Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Prvnímu dnu MS kralovalo Nizozemsko. Ženy mají všechny tři kovy, zlato mezi mladíky bral Ronhaar

V belgickém Oostende odstartovalo mistrovství světa v cyklokrosu. Jako první si to o medaile rozdali závodníci do 23 let a dominovali Nizozemci. Zvítězil Pim Ronhaar a druhý dojel Ryan Kamp. Nejlepší z Čechů byl na 29. místě Robert Hula. Mezi ženami dokonce Nizozemsko bralo všechny tři medaile, zvítězila Lucinda Brandová. Pavla Havlíková na těžké trati nedojela.

Je nám líto, video expirovalo.
Brandová slaví titul mistryně světa, rozhodla chyba konkurentky

Na takřka tříkilometrovém okruhu, který vedl areálem dostihového závodiště Wellington a také hlubokým pískem po pláži na pobřeží Severního moře, se jel podle očekávání mimořádně náročný závod.

Záhy po startu dostaly trhlinu ambice Ceylin del Carmen Alvaradové na úspěšnou obhajobu. Mladá Nizozemka hned v první zatáčce spadla. Do hry o medaile se sice dokázala vrátit, ale bylo zřejmé, že trať jí příliš nesedí. Vedení se ujala Betsemaová a vypracovala si náskok více než 10 sekund, Brandová s Worstovou se na ni ale v polovině závodu dotáhly.

Nakonec právě ony bojovaly o zlato. Rozhodlo se o něm krátce před koncem, kdy Worstové v zatáčce podklouzlo kolo a jednatřicetiletá Brandová mohla slavit. Dočkala se po bronzech z loňska a MS 2018 a stříbru, které si vyjela před dvěma lety. Loni rovněž druhá Worstová na ni ztratila osm sekund. Čtvrtá skončila Američanka Clara Honsingerová před dalšími Nizozemkami Yarou Kastelijnovou a obhájkyní Alvaradovou.

Havlíková se od začátku pohybovala na chvostu a marné snažení nakonec vzdala. "V prvním kole mě málem povalila vlna. Byla jsem celá promočená a zmrzla mi půlka těla a už jsem se nerozhýbala. Je to strašná škoda, ale opravdu nešlo jet. Ztratila jsem smysl pro závod, jen jsem přežívala a pak raději odstoupila," uvedla Havlíková pro server cyklokros.cz.

Úvodní závod mužů do 23 let opanovaly cyklokrosové velmoci Nizozemsko a Belgie. Jejich jezdci obsadili prvních osm pozic. Devatenáctiletý Ronhaar porazil o osm sekund obhájce titulu svého krajana Kampa. Pro bronz si dojel domácí Timo Kielich.

Triu českých reprezentantů závod vůbec nevyšel. Nejlepší z nich byl na 29. místě Robert Hula, na vítěze ztratil přes pět minut. Jakub Říman skončil sedmatřicátý, Šimon Vaníček nedojel.

"Stál jsem na startu skoro v poslední řadě a ten závod byl extrémně těžký, hodně se běhalo. Umístění není nijak super, ale s příliš lepším jsem nepočítal. Nejsem nadšený ani zklamaný," řekl Hula.

Hodně kritický byl reprezentační kouč Petr Dlask, který očekával boj o vyšší pozice. "Říman se po slušném startu v písku zastavil a propadl se k naší zbylé dvojici. Kluci strašně chybovali, ukázalo se, že nemají mezinárodní zkušenosti. Odjeli snad nejhorší závod v sezoně. Výkon, který předvedli, nebyl hodný mistrovství světa," prohlásil Dlask.

V neděli jsou na programu závody žen do 23 let a elitní kategorie mužů, v níž se po sedmi letech představí na MS trojnásobný světový šampion Zdeněk Štybar, který se už věnuje hlavně silničním závodům.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Ostende (Belgie):

Ženy elite (14,6 km): 1. Brandová 46:53, 2. Worstová -8, 3. Betsemaová (všechny Niz.) -19, 4. Honsingerová (USA) -52, 5. Kastelijnová -1:04, 6. Alvaradová (obě Niz.) -1:12, ...Havlíková (ČR) nedokončila.

Muži do 23 let (17,5 km): 1. Ronhaar 49:47, 2. Kamp (oba Niz.) -8, 3. Kielich (Belg.) -14, ...29. Hula -5:04, 37. Říman -6:36, Vaníček (všichni ČR) nedokončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články