Hlavní obsah

Cheb leží v Královéhradeckém kraji, řekl Babiš. Dvakrát

Právo, Rudolf Voleman

Premiér Andrej Babiš si ve svém pravidelném nedělním Čau lidi, ve kterém oslovuje své voliče na sociálních sítích, spletl polohu Chebu. Hned dvakrát jej totiž označil za město v Královéhradeckém kraji. Cheb přitom leží v kraji Karlovarském. Babišova chyba je na sociálních sítích mezi obyvateli Chebska velkým hitem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Premiér o Chebu hovořil v souvislosti s tím, že není třeba převážet pacienty z přetížené chebské nemocnice do blízkých nemocnic v sousedním Německu a psát kvůli tomu petice. Vláda přejezd sanitek s pacienty za hranice opakovaně odmítá a upřednostňuje transport do nemocnic v rámci republiky. I když je to třeba vrtulníkem až na Vysočinu.

„My máme národní dispečink lůžkové péče. Tady byla velká debata a týká se to hlavně Královéhradeckého kraje, kde vznikl velký problém v Chebu,“ uvedl na sociálních sítích Babiš. „Ten národní dispečink lůžkové péče funguje. Od 20. ledna za posledních deset dní ten národní dispečink přeložil z Královéhradeckého kraje 28 pacientů, přitom speciálně z Chebu 23, tak já nevím, proč stále někdo dělá petice a vyzývá, že to máme řešit v Německu. Je to nesmysl,“ pokračoval premiér.

Na Babišova slova reagoval na sociálních sítích Libor Dušek z Chebu, jeden z autorů zmiňované petice, pod kterou se podepsalo již kolem dvou a půl tisíce signatářů, včetně primáře interního oddělení chebské nemocnice Stanislava Adamce. „Primáře, který v chebské nemocnici dennodenně řeší selekci pacientů. To znamená případy, kdy se musí rozhodovat, komu z pacientů poskytne adekvátní péči, a komu naopak ne, koho možná nechá i zemřít,“ uvedl Dušek.

Cheb je 33. největším městem republiky, žije v něm 32 tisíc lidí. Opakovaně jste ho navštívil. O to více je smutné, když evidentně vůbec netušíte, kde leží
starosta Chebu Antonín Jalovec

Přitom nezpochybňuje, že část pacientů je skutečně převážena z chebské nemocnice jinam po republice. „Problém je, že to nestačí,“ konstatoval a opětovně vyzval vládu, aby povolila převoz pacientů na volná nemocniční lůžka v nedalekém Bavorsku a Sasku. „Až budete příště mluvit o Chebu, zjistěte si dostatek informací, zjistěte si, kde Cheb leží, a zjistěte si, jaká je realita. Rádi vás tady uvítáme. Cheb leží na západě, v Karlovarském kraji, v nejhorším kraji ze všech, alespoň tedy podle vás,“ připomněl Dušek Babišovu nedávnou kritiku Karlovarského kraje jako nejhoršího kraje historicky ve všem.

K omylu Babiše se vyjádřil na sociálních sítích rovněž chebský starosta Antonín Jalovec (VPM). „Cheb je 33. největším městem republiky, žije v něm 32 tisíc lidí. Opakovaně jste ho navštívil. O to více je smutné, když evidentně vůbec netušíte, kde leží,“ podivoval se starosta.

„Východní Čechy to fakt nejsou!“ pokračoval a ironicky v závorce dodal: „Ale chápu, že pak nevidíte jako problém převoz pacientů z Chebu na Vysočinu.“ Diskusi pod starostovým příspěvkem by si Babiš rozhodně za rámeček nedal. Ti mírnější navrhují poslat premiérovi atlas s mapou České republiky.

Zmiňovaný primář Adamec před několika dny na sociálních sítích uvedl, že lékaři i zdravotní sestry jsou už v podstatě za hranou svých fyzických i psychických sil. „Okolnosti nás bohužel stále nutí pacienty selektovat. Musíme se běžně rozhodovat, kterému z pacientů umožníme připojení na plicní ventilátor a kterému ne. Obdobné je to s otázkou umístění pacienta na lůžko intenzivní péče,“ konstatoval primář.

Signatáři požadují převoz pacientů z přeplněné chebské nemocnice do Německa

Domácí

Kritickou situaci v chebské nemocnici potvrdil ČTK i její mluvčí Vladislav Podracký. V chebské nemocnici chybějí volná lůžka na intenzivní péči, docházejí také lůžka s kyslíkem na ostatních odděleních. Problémem je i nedostatek zdravotnického personálu. Nemocnice proto pokračuje v převozu pacientů, přičemž na Vysočinu nebo do Jihočeského kraje využívá vrtulník armády. „Pro pacienty je komfortnější převoz na kratší vzdálenosti, ale musí to vyřešit stát na základě mezinárodních úmluv,“ uvedl Podracký.

Reklama

Výběr článků

Načítám