Jablonec nad Nisou: První domy se připojí ke kanalizaci v Kokoníně už letos

30.01.2021 6:31

Severočeská vodárenská společnost, a. s. (SVS), spolupracuje se statutárním městem Jablonec nad Nisou na projektu Jablonec nad Nisou, Kokonín – odkanalizování na ČOV Rychnov. Město finančně přispívá na část sběrače od původně plánované čističky odpadních vod (ČOV) v Kokoníně přes Pulečný do čističky v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Součástí projektu jsou nové kanalizační stoky včetně stavby tzv. veřejných částí kanalizačních přípojek.

Jablonec nad Nisou: První domy se připojí ke kanalizaci v Kokoníně už letos
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„V průběhu stavby se bude moci okamžitě přepojit max. 450 ekvivalentních obyvatel. Další budou muset počkat na dokončení stavby včetně kolaudace a spuštění provozu. V žádném případě se nesmí do nové splaškové kanalizační přípojky vypouštět i dešťové vody,“ říká náměstek primátora pro rozvoj města Petr Roubíček a dodává: „Protože jde o velký projekt, který bude zasahovat do života Kokonínských, zřídili jsme na webu města speciální kapitolu nazvanou Kanalizace Kokonín, kde budou všechny informace s odkanalizovaním lokality související.“

V současné době už v kapitole Kanalizace Kokonín zájemci najdou harmonogram prací, celkový situační výkres a výkresy katastrálních situací. Je tu také návod, jak se vlastníci nemovitostí mohou na odkanalizování připravit včetně nezbytných kontaktů.

S pomocí se přihlásil i Osadní výbor Kokonín. Ten připravil dotazník, který by měl obyvatelům lokality účinně pomoci. „Dotazník ukáže, jakým způsobem Kokonínští likvidují či odvádí splaškové a dešťové vody z jednotlivých nemovitostí a jaký zájem by měli o napojení v rámci hromadné akce, což je způsob, jenž vyjde každého majitele nemovitosti nejlevněji,“ vysvětluje Zuzana Bencová z oddělení investiční výstavby jabloneckého magistrátu. Z dotazníků by pak mělo vyplynout, zda si majitelé nemovitostí zařídí vše kolem stavby sami, nebo zda budou chtít řešit záležitosti hromadně s pomocí osadního výboru. „Cílem je rozdělit objekty do skupin, zjistit skutečný počet nově budovaných přípojek i počet těch, které se budou přepojovat, a získat pro stavbu kontakty potřebné ke včasným informacím,“ vysvětluje Bencová a upozorňuje, že vyplněné dotazníky, ať nemovitosti spadají do I. či II. etapy, je třeba odevzdat nejpozději do 15. února OV Kokonín, a to buď elektronicky na adresu kanalizacekokonin@gmail.com nebo v papírové podobě vhodit do některé ze sběrných schránek: Kulturní dům Kokonín, Dělnická 327; Česká pošta horní Kokonín, Rychnovská 14; Zahradnictví Jelínek, dolní Kokonín, Rychnovská 4760; Jasanová 5274 nebo zaslat poštou na adresu Jasanová 5274, 468 01 Jablonec n. Nisou - Kokonín.

„Jinak se s nimi nebude hromadně počítat, tzn. přepojení nebo veřejnou část přípojky si pak bude muset řešit každý na vlastní náklady a finanční rozdíl je významný,“ připomíná Zuzana Bencová.

Připojení ke kanalizaci se týká objektů přilehlých ke komunikaci Rychnovská (dolní část z Pulečného až po kruhovou křižovatku u pošty), Letní, Kaštanová, Jasanová, části ulic Schovaná, Dubová a Kavanova. Letos se během I. etapy stavby budou mít možnost napojit nemovitosti z dolní části ulice Rychnovské po ulici Na Svahu. „K napojení budou muset mít vlastníci nemovitostí ideálně do poloviny dubna 2021 technicky vyřešené přepojení v případě, že platí stočné, nebo vydané povolení, pokud stočné neplatí,“ připomíná náměstek Roubíček a dodává, že harmonogram výstavby kanalizačních stok v jednotlivých ulicích je již zveřejněný na webových stránkách města a bude se aktualizovat dle průběhu stavby.

Informace k možným žádostem o dotaci z Programu podpory výstavby technické infrastruktury na vybudování kanalizační přípojky budou zveřejněné na webových stránkách města poté, co materiál projedná a schválí zastupitelstvo města. 18. února. Příjem žádostí by pak začal 21. dubna 2021.

Veškeré informace i dotazník jsou jak na webu města, tak na WWW.MYKOKONIN.CZ, který založil také kontaktní e-mail kanalizacekokonin@gmail.com. Majitelé nemovitostí v konkrétních ulicích dostanou informace a dotazník v tištěné podobě také do schránek. Průvodní dopis k dotazníkům je na adrese http://mykokonin.cz/2021/01/28/pruvodni-dopis-odkanalizovani-kokonina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…