Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Relativismus pravdy v době pandemie Covidu-19

Když jeden odborník, například lékař, prohlásí, že pandemii podceňujeme, a druhý kontruje, že ji přeceňujeme, kdo má pravdu? Problémem je to, že pravdu mají oba, a je jen na nás ostatních, která pravda se nám bude líbit více...

     Impulsy k tomuto článku byly dva. Prvním byl rozhovor s Petrem Smejkalem, epidemiologem zdravotního centra IKEM. Ten v interview na kanálu DVTV ze dne 29.1.2021 poměrně obsáhle hovořil o současném stavu pandemie a mimo jiné prohlásil: "Zdraví je více než svoboda. Nejsme v žádném katastrofickém scénáři omezování svobod. Peníze se dají nahradit, lidský život ne." Druhým impulsem bylo vystoupení prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, který dne 30.1.2021 v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na televizní stanici CNN Prima News po své velké kritice nedostatečnosti vládních opatření pronesl slova: "Buď budeme všichni nemocní a ekonomika nebude fungovat, anebo budeme zdraví a ekonomika bude fungovat.". Odborníků i laiků, kteří předkládají své myšlenky a vize jsou ve společnosti (nejen té české) spousty, a to vždy z obou stran barikády. Nechci a nebudu hodnotit výroky pánů Smejkala a Kubka ani nikoho jiného na základě mých vlastním míněních o pandemii a jejím řešení, na to byl potřeba další článek, ale chci se zaměřit na to, jaká je relativní pravda myšlenek, které nám takoví lidé předkládají.

     Pro pochopení začněme příkladem z jiné oblasti. Představte si, že po dlouhém dni jedete domů z práce, a když nastoupíte do tramvaje a posadíte se na sedačku, pomyslíte si: "Konečně se chvíli nemusím hýbat." Ale váš kamarád, kterého právě míjíte na křižovatce, když čeká na červenou, vám bude tvrdit, že jste kolem něj projel rychlostí 30 kilometrů za hodinu. Kosmonaut, vznášející se ve vesmíru v blízkosti Země uvidí, že se točíte dokola po kružnici rychlostí 1000 kilometrů za hodinu. Vesmírný dobrodruh, letící na výpravu od Země do hlubin Sluneční soustavy, odpřísáhne, že se pohybujete rychlostí 30 kilometrů za sekundu. A mimozemšťan, který nás sleduje ze středu naší galaxie, mi naměří 250 kilometrů za sekundu. Když jste vy, váš kamarád, kosmonaut, vesmírný dobrodruh i mimozemšťan naměřili všichni odlišnou rychlost, jaká je tedy ta jedna správná, "pravdivá" rychlost? No, není žádná. Respektive jsou pravdivé všechny. Ono totiž nic jako jediná, fundamentální rychlost neexistuje. Rychlost se vždy vztahuje k pozorovateli, který ji měří, a z jeho úhlu pohledu je tato rychlost správná. Důležité je, aby si všichni naši vesmírní pozorovatelé tuto skutečnost uvědomovali, aby pochopili, že někde jinde, z jiného úhlu pohledu, bude ta rychlost jiná, a přesto správná.

     Zpátky do naší reality. Pánové Smejkal a Kubek nám předložili svůj pohled na současný stav kolem pandemie a jimi navrhované kroky k jejímu řešení. Mnoho dalších lidí, ať už z odborné veřejnosti nebo laiků, bude mít stejný nebo podobný názor. Ale jsou jejich názory skutečně pravdivé? Samozřejmě že jsou, ale jen pro ně a pro další lidi, kteří se na věc dívají ze stejného úhlu pohledu. Ale stejně jako oni mají také pravdu lidé, kteří budou tvrdit přesný opak. A také lidé kteří se budou pohybovat kdekoli mezi těmito názorovými proudy. A je jen na nás ostatních, nakolik se dokážeme ztotožnit s některou z těchto pravd, zda ji přijmeme jako platnou, anebo si vytvoříme pravdu vlastní. V informatice je pravda jen jedním ze dvou stavů výroku. V lidském myšlení, společenských a přírodních vědách, myšlenkách a diskuzích je ale jen abstraktním společenským konstruktem, který má platnost přímo úměrnou lidské zkušenosti a ochotě tuto pravdu přijmout. Pravda se v lidských dějinách mění a přizpůsobuje nejen lidskému poznání, ale hlavně ochotě lidí ji přijmout a řídit se jí. Rovnost všech lidí je sociální konstrukt, vytvořený na základě změn ve společnosti před několika málo stoletími (a do současné doby nepřijímaný všude ani všemi), ale před tím fungoval jako neměnný pravdivý fakt o dělení lidí do tříd či skupin, které si rovny nebyly. A kdo se odváží říci, že myšlenka o rovnosti lidí tu bude pravdivá i za dalších tisíc let?

     Stejně jako v případě našich vesmírných přátel, i zde je je často opomíjená nutnost uvědomit si relativnost naší pravdy. Uvědomit si, že jiní lidé mohou mít, a často mají, jiný, odlišný názor. A umět nejen obhajovat svou pravdu a ukazovat lidem, proč by ji měli přijmout, ale také poslouchat a snažit se porozumět argumentům druhé strany, zamyslet se nad tím, jestli může být (alespoň částečně nebo v dílčích aspektech) pravdivá. "Nesouhlasím s Vámi, ale vždy budu hájit Vaši možnost o tom mluvit." I naše pravda se může s časem a prostorem změnit. A to zvláště u věcí, které jsou nové, kterým zcela nerozumíme nebo jsou příliš abstraktní, abychom je mohli spolehlivě naměřit a odprezentovat jejich výsledky. Je v pořádku mít svou pravdu a bojovat za ni, ale nemůžete ji pokládat za pravdu absolutní a upírat tím možnost mít svou pravdu jiným lidem. Jakkoliv nechci současnou dobu spojovat s dobou nedávnou či s jinými režimy, bylo by zajímavé posadit pana Smejkala do debaty o hodnotách svobody a života, kde by mu oponenti byli Jan Palach, Ryszard Siwiec nebo Elijahu Rips.

     A abych naznačil, v čem si myslím, že tkví podstata relativismu dnešních debat o pandemii, jedná se (podle mého úhlu pohledu) o nevyvážený poměr společenských složek, které s pandemií souvisí. Povšimněte si, že většina odborníků (zejména z lékařských profesí) popisuje problematiku a kroky k jejímu možnému řešení pouze z pohledu vlastní odbornosti. Jinými slovy, popisují celý problém pouze ze zdravotního hlediska, které je jistě majoritní (jedná se přeci jen o nemoc), ale zároveň zcela nedostačující. Zdravotní odborníci řeší současné i dlouhodobé dopady nemoci na lidské zdraví, ale ze své úzké odbornosti nevidí (anebo nechtějí vidět) dopady, které pandemie a zejména kroky vedoucí k jejímu zvládnutí budou mít na životy lidí ve společnosti. Současná pandemie ani zdaleka není jen problémem zdravotním, ale také problémem sociálním, ekonomickým a v neposlední řadě politickým. Každý z nás bude mít poměr názorových složek jiný na základě vlastních zkušeností, informací, a v neposlední řadě podle schopností a ochotě s těmito informacemi nakládat. Jiný poměr bude mít člověk, kterému v souvislosti s nemocí zemřel někdo blízký, jiný poměr bude mít podnikatel, který zkrachoval na základě vládních opatření, jiný rodina s dětmi, které výrazně klesl měsíční příjem, a jiný politik ve vrcholné vládní funkci. A otázek, které vyplývají z těchto nezdravotnických oblastí, je mnoho, a spousta z nich se může jako bumerang zdravotnímu systému negativně vrátit: Vydrží životní úroveň lidí (lokálně či celosvětově) na uspokojivé hladině? Jaké komplikace přinese snižování této úrovně a jaké bude mít trvání? Půjde jen o omezování životních potřeb, nebo dojde na lokální (jednotlivec, rodina) či globální (stát, svět) úrovni k pádům do chudoby? Jaký bude mít vývoj dopad na psychickou stránku lidí? Dojde k nárůstu sebevražd či civilizačních nemocí? Jak bude ovlivněna demografie? A jak budou dlouhodobě reagovat (ve vnitropolitickém i mezinárodním smyslu) světové vlády?

     To jsou všechno závažná témata, která mnozí odborníci i laici opomíjejí. A přitom kdo může dnes  s jistotou říci, jaký bude ekonomický nebo sociální dopad na společnost a jednotlivce v budoucnu? Globální problémy nemají jiná řešení, než globální spolupráci mezi všemi články společnosti nad celkovým obrazem problému. Každé současné vládní opatření je opět jen jedním relativistickým zhodnocením situace z jednoho úhlu pohledu. A političtí a odborní představitelé těchto společností musejí jít v první linii příkladem. Nejen dodržováním předpisů, ale zejména ochotou a snahou spolupracovat. Cesta z krize nevede nahodilým testováním opatření, která vymyslí úzký okruh vládního aparátu, protože to je jen jeden úzký pohled, kterému chybí kritické zhodnocení. Pouze nasloucháním a zvažováním dalších názorů se můžeme naučit, jak čelit nejen té současné krizi, ale i těm budoucím. 

Autor: Robert Krejčí | neděle 31.1.2021 11:14 | karma článku: 12,24 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma: 30,38 | Přečteno: 599x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma: 7,67 | Přečteno: 214x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 358x | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma: 44,78 | Přečteno: 9824x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Fialova cesta na Ukrajinu je historickou událostí

„Slušný člověk pomáhá vždy tomu, kdo toho nejvíc potřebuje. To se nám vrátí. Vždyť přece stojí za něco, že máme ve světě pověst slušných lidí.“ Tomáš Garrigue Masaryk

16.3.2022 v 10:44 | Karma: 21,71 | Přečteno: 493x | Diskuse| Politika

Robert Krejčí

Ostrakizace ombudsmana Křečka není správnou cestou

Kritika nad vyjádřením pana ombudsmana Křečka na adresu ukrajinského prezidenta je bouří ve sklenici vody, jež zas a znovu ukazuje na černobílé vidění společnosti, která místo racionálního přemýšlení volí emocionální výkřiky.

9.3.2022 v 14:17 | Karma: 28,12 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Otevřený dopis paní Evě Soukeníkové

Dám stranou diletantství redakce Seznam Zprávy, která je schopna otisknout takovýto článek, a obrátím se rovnou na jeho autorku.

21.5.2021 v 12:19 | Karma: 35,50 | Přečteno: 1595x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Je to chřipečka, nebo není? Obě možnosti jsou špatně...

Názor na covid, že "je to jenom taková chřipečka", případně "není to žádná chřipečka" (podle toho, do jakého tábora se řadíte), nám už zcela zlidověl. Přitom jen málo lidí si uvědomuje, že vlastně oba názory jsou úplně špatně.

21.3.2021 v 12:07 | Karma: 13,60 | Přečteno: 492x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Pandemie není černobílá, její řešení je komplexní a bolestivé

Je tu s námi už celý rok, život nám otočila vzhůru nohama a brzké řešení je v nedohlednu. Jak je možné, že si česká vláda s nemocí Covid-19 stále neví rady? Může za to vláda sama, může za to samotná společnost, nebo někdo jiný?

25.2.2021 v 12:41 | Karma: 12,26 | Přečteno: 487x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Demonstrace bezmozků (a nejen těch sportovních)

To, co předvedli na Staroměstském náměstí "příznivci" fotbalových klubů, netřeba asi komentovat. Co je ale důležitější, aby se za tímto násilím neschovala nezměrná hloupost těch dalších 90% lidí, kteří na náměstí dorazili.

19.10.2020 v 13:47 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Politika

Robert Krejčí

Kdo je vítězem krajských voleb? Rozhodně ne hnutí ANO

Volební výsledky krajských voleb předsedovi hnutí ANO moc radosti nepřinesly, třebaže se je snažil prezentovat jako velké vítězství. Ono to na první pohled může tak vypadat, ale už na ten druhý je vidět, že věc je složitější...

6.10.2020 v 9:47 | Karma: 43,81 | Přečteno: 7757x | Diskuse| Politika

Robert Krejčí

Bitva o Taiwan

Znovu příběh, který neuvěřitelně ostře dělí českou společnost, jako mnoho dalších milníků z minulosti i současnosti. Polarizace a vzájemná neochota k dialogu na těmito tématy jsou naším dědictvím, které asi ještě dlouho přetrvá...

14.9.2020 v 13:31 | Karma: 21,12 | Přečteno: 583x | Diskuse| Politika

Robert Krejčí

Pásmo Gazy - zapomenuté peklo na zemi

Třebaže se situace ve státech Blízkého východu vyvíjí dynamicky a progresivně, jedna malá oblast již po desetiletí stagnuje. Pásmo Gazy, formálně pod územní správou Palestinské autonomie, je uzamčeno ve spirále chudoby a násilí.

2.9.2020 v 13:10 | Karma: 22,85 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Bezpečná dětská hřiště aneb Pamatujete, kde jsme si hráli my?

Pomaleji, níže, měkčeji. Tak by se dalo parafrázovat olympijské heslo pro označení moderních dětských hřišť. Ale nedopadne to nakonec tak, že to nejbezpečnější hřiště pro naše děti bude žádné hřiště?

24.8.2020 v 12:57 | Karma: 38,77 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Proč se černoši v USA bouří? A co vlastně chtějí?

Druhá otázka je vlastně důležitější než první. Důvod či záminka k nepokojům se najde vždy celkem snadno, ale najít hlubší myšlenku, nebo konkrétní cíl, ke kterému nepokoje směřují, v tom nemají často jasno ani samotní aktéři.

17.8.2020 v 13:00 | Karma: 42,43 | Přečteno: 2519x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Jsou roušky všespásné?

Je to jedno z nejskloňovanějších slov tohoto roku. Roušky se staly symbolem koronavirové krize, jsou mnohými oslavovány i zatracovány, a jako mnoho věcí předtím i ony názorově rozdělily společnost, kolegy, přátele i rodiny.

20.7.2020 v 14:26 | Karma: 18,68 | Přečteno: 628x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Co můžeme vyčíst ze slovenských voleb

Třebaže jeho budoucnost je nyní ve hvězdách, jedno je jisté - Slovensko dalo nový impuls a směr své politické reprezentaci. Jaká paralela se může objevit při následujících volbách v České republice? Můžeme jít stejnou cestou?

9.3.2020 v 11:57 | Karma: 15,28 | Přečteno: 462x | Diskuse| Politika

Robert Krejčí

Kam se ubírá demokracie?

Zaujal mě článek britského spisovatele a politologa Iaina Kinga nad myšlenkou "upadání" demokracie v zemích po celém světě. Pojďme se nad pojmem demokracie zamyslet hlouběji a zkusme zjistit, jakou cestou se skutečně ubírá...

20.2.2020 v 13:01 | Karma: 15,13 | Přečteno: 413x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Vývoj vztahu společenské většiny s jejími menšinami

Žijeme v době, kdy se z klasické liberální politiky, které měla v minulosti oprávněnou snahu stát se nástupcem konzervativního vedení, stává nebezpečné hnutí, prostupující a ovlivňující celou společnost ve všech zemích světa.

17.12.2019 v 15:51 | Karma: 28,62 | Přečteno: 813x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Jiná perspektiva

Je tomu už více jak 6 let, co jsem zde dopsal poslední článek pro svůj blog. V té době se něco zlomilo, pohár přetekl a musela přijít velká změna. Dostatečně radikální na to, aby náš život posunula dál...

9.12.2019 v 15:53 | Karma: 20,23 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik