Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Česko je nejhorší v Evropě: Zaostává v propagaci vakcíny i informování občanů

Česko je nejhorší v Evropě: Zaostává v propagaci vakcíny i informování občanů
Zdroj: Extra.cz
koronavirus
Ačkoliv je očkování pro Českou republiku naprostou prioritou v boji proti koronaviru, chybí zemi prakticky jakákoliv zveřejněná data, která by informovala o pokroku s vakcinací. Česko má na stránkách ministerstva zdravotnictví zatím jen údaje o vykázaných očkováních, což je ve srovnání s ostatními státy Evropy zoufale málo. Jinde mnohdy lidem prezentují detailní mapky a grafy či reporty do úrovně regionů. To nám ale zatím chybí.

Pro to, aby se nechalo naočkovat co nejvíce lidí, je potřeba vakcínu kvalitně propagovat a zároveň informovat o tom, jak si země vede s očkováním. České republice přitom obojí chybí. Projekt České zájmy v EU proto zjistil, jak si Česko stojí ve srovnání s dalšími 12 evropskými zeměmi. Výsledek nicméně nebyl nijak zářný, právě naopak.

Projekt porovnal Česko s prvními šesti nejrychleji očkujícími, se sousedními státy a zeměmi V4. Cílem pak bylo zjistit, k jakým údajům se běžný člověk dostane a jakým způsobem tyto údaje země prezentují na svých oficiálních internetových stránkách, jakou je třeba web Ministerstva zdravotnictví.

Jsme na tom jako Malta

Jak se ukázalo, Česká republika má na stránkách ministerstva zdravotnictví jen údaj o celkovém počtu očkovaných, který je jednou týdně aktualizovaný. Nově od 21. ledna je na webu i statistika vykázaných očkování den po dni. To je ale jinak prozatím vše. Proto za většinou porovnaných zemích výrazně zaostáváme.

"Nejméně informací na svých oficiálních webech se statistikami k očkování zveřejňuje Česká republika a Slovensko. Obě země uvádějí pouze jeden údaj, a to je počet vykázaných očkování. Podobně je na tom i Malta. Máme za to, že minimálním standardem z hlediska informování veřejnosti by měl být vedle vykázaných očkování i počet objednaných a dodaných dávek, aby bylo zřejmé, kolik vakcín se na území země skutečně nachází a jaký má země plán," vysvětluje Iva Fialová, analytička projektu České zájmy v EU.

Informování souvisí i s propagací

Mezi premianty naopak patří Itálie, Slovinsko, Španělsko a Litva, za kterými Česko výrazně zaostává. Přitom přístup k údajům o průběhu očkovací akce je podle Fialové důležitý jak pro zodpovědné osoby, tak pro veřejnost a média, která tak mohou v reálném čase sledovat pokrok své země.

"Schopnost disponovat daty, umět je vyhodnotit a následně je v dostupné formě v určité frekvenci zpřístupnit veřejnosti na jednom místě je důležitou složkou také pro komunikační kampaň ohledně očkování, zvyšuje důvěryhodnost a důvěru ve vnitřní organizaci země a celé operace," říká analytička a potvrzuje tím, že Česko zaostává i v propagaci vakcíny, za což vláda schytává velkou kritiku. To má za následek fakt, že lidé mají o vakcíně menší povědomí, což často přispívá k šíření takzvaných fake news.

Kompletní tabulku naleznete v galerii.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy