Švédové hlásí 4 nováčky a návrat Fastha. Garpenlöv přišel o hráče čtyř klubů

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

Domácí výběr zpravidla na akcích Euro Hockey Tour nasazuje nejsilnější možné složení, v případě švédské reprezentace to ale platit nebude. Kouč Johan Garpenlöv nezařadil do kádru hokejisty čtyř klubů, které budou mít v průběhu mezistátní přestávky program, s ohledem na opatření vůči koronaviru nedorazí ani někteří krajánci.

Šéf střídačky musí oželet start hráčů ze Švýcarska, nebude mít k dispozici ani některé krajánky z KHL. V ruské soutěži si Garpenlöv vyhlédl šestici Lars Johanson, Emil Djuse, Linus Johansson, Malte Strömwall, Mattias Tedenby a Jakob Lilja.

Všichni ostatní hokejisté aktuálně působí v SHL. Jelikož domácí soutěž pokračuje i v průběhu reprezentační pauzy, dres Tre Kronor neoblékne nikdo z hráčů Djurgardenu, HV´71 Jönköping, Brynäs Gavle ani Malmö, které bude třetí podnik letošního Euro Hockey Tour hostit.

Událostí je návrat brankáře Viktora Fastha. Osmatřicetiletý veterán a mistr světa 2017 chytal za národní tým poprvé během sezony 2010-11, opora Växjö se v nejcennějším dresu představí znovu po třech letech. Základ mužstva tvoří hokejisté, kteří v sezoně startovali na některém z dřívějších turnajů, prostor dostanou také čtyři nováčci.

Vynikající období v Rögle prožívá Simon Ryfors – v letošním ročníku sehrál 37 utkání SHL, vstřelil 19 branek a přidal 16 nahrávek. Nejen díky výkonům v reprezentační dvacítce dostal pozvánku obránce Albert Johansson, jehož tatínek Roger v minulosti válel za Tre Kronor i v NHL. Mezistátními zelenáči jsou rovněž útočníci Filip Hallander a Pontus Holmberg.

V ofenzivě švédského výběru by měl být znát přínos aktuálně nejproduktivnějšího hokejisty SHL Emila Petterssona (41 bodů v 39 utkáních). Zámořskou NHL před časem okusili Jakob Lilja, Max Friberg, Mattias Tedenby, Viktor Fasth, Joel Persson nebo Erik Gustafsson, který se nedávno otevřeně postavil proti konání letošního mistrovství světa v Bělorusku.

Domácí turnaj pořádali Švédové dlouho ve Stockholmu, ovšem moderní aréna v Malmö už akci před časem také hostila. Nyní se tam podnik Euro Hockey Tour vrací, všichni účastníci budou v tzv. bublině – za podobného režimu, jaký byl uplatněn na turnaji Karjala v Helsinkách i na ruském Channel One Cupu v Moskvě.

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

Svěřenci trenéra Johana Garpenlöva zahájí proti české reprezentaci, zápas proběhne ve čtvrtek 11. února od 19 hodin. Dva dny poté se hokejisté Tre Kronor utkají s Ruskem, na závěr je pak v neděli 14. února čeká severské derby proti Finsku.

Nominace Švédska na Beijer Hockey Games

Brankáři:
Viktor Fasth (Växjö), Lars Johansson (CSKA Moskva, KHL).

Obránci:
Emil Djuse (Spartak Moskva, KHL), Erik Gustafsson, Nils Lundkvist (oba Lulea), Niklas Hansson (Rögle), Albert Johansson (Färjestad), Joel Persson (Växjö), Arvid Lundberg (Skelleftea).

Útočníci:
Malte Strömwall (Petrohrad, KHL), Mattias Tedenby (Podolsk, KHL), Linus Johansson (Nižněkamsk, KHL), Jakob Lilja (Nur-Sultan, KHL), Max Friberg (Frölunda), Emil Pettersson, Pontus Holmberg (oba Växjö), Andreas Wingerli, Jesper Frödén (oba Skelleftea), Emil Larsson (Örebro), Simon Ryfors (Rögle), Filip Hallander (Lulea), Markus Ljungh (Linköping).

Trenér: Johan Garpenlöv.

Program Beijer Hockey Games v Malmö

Čtvrtek 11. února:
15:00 Rusko – Finsko
19:00 Česko – Švédsko

Sobota 13. února:
12:00 Finsko – Česko
16:00 Švédsko – Rusko

Neděle 14. února:
12:00 Rusko – Česko
16:00 Švédsko – Finsko

Tabulka Euro Hockey Tour

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Rusko 6 4 2 0 0 24:8 16
2. Česko 6 3 0 0 3 13:13 9
3. Finsko 6 2 0 0 4 11:22 6
4. Švédsko 6 1 0 2 3 12:17 5

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz