Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Češi se rozloučili s ME 10. místem smíšených dvojic, které vyhráli Němci. Štafeta patřila Norům

Evropský šampionát v biatlonu v Polsku vyvrcholil posledními dvěma závody. Ve smíšených dvojicích rozhodl o triumfu Německa na poslední položce Justus Strelow, česká dvojice Tereza Voborníková a Mikuláš Karlík skončila desátá. Smíšené štafety zase opanovali Norové. Čtveřice mladých českých reprezentantů dobíjela na střelnici jen třikrát a nakonec obsadila třinácté místo.

Mikuláš Karlík
zdroj: ČTK/Anadolu Agency autor: Sebnem Coskun

Závod smíšených dvojic nabídl velký souboj mezi reprezentacemi Německa a Ruska. Francie totiž pykala za problémy Caroline Colombové při šesté zastávce na střelnici. Trápení s vybílením všech terčů nakonec Francouzku stálo trestné kolo a ztrátu nadějí na první příčku.

Duel mezi Strelowem a Jevgenijem Garaničevem nakonec rozhodla až závěrečná střelba vestoje. Zatímco Rus se mýlil hned dvakrát, Němec zachoval chladnou hlavu a bezchybnou položkou si zajistil potřebný náskok do vítězného konce.

Z české dvojice byl úspěšnější Karlík, který až do poslední položky držel perfektní výkon na střelnici a ani dvě závěrečné chyby nepřipravily české reprezentanty o umístění v první desítce.

Norové si dojeli pro triumf ve smíšené štafetě i přes jedno trestné kolo

Smíšené štafety rozjely nejprve ženy a v čele se držely Švédky zejména díky zkušené Elisabeth Högbergové. Jenže Norky, kterým nevyšel start závodu, se popracovaly před polovinou závodu dopředu a na druhé předávce už bylo Norsko ve vedení.

Na čele se drželi kromě Norů ještě Němci a Ukrajinci, ale oba pronásledovatelé na rozdíl od Siverta G. Bakkena jednou chybovali na ležce a bezchybný Nor předvedl další čistou střelbu i na závěr. Do cíle dojel s náskokem půl minuty před Německem, Ukrajina byla o dalších dvacet sekund třetí.

Češi se za svůj výkon stydět nemuseli. Stále ještě devatenáctiletá Tereza Jandová na prvním úseku sice nestíhala s nejlepšími běžecky, zato se blýskla na střelnici, kde se nemýlila ani jednou. Eliška Teplá se pak netrefila hned do prvních dvou terčů vleže a nakonec si připsala tři dobíjení. Běžecky se dařilo Milanovi Žemličkovi, navíc stejně jako Tomáš Krupčík střelecky nechyboval a tým si připsal celkovou bilanci 0+3.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Dusznikách-Zdróji (Polsko):

Štafeta smíšených dvojic: 1. Schererová, Strelow (Něm.) 35:01,6 (0+5), 2. Colombová, Claude (Fr.) -21,0 (1+8), 3. Kuklinová, Garaničev (Rus.) -26,7 (0+6), ...10. Voborníková, Karlík (ČR) -1:47,9 (0+6).

Smíšená štafeta: 1. Norsko (Kalkenbergová, Skredeová, Bjöntegaard, Bakken) 1:01:23,7 (1+7), 2. Německo (Voigtová, Deigenteschová, Schmuck, Nawrath) -30,7 (0+7), 3. Ukrajina (Petrenková, Vita Semerenková, Cymbal, Pryma) -52,5 (0+10), ...13. ČR (Jandová, Teplá, Žemlička, Krupčík) -3:15,8 (0+3).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články