Smutek a rozhořčení – církev v Portugalsku reaguje na legalizaci eutanazie

Smutek a rozhořčení – církev v Portugalsku reaguje na legalizaci eutanazie
29. ledna 2021 Události Autor: Filip Breindl

Po státech Beneluxu bude eutanazie legální také v Portugalsku, odsouhlasil to tamní parlament.  Prezident Marcelo Rebelo de Sousa přislíbil, že rozhodnutí zákonodárců bude respektovat a normu podepíše. Podle zákonné úpravy smějí dospělé osoby požádat o pomoc při ukončení života, jestliže jsou smrtelně nemocné a trpí trvající a nesnesitelnou bolestí. 

Uvedená možnost asistovaného úmrtí se vztahuje pouze na portugalské občany a na osoby s legálním pobytem v zemi. Cílem tohoto ustanovení je zabránit lidem, aby do Portugalska jezdili se záměrem ukončit život s lékařskou asistencí.

Portugalská katolická biskupská konference vyjádřila nad přijetím normy "smutek a rozhořčení". Biskupové pokládají za absurdní, že rozhodnutí o eutanazii přichází v situaci zhoršené epidemie, kdy místní komunita vynakládá "nadlidské úsilí" o záchranu každého života. Úmyslné usmrcení nemůže být odpovědí na nemoc a utrpení, stojí v prohlášení katolických představitelů. 

Možnost úmyslně usmrtit nevyléčitelně nemocného pacienta na jeho vlastní žádost za účelem zkrácení jeho utrpení, takzvaná eutanazie, je ve většině zemí nezákonná. V Evropě je legální jen v Belgii, Lucembursku a Nizozemsku. Některé země světa, například Švýcarsko, umožňují asistovanou sebevraždu, tedy sebevraždu vykonanou s pomocí jiné osoby. V České republice ani jedna z těchto možností legální není.

zdroj: ČTK, ecclesia.pt, Radio Renascenca

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony