Hlavní obsah

Senzace na Letné! Sparta v derby podlehla Klokanům. Pardubicím pomohl vlastenec

Praha
Aktualizováno

Překvapení, šok, senzace! Fotbalisté Bohemians v městském derby porazili Spartu. V lize bezmála po dvaceti letech! Jediný gól sobotního magnetu 17. kola Fortuna ligy na Letné vstřelil Tomáš Necid. Teplice v utkání dvou rozdílných poločasů remizovaly s Karvinou 2:2, bezgólovým výsledkem skončil souboj Slovácka s Českými Budějovicemi a Pardubice udolaly Příbram 1:0 po vlastním gólu Kvídy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Bohemians Tomáš Necid překonává v derby sparťanského brankáře Florina Nitu.

Článek
Fotogalerie

Třetí Sparta má stejně bodů jako druhý Jablonec, jehož čeká duel se Slavií až v neděli, předstihnout ho chtěla v derby s Bohemians 1905. Jenže Klokani, kteří městského rivala v lize od listopadu 2001 neporazili už pětadvacetkrát po sobě, se tentokrát vytáhli. Kanonýr Necid zakončil ve 13. minutě vydařenou akci z levé strany a Letenští na jaře poprvé inkasovali.

Po změně stran Sparta vrhla všechny síly do útoku a Ladislav Krejčí mladší prudce napálil míč do tyče Le Giangovy branky, Karlssonův gól sudí kvůli ofsajdu neuznali. Na druhé straně zatrnulo domácím poté, co se v 58. minutě gólman Nita srazil s Necidem a pískala se penalta. Ruský záložník ve službách Klokanů Vladislav Ljovin však rumunského brankáře nepřekonal. Sparta dál tlačila hosty, ale gólový efekt se nedostavil. Bohemians v lize na Letné vyhráli poprvé od září 1996.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Florin Nita kryje penaltu Vladislavu Ljovinovi z Bohemians.

Celá republika rozebírala v týdnu dění v Teplicích, ne však kvůli fotbalu... I tentokrát se ale na trávníku děly věci. Severočeši, kteří oba předchozí jarní zápasy prohráli a neskórovali v nich, si v první půli brankách Martina Maceje a Jakuba Mareše vybudovali dvougólový náskok, ale po změně stran hosté srovnali zásluhou střídajících hráčů Christiána Herce a Rafaela Tavarese, který se trefil devět minut před koncem.

Střídající hráč hrál ústřední roli i v souboji Pardubic s Příbramí. Východočeský nováček soutěže v pražském azylu v Ďolíčku zahazoval šance, Michal Hlavatý v první půli dokonce neproměnil penaltu. Až po změně stran přišel na hřiště příbramský obránce Jan Kvída a ve 72. minutě ve snaze odvrátit centr poslal míč nešťastně hlavou do vlastní sítě.

Souboj Slovácka s Českými Budějovicemi sliboval atraktivní fotbal. Domácí tým z Uherského Hradiště držel sérii pěti ligových výher, Dynamo do soboty naplno bodovalo třikrát v řadě. Nakonec gól nepadl, trefu hostujícího Brandnera v 82. minutě rozhodčí pro ofsajd střelce neuznal. Oba týmy tak v jarní části sezony poprvé nevyhrály.

Reklama