Přibývá lidí, kteří nemají co jíst, jsou to i zkrachovalí podnikatelé

  9:02
Pomoc od Potravinové banky Karlovarského kraje se loni dostala k více lidem. Statistiky za loňský rok předčily všechna očekávání. Čísla ukazují, že přibylo klientů, ale i štědrých dárců. Mezi potřebnými přibyly vedle samoživitelů i úplné rodiny, které se ocitly v nouzi kvůli epidemii koronaviru, nebo zkrachovalí podnikatelé.

Pracovnice Potravinové banky Karlovarského kraje v jejím skladu v Sokolově připravuje potraviny k distribuci. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

„Zatímco v roce 2019 to bylo přibližně 2 500 osob, loni už nás potřebovalo 5 680 osob,“ potvrdil ředitel potravinové banky Milan Hloušek s tím, že zájem ze strany odběratelských organizací v regionu se zvyšoval postupně po celý pandemický rok 2020. 

„Kromě toho jsme zásobovali i nové odběratele. Vloni jsme potraviny poskytli celkem padesáti subjektům včetně deseti měst a obcí. Třeba právě sociální odbory městských a obecních úřadů z celého kraje nás kontaktovaly častěji než kdy dřív,“ doplnil Hloušek. 

Množství poskytnuté potravinové a materiální pomoci se tak vyšplhalo téměř na 130 tun, o rok dříve to bylo 71 tun. S tím souvisela i loňská podzimní krize.

„Stále se zvyšující zájem o naše služby vedl k tomu, že se sklady banky velmi rychle vyprázdnily. Měli jsme nedostatek rýže, konzerv, mléka i drogerie, museli jsme proto začít šeřit. Zachránila nás až celostátní veřejná sbírka potravin na konci listopadu. Z té žijeme prakticky dodnes,“ konstatoval Milan Hloušek.

Celorepublikově byla právě tato sbírka z 21. listopadu 2020 historicky vůbec nejúspěšnější. Vynesla 440 tun zboží pro potřebné, konkrétně v Karlovarském kraji lidé pro sklad potravinové banky nakoupili téměř 15 tun potravin a drogerie.

„Bez dalšího pravidelného zásobování bychom přesto dál fungovat nemohli. A také v této oblasti jsme zaznamenali nárůst,“ zdůraznil Milan Hloušek. 

Více než v jiných letech pomáhají během pandemie obchodní řetězce, které potravinovým bankám po celé republice posílají zboží průběžně a celoročně.

Důležité je nestydět se

Mezi největší odběratele krajské Potravinové banky patří Armáda spásy v Karlových Varech, regionální sekce organizace Člověk v tísni, Pomoc v nouzi, farní a oblastní charity od Aše po Cheb, SOS dětská vesnička Karlovy Vary, Hospic Sv. Jiří v Chebu nebo Světlo Kadaň.

Jde o různé terénní služby, ale také o provozovatele azylových domů, nocleháren a nízkoprahových denních center či zařízení pro seniory. 

Cílovými skupinami jsou tak především samoživitelé, lidé bez domova, senioři a zdravotně postižení. Nově jde ale i o zkrachovalé podnikatele nebo i úplné rodiny s dětmi, které se však kvůli epidemii nemoci covid-19 ocitly téměř ze dne na den v nouzi.

„Organizace, které s námi spolupracují dlouhodobě a odebíraly si jednou týdně potraviny sotva pro pár rodin, najednou potřebovaly pomoc pro stovky lidí. Začali jsme pomáhat i chebské radnici, která zorganizovala potravinové balíčky pro seniory. A třeba z Josefova přijel osobně starosta, aby u nás pro místní lidi v nouzi potraviny zajistil,“ zavzpomínal Milan Hloušek.

„Už jsme stálí odběratelé a jednou týdně z banky potravinovou pomoc odebíráme dodnes. Zjistili jsme totiž, že někteří lidé u nás žijí na hranici chudoby a dlouhodobě jedí jenom rohlíky, přesto si o pomoc neřeknou. I proto jsme občany poprosili, aby si víc všímali druhých a včas na tuto situaci upozornili. My pak díky potravinové bance dokážeme pomoc zajistit,“ potvrdil starosta Josefova Jan Onak.

Zdaleka největší nárůst počtu klientů zaznamenala krajská Potravinová banka v uplynulém roce z řad rodičů s dětmi. „Často jde o lidi, kteří doposud žádnou pomoc nepotřebovali. Leckdy se tak stydí, že nám volají jejich příbuzní, babičky nebo sourozenci,“ potvrdil Hloušek.

Půjčky s rozmyslem

Nejhorší je pak podle něj vytloukat klín klínem. „Když nemůžu nakoupit běžné potraviny a navíc mi hrozí, že přijdu o střechu nad hlavou, není řešením rychlá půjčka bez toho, abych neměl promyšleno, jak budu mít na její splácení. Pokud o ní přesto přemýšlím, je to jasný signál, že jdu špatným směrem. V takovém případě doporučuji zavolat k nám a my pomůžeme,“ doporučil Hloušek. 

Výborně v posledním roce podle jeho zkušeností fungují i dluhové poradny. „Tu sokolovskou provozuje organizace Pomoc v nouzi a je bezplatná. Pomůže třeba i živnostníkům vyznat se v podporách, na které mají během pandemie nárok,“ upřesnil Hloušek.

Jeho lidé už teď chystají jarní sbírku pro potravinové banky, která se má uskutečnit 24. dubna.

I když případně nedojde ještě k většímu rozvolnění protiepidemických opatření, budou dobrovolníci stejně jako loni na podzim opět stát u kas v obchodech a pomáhat lidem s výběrem potřebného zboží. Lidé budou moci přispět i nákupem přes internet.