Lev Blatný: O babce věštkyni, její slávě a záhubě

1. únor 2021

Povídku o staré, nepřející babě z pera meziválečného expresionistického spisovatele a jednoho ze zakladatelů Literární skupiny čte František Derfler. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: František Derfler
Připravil: Marek Horoščák
Režie: Eva Řehořová
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2003

Český básník, dramatik a prozaik Lev Blatný byl brněnský rodák. Po ukončení tamějšího gymnázia začal studovat práva v Praze, která musel přerušit a narukovat do první světové války. Byl jedním ze zakladatelů Literární skupiny, do které patřil mj. i Jiří Wolker. Ve 20. letech 20. století se stal dramaturgem brněnského Národního divadla. Stejně jako jeho přítel Wolker se léčil na tuberkulózu, které podlehl 25. června 1930 ve věku 36 let. Zanechal po sobě syna Ivana, pozdějšího básníka a překladatele.

Když nejsem šťastná já, nesmí být nikdo.

Příběh povídky Lva Blatného s názvem O babce věštkyni, její slávě a záhubě vypráví o staré, nepříjemné babě, která druhým štěstí nepřeje. Kvůli své povaze přichází i o dceru a zůstává tak úplně sama. Celou vesnici se snaží svým chováním rozeštvat. Co tedy babka zamýšlí a jak to s ní a s vesnicí všechno dopadne? 

autoři: Marek Horoščák , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související