Editujeme, Fotografujeme

Profesionál o zálohování

 

K témat zálohování (viz článek ze 4.1.2021) se vyjádřil i náš čtenář Jan Skýpala. Jednoznačně preferuje cloudové řešení pod podmínkou, že půjde o seriózního partnera. V článku popisuji svoji praxi, co dělám s fotkami. Ale texty, povídky neřkuli romány… každý den posílám přes FTP na vzdálený server a taky mailem sám sobě… čili do cloudu. 🙂
O.N.

K zálohování se vyjadřuji z pozice IT profesionála, který sice rád fotí, ale jeho hlavní doménou je hlavně IT a to ho i živí.

Základní pomýlení je považovat RAID za zálohování. RAID je pouze fail-over ochrana proti hardwarovému selhání — jednoduše řečeno, pokud odejde jeden z disků (případně v konfiguraci N+M pokud odejde až M disků), systém běží dál a dá vám čas na výměnu vadného disku za nový. Důležité je, že RAID nechrání před jinými selháními: pokud cokoliv na disku přepíše data (virus, neoprávněný uživatel, lidská chyba), pak se data přepíší na obou (všech) discích a RAID nám nijak nepomohl, data jsou ztracena.

Základem je tedy nezávislá jednosměrná záloha na druhé úložiště. Je to důležitější než mít RAID na primárním úložišti. Jako základ může být NAS systém (na něm je pak RAID velice vhodný), nebo alespoň externí disk (USB). Nicméně jak vám již napsal pan Z.K., takové zálohování většinou neřeší geografickou redundanci záloh, což je značným rizikem v případě živelných katastrof, zásah blesku, požáru, vykradení apod.

Cloud je nejbezpečnějším způsobem zálohy. Pochopitelně neuvažujme pofiderní řešení primárně používaná na nelegální sdílení typu uloz.to, ale skutečně poctivé cloudy typu Google Drive, Microsoft OneDrive, Apple iDrive nebo Dropbox. Tyto služby nabízejí takové výhody, jako geografickou redundanci (poskytovatel má automaticky data mirrorovaná ve více datových centrech, často v různých zemích), obnovení souborů po neúmyslném smazání nebo historii souborů, díky které se můžeme vracet ke starším verzím. Ke cloudu sice existuje paranoia typu „nejdůležitější je to malé písmo na konci“ nebo „efektivně máte ochráněno jen to, co máte pod kontrolou,“ nicméně skutečnost je nakonec přesně opačná. Profesionální cloudová řešení vám nabídnou takovou úroveň ochrany, jaká by vás vlastními prostředky stála neúměrně zdrojů (času, peněz). Není náhoda, že mnoho velkých firem migruje do cloudu — buď je to vyjde levněji než „on premise“ (tedy u sebe), nebo naopak je to vyjde stejně draho, ale s mnohem lepší ochranou. Pracuji pro nadnárodní korporaci (19 tisíc zaměstnanců) a rozhodně nemáme malé IT oddělení: 600 zaměstnanců jsou ajťáci. Již více jak 5 let máme ve firmě strategii „cloud-first“, tedy pokud jde danou věc řešit cloudově, pak je to preferované řešení. Pokud korporace s ročním obratem v miliardách Eur a s IT oddělením o 600 zaměstnancích považuje za bezpečnější/levnější svěřit svá data specialistovi do cloudu než je držet vlastními silami „on premise“, pak pro jednotlivce to platí tím spíš. Pokud si můžete finančně zálohování do cloudu dovolit, je to ta nejlepší volba. Pokud ne, pak se nedá nic dělat, ale musíte se smířit s tím, že úroveň ochrany vašich záloh je výrazně nižší.