Možná jste na tom stejně jako my, možná jste na tom lépe. Možná nesedíte každý večer lehce bezradně před televizí a frustrovaně nepřepínáte z Netflixu na HBO a z videotéky na videotéku, abyste našli ten správný film na večer.

Pro případ, že byste byli přece jen ve stejné skupině, máme pro vás něco, co ušetří čas – tip na film na dnešní večer. Nečekejte rozvitá doporučení filmových kritiků, ale ryze osobní tipy od členů redakce Forbes.cz.

Další trojici tipů pro vás připravil redaktor Tomáš Bohuslav.

Formula 1: Drive to Survive

(Netflix, 2 série, 11 hodin 52 minut, 2019–2020)

Často od svých kamarádů slýchávám, jak je formule 1 nudná. Možná se mě tím jen snaží trochu vyprovokovat – protože vědí, že ji sleduju už dobrých 14 let –, možná to tak skutečně vnímají. Že se nějaký závod tu a tam úplně nepovede, je jasné, celkově vzato ale F1 o dramatičnost nikdy nouzi neměla. Nevěříte? Tak se podívejte na fenomenální dokumentární sérii Formula 1: Drive to Survive. Zatím byly natočeny dvě – vždy po deseti dílech se stopáží od 27 do 41 minut. A letos by měla přibýt třetí.  

Lidé od Netflixu získali exkluzivní přístup do míst, kam se běžné televizní kamery nedostanou. Ukazují jezdce, týmy i jejich vedoucí představitele v celé jejich ‚nahotě‘ a poodhalují, jak je toto vysoce konkurenční prostředí drsné, nekompromisní a krásné zároveň. V Americe sklidila série nebývalý úspěch, tak proč by nemohla u vás v obýváku? Garantuji vám, že nudit se určitě nebudete.        

The Grand Tour

(Amazon Prime, 4 série, 43 hodin 11 minut, 2016–2020)

Top Gear sice dávno zanikl (mluvit o jeho současné podobě je škoda slov), Clarkson a spol. ale naštěstí jedou dál a mohou si dovolit ještě víc než kdy dřív. Pravda, o autech se toho v The Grand Tour moc nedozvíte – tím spíš když na ně kolikrát vůbec nedojde –, jenže to v případě zmíněného tria platilo tak nějak vždy.

Ačkoli je na obrazovce vídáme už bezmála 20 let, chemie mezi nimi funguje nadále naprosto skvěle. Navíc nesmím opomenout fakt, že se The Grand Tour odehrává na naprosto pozoruhodných místech, takže člověk, kterého baví sledovat krajinu kolem, si přijde na své, i kdyby tam nikdo z nich vlastně nebyl.         

Zázračná planeta II

(Amazon Prime, 6 hodin 45 minut, 2016)

A když už jsme u těch přírodních scenerií… Osobně neznám dokument, který by lépe vystihoval, jak krásná naše matička Země ve skutečnosti je, než Zázračná planeta. Její původní verzi jsme měli možnost zhlédnout v roce 2006, tu druhou o celých 10 let později. U obou z nich přitom byl i sir David Attenborough, který toho o naší fauně a flóře ví asi jako málokdo.

I když je na konci ‚dvojky‘ speciální díl věnovaný samotnému natáčení, doteď nechápu, jak se některé záběry podařilo štábu BBC získat. Například ten z Galapág, kdy mládě leguána musí bojovat o holý život s několikasetnásobnou přesilou hladových užovek, sotva se vylíhne. Nebo když si lenochod vyrazí zaplavat do tyrkysových vod malinkého ostrůvku u břehů Panamy. Či ona scéna s miliony a miliony sarančat na Madagaskaru, které z výšky vypadají jako plnohodnotný mrak… Zkrátka neuvěřitelná a naprosto fascinující podívaná, která poslouží i jako dobrý tip na vaši příští zážitkovou dovolenou. Jakmile nám opět bude umožněno cestovat, samozřejmě.