dvěma týdny rozdělilo vedení Státního zdravotního ústavu mezi své pracovníky a jejich příbuzné. Pracovníci Státního zdravotního ústavu jsou sice vedeni podle zákona jako zdravotnický personál, ale většina z nich nepatří do ohrožených skupin.

Nedostatek očkovací látky provází spory EU a výrobců

Lidé pracující v kancelářských profesích v rámci této instituce tak dostávali vakcíny právě na úkor nejvíce ohrožených seniorů. V posledních dnech se navíc kvůli technologickým potížím nedaří dostávat očkovací látku od výrobců a některým lidem v ČR tak musela být zrušena rezervace na vakcinaci. Většinou šlo právě o seniory.

Nedostatek očkovací látky provází spory Evropské unie a výrobců, zejména pak společností Pfizer/BioNTech.

Kabátek nekončí

Ve funkci navzdory přednostnímu očkování naopak zůstal ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. Ten se údajně nechal očkovat po doporučení svého ošetřujícího lékaře kvůli určité diagnóze.

„Nerad bych rozváděl okolnosti, jedná se o záležitosti, které se týkají pouze mě a mého lékaře a nechci tady porušovat důvěrné rozmezí mezi mnou a mým lékařem,“ řekl Kabátek.

Ředitel nemocnice přišel o místo

Konec ve funkci kvůli přednostnímu očkování zatím jako posledního potkal také ředitele nemocnice v Českém Krumlově Jindřicha Floriána. Ten opustil místo ve čtvrtek. Florián nechal očkovat i příbuzné a známé zaměstnanců nemocnice.

Ředitele vyzval k odstoupení v půlce ledna hejtman Martin Kuba (ODS). Ředitel podle něj porušil jihočeskou vakcinační strategii a naboural důvěru Jihočechů v systém.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa