Likvidace zdraví v přímém přenosu. Není už čas na změnu?

2

Koronavirus není náš největší nepřítel a péče o zdraví není raketové inženýrství.

Jsme v průšvihu a světlo na konci tunelu nevidíme, protože si ničíme imunitu všemi možnými způsoby. Ale informace o tom, jak si upeňovat zdraví nejsou dnes “in”. Moc na ně nenarazíte a řada z nich je v rozporu s vládními opatřeními. Dnes je zkrátka v módě strašení. Nemluvíme o zdraví ale o nemoci, virech a úmrtích.

I když dobře víme, která  onemocnění jsou největší zabijáci, neříkáme, že se jim dá předcházet. Máme jen jedno téma: koronavirus. Nic jiného vidět nechceme, má naši pozornost. Věnujeme mu spoustu energie. A víte co se říká? Čemu věnuješ pozornost, tam směřuješ i energii a tam to také roste a sílí…

Není teda na čase nasměrovat naši pozornost trochu na zdraví?

Dostávám spoustu otázek, jak doma řešíme koronavirus. Ptají se známí, ptají se i moji studenti. A protože se spousta dotazů opakuje, tak jsem se to nějak pokusila shrnout – co se mi osvědčilo, co mě zaujalo třeba na webech propagujích funkční medicínu nebo přírodní léčbu.  A asi jsem se i potřebovala vypsat z frustrace, takže je to trochu delší, ale už to prostě musí všechno ven. Nejde to rozdělit do více článků, protože je fajn to vidět komplexně. Stejně jako zdraví.

Možná si říkáte, co že mě tak deptá. Kromě jiného i přístup spousty lidí a jejich odpovědi na moje otázky.

  • Chceme snižovat počet pacientů v nemocnicích? Ano!
  • Chceme zachránit co nejvíc životů? Samozřejmě, že ano! 
  • Chceme co nejlépe chránit sebe i své nejbližší? Jasně že jooooo
  • Je každý z nás ochotný udělat vše, co je v jeho silách? ?????? A co to tím vlastně myslíš? Jestli jsem pro roušky nebo pro zrušení opatření?
  • NE, ptám se, jestli jsi ochotný začít se konečně starat o své zdraví!!!!

Všichni mluví o zachraňování životů. O tom, jak je zdraví to nejdůležitější, co máme. Jsou to jenom řeči. Skutky nikde.

Všimli jste si, kolik lidí věnuje spoustu času diskutování o vládních opatřeních, hádají se a nadávají si. Společnost se rozdělila a pod dohledem PSA na sebe štěkají dva tábory. Všichni jsou přesvědčeni o své pravdě a “ti druzí” jsou sobci, ignoranti, hlupáci, popírači, zaslepenci.

Ale to nejpodstatnější, jak efektivně chránit zdraví své i svých blízkých, se v tom štěkání pod dohledem PSA nějak ztrácí.

Půlka lidí virus neřeší, protože jim nepřipadá nebezpečný, druhá půlka zase spoléhá na to, že nás zachrání 3R a očkování. Na smysluplnou diskuzi se téměř nedá narazit. A díky tomu jsme v ….vypůjčím si slova mluvčího BIS Ladislava Štichy: „Neřekl bych, že mám depku a ani nepropadám panice, ale tak nějak cítím……jsme v prdeli a všichni tady chcípneme.“

Sice pak prohlásil, že to byl jen ranní fórek, ale pesimistický pohled na věc má určitě víc lidí.

Velmi dobře současnou situaci vystihl miliardář Václav Dejčmar: “Někdo by to konečně měl národu říct natvrdo: Boj s koronavirem bude u nás trvat ještě roky. Klidně další 2 nebo 3. Řídit epidemii nedokážeme, poslouchat vědce v rámci exekutivy nechceme, pravidla nedodržujeme, rychle očkovat neumíme. A až jednou konečně naočkujeme dostatečný počet lidí, budou už dávno existovat nové mutace viru se schopností staré vakcíny/protilátky obejít.

Mimochodem už i WHO přepovídá, že letos s vyřešením problému nepočítá.

Prostě konec falešných nadějí, nečeká nás žádné rychlé světlo na konci tunelu kromě občasného rozvolňování v létě,” uvádí Dejčmar.

Kdo věří, že se rychle naočkujeme a vrátíme se k tomu, co tady bylo před tímhle šílenstvím, je naivní, nebo prostě nechce vidět, co se kolem děje.

I kdybychom se rychle naočkovali všichni a i kdyby očkování chránilo před novými mutacemi, tak se budeme točit jen v začarovaném kruhu, kdy se tady kdykoli může objevit úplně nový virus.  Zrovna dneska jsem viděla video o Napah viru, jak je přenositelný ze zvířat na člověka, jak se šíří, je nebezpečnější než korona virus ..ale máme naději Pfizer a další farmaceutičtí giganti už vyvíjí vakcínu. Super, to mě fakt uklidnilo.

A takhle to bude pořád dokola. Neřešíme hlavní příčinu úmrtí, i když je to první, na cobychom se měli soustředit.

Největší nebezpečí není žádný virus zabiják, ale katastrofický stav zdraví velké části celosvětové populace. Prostě na zdraví kašleme, jsme líní se hýbat, jsme líní naučit se něco o tom, jak funguje naše tělo…vždyť na to máme odborníky, kteří to za nás vyřeší. Platíme si přeci zdravotní pojištění, takže nás přinejhorším někdo vyléčí. Spoléháme na zdravotní systém, (nejen naše slavné ministerstvo, ale i WHO a záchranu od farmaceutických gigantů). Vždyť oni jsou ti, kdo za vše zodpovídají.

Za mě to jako kdybyste v autě přenechali řízení nějakomu, o kom nevíte, jestli to náhodou není psychopat. A pak po cestě nadáváte, že dotyčný nejenže neustále dupe na brzdu a plyn, ale vlastně ani moc nezná dopravní předpisy a navíc vybírá cestu, která vás vede do pekel. A vy jen přihlížíte a brbláte, jak je to hrozná tragédie.

Naše dosavadní strategie selhává – víme na čem

Neustále mluvíme o tom, že jsme ve válce s virem. A v každém boji záleží na strategii, na veliteli i na všech vojácích.

Představte si, že vás napadne ne příliš silný nepřítel, který zabíjí jen ty, kteří nemají kvalitní brnění a meče. Logicky se rozhodnete chránit především ty, kteří nemají brnění a meče. Jednou z možností, jak snížit počet lidí, které budete muset nějak ochránit před nepřátelskou palbou, je to, že neozbrojeným jedincům rozdáte výzbroj. Slabší jedince, kteří by se ani s mečem neubránili, musíte chránit po celou dobu války. Budou se muset schovat a vyhýbat se místům, kde se nepřítel nachází, nebo jim musíte dát alespoň kvalitní brnění, které případné útoky nepřítele odrazí. Tak lze zajistit to, že život v zemi bude moct dál pokračovat a ztráty na životech budou minimální.

S virem je to vlastně podobné. Od jara víme, že problém není agresivita viru, ale to, že máme hodně lidí se sníženou imunitou. Víme, že kdybychom jich měli méně, bude také méně lidí na JIP a nepřetížíme nemocnice.

A teď si shrňme postup, který zvolilo náš “velitel”.

Na začátku pandemie se zachoval správně. Zavelel na ústup, aby zjistil co nejvíc informací o nepříteli. Dostali jsme nařízeno schovat se a pokud budeme vycházet ven, abychom si oblékli brnění (ideálně nosili roušky nebo respirátory).V létě to vypadalo, že se nepřítel stáhl a už nám nic moc nehrozí.

Když ale virus znovu zaútočil, tak jsme byli stejně nepřipravení jako na jaře. Museli jsme znovu zalézt a nevystrkovat nos. Vykašlali jsme se na prevenci. Naopak jsme imunitu celému národu snížili. Jako kdyby velitel nechal odzbrojit vlastní armádu (myslím, že byste takového velitele velmi rychle postavili před válečný soud).

To, co děláme a jak to děláme, zkrátka nefunguje. Virus se vždy objeví, jakmile se opatření uvolní. Sliby, že vakcína něco vyřeší se ukazují jako hodně zavádějící (stejně bude člověk moct někoho nakazit, navíc nemůžeme ani říct, jak dlouho bude vakcína fungovat a znovu říkám, že virů jsou tady tisíce, stačí si vybrat a můžeme hned začít testovat něco jiného).

Kromě toho všeho ještě díky opatřením krachujeme, zadlužujeme se, nefunguje zdravotní péče, protože se řeší jen covid a nikdo nesleduje, kolik lidí umírá kolem, děti se neučí, přibývá obézních lidí i alkoholiků, lidé mají deprese, přibývají sebevraždy a zanedbává se prevence a zdravotní péče se nekoná nebo odkládá… tudy cesta zkrátka nevede.

Je vůbec nějaká naděje? Je šance dělat něco líp?

Jasně že je. Líp chránit rizikové, přestat všechny stresovat a zaměřit se na vlastní zodpovědnost, protože momentálně přicházíme o tu největší výhodu, jako jsme v boji s koronavirem měli – správně fungující imunitní systém.

Víme jak na to, jen chybí vůle

Smysluplných rad odborníků nebo alespoň diskuzí je zoufale málo. A ti, co říkají něco o imunitě a nesmyslnosti vládních opatření raději nazveme dezinformátory. Nejen že se v médiích téměř nemluví o základních stavebních kamenech imunity, ale díky všem opatřením jsme ze stovek tisíc rizikových pacientů vyrobili několik milionů jedinců se sníženou imunitou – většina lidí omezila pohyb, přibývá obézních i mezi dětmi a k tomu si “užíváme” pořádnou nálož stresu.

Určitě mnozí namítnou, že ale nemůžeme nechat lidi umírat a vše uvolnit, protože by to přetížilo nemocnice. A navíc, i kdyby lidi začali žít zdravě, tak nezhubnou za měsíc. To sice ano, ale tím, že se na to vykašleme úplně, tak to bude jen čím dál horší. Promarnili jsme už  téměř rok a kdyby denně zaznívaly závěry studií a statistiky o tom, kolik procent z těch vážných případů jsou obézní lidé, že diabes 2. typu, vysoký krevní tlak, záněty v těle…to vše umíme řešit životním stylem. Kdyby se o tom alespoň mluvilo, třeba by to někoho namotivovalo ke změně, nebo by se alespoň na chvíli zamyslel. Ale takhle je spásou očkování a izolace.

Když může být na cigaretách napsáno varování týkající se škodlivosti, proč lidem každý den nepřipomenout, že obezita zabíjí ještě víc lidí? Nebo že ty průmyslově zpracované “potraviny” jsou plné transmastných tuků, rafinovaného cukru a chemických aditiv?

Vdyť bychom klidně mohli podpořit zemědělce, kterým jsme zakázali prodávat na farmářských trzích, mohli bychom kvalitní potraviny rozvážet do domovů důchodců i dalším seniorům. Ale my jim raději hodíme v supermarketu do akce nějakou tu Kosteleckou uzeninu a Penam chleba.

Co nám v médiích příliš často neříkají

Ale dejme tomu, že vypustíme rady o životním stylu. I tak by se měl každý ptát, proč v médiích nezaznívají závěry spousty vědeckých studií, které se shodují na tom, že kdybychom zajistili lidem dostatek vit. D, snížili bychom pravděpodobnost, že dotyčný skončí na JIPce o desítky procent. Utrácíme neskutečné sumy peněz za testování,  očkování i jejich propagaci , ale základní stavební kámen pro imunitu (a s tím spojenou prevenci spousty nemocí) nás očividně nezajímá.

Proč nezaznívají častěji od lékařů informace, že aby mohla imunita fungovat, musí se kromě vit D a vit. C ohlídat zinek a selen, které bývají tak často deficitní? Studie potvrzují, že spousta lidí, kteří konční na JIPkách má kromě nedostatku vitamínu D i nedostatek zinku.

Neměly by se na lidi z médií valit denně informace především o tom, jak posilovat imunitu nebo si ji alespoň neničit? Co do jídelníčku zařadit, co naopak omezit. Takhle je spousta lidí přesvědčená, že jediné, co se dá dělat pro ochranu zdraví je nošení roušky a dezinfekce. Když s lidmi mluvím, často mi nevěří, že by pár vitamínů a minerálo mohlo výrazně snížit pravděpodobnost, že skončí ve vážném stavu – a i když jim ukážu studie, tak prohlásí, že kdyby to bylo opravdu tak důležité, tak by se o tom přeci na ČT mluvilo.

Když se nemluví ani o základních prvcích nezbytných pro imunitu, tak se nemůžeme divit, že se nezveřejňují ani doporučení institutů funkční medicíny, jak správně zajistit dostatek omega 3 mastných kyselin, jak využít kurkumin, abychom snížili záněty v těle, nebo proč jsou tak důležité polyfenoly, v jakých potravinách je quercetin nebo resveratrol.

V  Asii se využívají od počátku pandemie podpůrné léčebné protokoly využívající byliny, které posilují imunitu a snižují stresovou zátěž…od kozince, eleuterokoku, lékořice atd. Když už jsme z Číny dovezli ty roušky, možná jsme mohli informovat i o některých zajímavých studiích, které v Číně proběhly, ale v Evropě obecně na bylinky nevěříme…co kdyby někomu ublížily, když je nemáme vědecky ověřené -musíme spotřebitele chránit. Takže zakážeme uvádět zdravotní tvrzení o tom, na co kterou bylinku naše babičky používaly.

Byli snad naši předkové hloupí a věřili babským povídačkám? Nebo zafungoval placebo efekt, když jim černý bez, jitrocel nebo jiné byliny pomáhaly?

Je toho samozřejmě víc, o čem se v médiích nemluví…odborníci na funkční medicínu z celého světa i herbalisti sdílí své poznatky, rady k posilování imunitního systému i dostupné informace o protivirových účincích bylin. Tak třeba jeden z nejlepších herbalistů na světě Stephen Buhner sepsal také vynikající rady od využití adaptogenů až po účinky černého bezu, který brání množení viru (je spousta vědeckých studií potvrzujících jeho účinky při chřipce, ptačí chřipce i dalších onemocněních). Na jeho stránkách najdete spoustu receptů a inspirace (třeba i pro těhotné ženy).

S výčtem rad bychom mohli pokračovat…NAC – prekurzor glutathionu.  Třeba sportovec, mladý zdravý člověk si může výrazně krátkodobě snížit imunitu extrémně náročným tréninkem. Když se naučí používat v takových případech n-acetyl-cystein (většinou stačí 600mg), když to přepískne, tak mu pomůže to nakopnout imunitu zpátky.

Proč se nezdůrazňuje potřeba dostatečně spát a když už člověk blbě spí, tak že může využít melatonin?

Na konci článku přidám ještě nějaké další odkazy – je to jen zlomeček toho, co jsem si během posledních 10 měsíců přečetla a také vyzkoušela…

Jenže copak si tohle může nějaká stařenka, která nemá internet někde najít? Jí raději několikrát denně v televizi zopakujeme, jak hrozně moc narůstají čísla nemocných a jak krematoria nestíhají. Ať žije nocebo efekt .Hodně lidí se mě ptá, jak to třeba řeším u své maminky, která je astmatik, kardiak a věkově již spadá do rizikové skupiny.

Tak asi nějak takto vypadá moje doporučení (ne všechno maminka samozřejmě dodržuje každý den, ale snaží se a zatím to funguje a ne jen u ní …)

  • Průmyslově zpracované potraviny nejlépe nejíst, nebo snížit na minimum
  • Navýšit vit. C – když kolem řádí viry, tak klidně dávat 1-2g v průběhu dne. Navýšit vit. C lze nejen pomocí suplementů, ale samozřejmě i stravou – šípkový čaj, kys.zelí, citrusy, papriky, petrželka, rakytník, šípky atd. Trochu exotičtějším zdrojem vit. c je pak třeba amalaki (indický angrešt)
  • Jíst denně nějakou barevnou zeleninu (oranžová, červená i zelená barva – papriky, mrkev, baby špenát, listový salát, rakytník, kapusta…zdroj vit. A)
  • mít jídlo pestré, přidat sem tam česnek, zázvor, cibuli, používat bylinky a koření – oregano, badyán, šalvěj, meduňka, tymián, kurkuma se špetkou pepře (kurkumu rozmíchanou ve vodě s troškou medu třeba doporučuje indický guru Sadhguru – pokud jste ještě neviděli jeho videa na youtube, rozhodně doporučuji. Aktuálně tam najdete i jeho rozhovor s Deepakem Choprou  :-))
  • Jíst oříšky, semínka, používat kvalitní oleje (lněný, olivový..) – mimo jiné zdroj vit. E
  • Dobré je zařazovat zdroje quercertinu, což je silný antioxidant (červené víno, cibule, zelený čaj, borůvky, černý bez, brokolice.) Pomáhá při zánětech, kardiovaskulárních onemocněních nebo při virové nebo bakteriální infekci, pomáhá zabraňovat vytváření krevních sraženin.
  • Je fajn zařadit do jídelníčku ovesné vločky, droždí, houby (zdroj betaglukanů, které zlepšují imunitu).
  • K tomu se snaží pravidelně jíst kvalitní jogurt, omezit cukr a maso, dostatečně pít a spát
  • Dále maminka suplementuje: vit. D – 5000IU (má s vit. K2), zinek se selenem(ve vstřebatelné formě) a omega 3 mastné kyseliny (kdo bere léky na ředění krve, musí se poradit s lékařem, ale maminka našetěstí léky jako warfarin nebere). Když se cítí unavenější přidáváme i magne B6 a koenzym Q10.
  •  Z adaptogenů střídá kozinec, ashwagandu nebo cordyceps.
  • Už roky, když na někoho v rodině něco leze, tak si dáme NAC 600mg, navýšíme vit. C, přes den vycucáme pár zinkových pastilek a každé cca 3 hoďky si dáme tinkturu z lichořeřišnice – když řádí korona, tak střídáme s tinkturou z černého bezu.

Nic složitého. Podobně si to nastavují i moji sportovci a také jim to funguje. Tím nikoho nenavádím k tomu, aby to dělal taky. Každý ať se zařídí, dle svého rozumu.

Zkrátka chytrému napověz….a ti ještě chytřejší si ještě můžou projít odkazy na konci článku.

Netvrdím, že podobné úpravy jídelníčku budou fungovat na 100% a nikdo neonemocí. Uznávám i to, že dávkování jednotlivých doplňků, hlavně u lidí, kteří mají zdravotní problémy a berou léky, musí být individuální. Ale od toho snad tady máme obvodní lékaře, nebo ne?

V dnešní době máme všechny potřebné znalosti, většina z nás má i přístup ke všem potřebným informacím a nástrojům. Bohužel se naše pozornost přesměrovala špatným směrem – k záchraně, která přijde od někoho, komu jsme přenechali zodpovědnost za naše zdraví. Čekáme, až se někdo o nás postará.

Spousta lidí v mém okolí brblá, jak je to všechno hrozné – jedna skupina je vyděšená k smrti a nadává všem, kteří chtějí otevírat podnikání i školy. Za mě je dobré sice virus nepodceňovat, ale také se nenechat vyděsit k smrti.

Opravdu mě trápí, ne netrápí, už mě to vytáčí, že stále tak často slýchám, že lidé, kteří chtějí vrátit děti do škol a otevřít obchody, restaurace a služby, že jsou sobci.

Určitě už jste to také někde zaslechli: „Fakt už mě štvou popírači viru, co nechtějí nosit roušky. Copak nechápou, že ta opatření jsou nutná? Vždyť musíme chránit všechny ty staré a nemocné. A oni si klidně jedou na hory. A už jste to slyšeli? Máme tady teď nové mutace viru, které se šíří ještě rychleji. Copak těm šílencům nedochází, že se přeplní nemocnice? Ať se jdou podívat na JIPky, zdravotníci jsou už vyčerpaní. A ti blázni chtějí otvírat hospody a vracet děti do škol. Prostě to musíme vydržet. Musíme být zodpovědní.“

Druhá skupina nadává, že nelogická vládní opatření jsou jeden velký nesmyslný chaos, který nás ničí a který musí skončit. Na statistiky úmrtí  říkají, že počet nadúmrtí souvisí se zanedbanou péčí, s tím, jak se do úmrtí na covid započítavají oběti autonehod, atd. Navíc oponují tím, že likvidujeme podnikatele, kulturu, sport, ničíme ekonomiku, děti se nic neučí, chybí jim kamarádi, staroušci jsou strašení čísly pozitivních PCR testů, k tomu nekončící šílenosti vymýšlené vládou, narůstající počty alkoholiků a lidí s depresemi, sebevraždy…

Když někdo onemocní, je poslán na test, a když je pozitivní, tak mu lékař po telefonu sdělí, ať se léčí doma třeba paralenem a v případě, že nebude moct dýchat, ať si zavolá záchranku. Nikde ani náznak nějakých smysluplných rad,  jak pečovat o svou imunitu, co dělat, když už onemocníme, jak snižovat záněty, jak by se měli stravovat diabetici, nebo jak shodit přebytečná kila. K tomu pak můžeme připočíst zmíněnou mizernou ochranu rizikových skupin – dnes a denně se starouškové mačkají vedle sebe v supermarketech nebo třeba při čekání na očkování chráněni bavlněnou rouškou. To pak není divu, že mají na JIPkách plno.

Chápu obě strany. Jedna je vyděšená, druhá už toho má dost. Ano, je pravda, že jakmile se opatření uvolní, tak se virus bude šířit – to viry dělají (i když budeme všichni očkovaní). Průšvih je, že my díky opatřením navyšujeme počet lidí v rizikové skupině, takže můžeme počítat i s tím, že budou růst počty pacientů v nemocnicích a budou mezi nimi lidé, kteří by si ještě před rokem s virózou dokázali poradit.

Musíme si uvědomit, že s tímhle přístupem, i když vše zůstane zavřené a děti nepůjdou do škol, tak lidé budou umírat. Čím dál častěji a čím dál mladší…

Zkrátka pokud se něco hodně rychle nezmění, tak těch mrtvých bude mnohonásobně víc – bez ohledu na to, kolik lidí bude naočkovaných.

Máme tedy řešení? Už jsem ho zmínila – každý musí převzít zodpovědnost.

Co to ale zodpovědnost vlastně je?

Všichni bychom měli převzít zodpovědnost za to, co děláme a jak se chováme. Vše má nějaké následky. Když budu kouřit, přejídat se, nebudu dbát o svoje zdraví, tak ponesu následky – budu se s největší pravděpodobností potýkat se zdravotními problémy a budu rizikovým pacientem, který se holt musí chránit respirátorem, nechodit tam, kde je hodně lidí, používat dezinfekci. Nemůžu obviňovat ostatní, nemůžu po ostatních chtít, aby se prostě smířili s tím, že nebudou mít práci, že děti nebudou chdit do škol, nebo je budeme pořád testovat. Všichni už z toho jsou zralí na prášky.

Chápu, že je tady řada lidí, kteří svou nemoc a sníženou imunitu ovlivnit nemůžou, že tady máme staroušky, jejichž imunitní systém si s virem nemusí poradit. Tak jim umožněme zůstat doma, chodit jen do přírody, omezme jejich nakupování v přeplněných supermarketech, dodejme jim kvalitní sedící respirátory a dezinfekci, zajistěme jim nákupy, postarejme se, ať nemají deficit klíčových mikroživin a přestaňme je děsit!!

A nechme očkování těch, kteří se očkovat potřebují a chtějí, zorganizovat někomu, kdo tomu rozumí.

Všichni ostatní, pokud jsme zodpovědní, tak se zaměříme na prevenci, životní styl, optimální váhu. Pak totiž výrazně snížíme pravděpodobnost, že skončím na JIP. Pokud to totiž udělá většina, tak tím odlehčíme zdravotníkům – smysluplně, dlouhodobě a nejen na covidových jednotkách. A měli by to být právě všichni zdravotníci, kteří by měli chtít změnu. Měli by se ozvat a říct, že už toho bylo dost. Pokud to neudělají, vyrábí si pacienty. Příspívají k tomu, že počty chronicky nemocných vyletí raketově vzhůru. Těch lékařů, kteří se o to snaží je zoufale málo – jim patří můj velký dík. I když jsou označováni za dezinformátory, tak se nenechají umlčet.

Snad se brzy přidají další a konečně si lidé uvědomí, že nejvíc se neumírá na covid, ale právě na chronická onemocnění.

Dle WHO v roce 2001 chronická onemocnění jako diabetes, obezita, kardiovaskulární choroby měly  za následek 59% z 56,5 milionů ve světě. Téměř polovina všech nemocí na světě jsou právě tyto chronické choroby.

Dále WHO uvedla již v roce 2001, že fyzická neaktivita způsobí ročně 2 miliony úmrtí, a zařadila sedavý způsob života mezi 10 největších hrozeb pro zdraví.

Sama WHO uvedla, že „chronické nemoce způsobené špatným životním stylem (především nedostatek pohybu, kouření, nezdravý jídelníček, kde chybí klíčové živiny) jsou hlavní příčinou smrti téměř celosvětově (kromě kousku Afriky) a že těmto nemocem můžeme naprosto neoddiskutovatelně předcházet!!!!

Sama WHO upozorňovala na fakt, že mraky lidí po celém světě mají deficit klíčových vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro fungování imunitního systému.

https://www.who.int/news/item/23-04-2003-fao-who-launch-expert-report-on-diet-nutrition-and-prevention-of-chronic-diseases

Určitě mnozí namítnou, že ale stejně nemůžeme vše uvolnit, protože by to přetížilo nemocnice a i kdyby lidi začali žít zdravě, tak nezhubnou za měsíc (sice jsme už měli téměř rok, který jsme promarnili a kdyby denně zaznívaly statistiky o tom, kolik procent z těch vážných případů jsou obézní, třeba by to alespoň někoho motivovalo. Když může být na cigaretách napsáno varování, proč lidem každý den nepřipomenout, že obezita zabíjí ještě víc lidí). Ale tohle není jediná věc, která může odlehčit našemu zdravotnictví.

Jak už jsem zmínila výše, řada lidí končí na JIPkách kvůli deficitu určitých mikroživin. Proč neotestujeme seniory na vit.D a nezajistíme jim dostatečné dávky dřív,než skončí v nemocnici? Lékař jim přece může suplementaci nastavit na míru.

Navíc jsme zatím nevyužili ani lék Isoprinosine (alespoň tedy nebyl schválen, pokud vím. zatím jsem nikde nečetla, že by byla schválena nějaká studie –  jen jsem četla článek o tom, jak studie profesora Berana “vykazuje velmi závažné metodologické nedostatky a také vyvolává řadu etických otázek.”  Dále se tam uvádí, že SÚKL zaručuje, že se českým pacientům dostávají pouze účinné a bezpečné léky. OK, takže možná tam byla pochybení, ale pokud se hromadí důkazy, že by Isoprinosine mohl zachráňovat životy, nedá se tedy udělat jiná studie (i já mám ve svém okolí lidi, kterým pomohl) Nebo ten lék prostě jen někomu nevyhovuje?

I vědci už upozorňují na to, že věda je politizovaná a potlačovaná. Testování, vakcinace…je to prostě velký business, spousta peněz, které kdyby byly použity na prevenci, tak by zachránily mnohonásobně víc životů. Ale by farmaceutické firmy asi nechtěly.

Skoro to bčas začíná vypadat, že když se na něčem nedá vydělat, tak se nadějné studie vyhodnotí jako “slibné, ale je potřeba víc studií”. Nicméně když jde o očkování, tak přeci musíme využít jakýkoli nástroj, který máme k dispozici – vždyť jde o životy. Dvojí metr.

V případě očkování nám nevadí, že by mohlo třeba u někoho vyvolávat autoimunitní onemocnění nebo jiné vedlejší účinky?

Neberte mě špatně – nejsem nějaký radikální odpůrce očkování. Pro spoustu lidí vakcína může mít víc pozitiv než negativ. Ale proč jsme takhle nepostupovali s vit. D. Proč jsme nezačali testovat hladinu déčka v krvi a suplementovat vit. D, když spousty studií potvrzovaly, že zvyšuje šanci na lehčí průběh nebo může zachránit život? Prostě tomu nerozumím 🙁

Možná si říkáte, že tohle celé je jen můj názor a máte pravdu – já vám ho ani nevnucuji. Jen se s vámi dělím o pár svých zkušeností, o informace, které jsem si na internetu nastudovala, z různých zdrojů. A pokud se se mnou podělíte vy o svj názor, budu ráda.

Covid nezlehčuji, protože opravdu i mladí mohou mít těžký průběh a mohou se cítit unavení dlouho po nemoci (ale docela nám na to funguje eleuterokok,hořčík a koenzym Q10). Ale ti mladí v mém okolí, prostě podcenili imunitu – někdo prostě má nadváhu, někdo se vystresuje, někdo podcenil prevenci.

Odvaha hledat pravdu aneb triky, kouzla, podvody

Každý z nás se může mýlit. Ale máme odvahu hledat pravdu? Každý z nás má jiný pohled na svět. Vnímáme svět podle toho, co nám smysly zprostředkují, navíc se nám do toho občas motají emoce. Často máme omezený výhled, koukáme do světa hrozně malým oknem, které nám umožňuje vidět je určitý výsek toho, co se kolem nás děje.

Navíc podléháme iluzím. Člověk si to nechce přiznat (mně to trvalo víc než 40 let :-), protože nás mnohé iluze fascinují. Doslova okouzlují a my uvěříme něčemu, co je na hony vzdálené tomu, co se kolem nás skutečně děje.

Chceme něčemu věřit, i když možná tušíme, že jde o velmi dobře provedený trik.

Když chce kouzelník provést svůj trik, většinou odvede divákovu pozornost jinam.

Vnutí vám svou iluzi, svůj pohled na to, jak se věci mají, jak se máte chovat, jak se máte cítit, jak máte myslet. Když něco uslyšíte a uvidíte dostatečně často, přestanete přemýšlet, přestanete to zpochybňovat.  Takhle na nás útočí reklamy, sociální sítě, výchova, média… jsme zahlceni informacemi, které nemáme čas  dopodrobna prozkoumávat. Když tyto “triky” navíc nikdo kolem vás nezpochybňuje, jste lapeni v “matrixu”.

Necháte si dobrovolně naprogramovat své strachy i svá přání. Nevěnujete pozornost tomu, co kouzelník nechce, abyste viděli. A tak vám možná krade vaše peněženku, zatímco vy se fascinovaně koukáte, jak tahá králíka z klobouku.

Uvěříte jakékoli lákavé představě. Že budete šťastní, když budete mít nejnovější model chytrého telefonu, super auto, lepší pozici v práci, víc peněz. A protože čas jsou peníze, kupujete si za svůj vyměřený čas života další a další věci, které nepotřebujete.

A i když někde uvnitř víte, že to nejdůležitější je zdraví, láskyplné vztahy, radost z práce, kterou milujete, nedokážete se přestat soutěžit s ostatními.

Ale život není přeci závod, tedy pokud nechcete protrhnout cílovou pásku co nejdřív.

A život by neměl být ani vězení, kdy se ze strachu bojíme obejmout naše blízké, kdy se dusíme buď rouškami nebo vztekem, kdy někde uvnitř tušíme, že něco je špatně, jen se bojíme ozvat, protože to vypadá, že většina lidí má jiný názor než my.

Teď to není o tom, kdo zvítězí nad kým, není to boj: já proti tobě. My proti přírodě. Ti, co se bojí, proti těm, co chtějí otevřít školy a zachránit školy. 

Teď je to o tom, že pokud chceme přežít a pokud nám skutečně jde o to, abychom zachránili co nejvíc lidí, musíme se spojit.

Když nebudeme táhnout za jeden provaz, zničíme se navzájem

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak je vše propojené se vším?

Vědci postupně zjišťují, jak jsou různé organismy v biosféře dokonale provázané, často tak těsně, že jeden bez druhého není schopný přežít.

Jen si vezměte, jak je úzce naše zdraví závislé třeba na střevních bakteriích. Už víme, že nemocné tělo často souvisí s psychikou, kterou ovlivňuje nejen rodina, ale celá společnost, stav životního prostředí, příroda jako taková.

Příroda je zdrojem našeho jídla, které naše tělo umí přeměnit na energii i součástky našeho těla (za přispění bakterií), dýcháme kyslík, který vyprodukují rostliny, bez rostlin by nebyli živočichové ani my….když zničíme přírodu, otrávíme vzduch a vodu, otrávíme prostředí, ve kterém žijeme. A to umírající prostředí postupně zahubí nás.

Stačí se podívat, jak nekvalitní jídlo negativně ovliňuje bakterie v našich střevech, jak se dusíme smogem, jak se  ženeme za růstem ekonomiky, ale bezohledně sledujeme jen naše potřeby a o svém okolním ani vnitřním světě nepřemýšlíme.

Jsme jeden velký organismus. Když ovlivníte malou část organismu, projeví se to i na celku.

Stačí se podívat na vztah člověka a bakterií – ve střevech, v dutinách i na kůži máme stovky druhů bakterií, které ovlivňují nejen naši imunitu, ale i psychiku. Těch bakterií je víc než je buněk ve vašem těle.

V posledních letech se ukazuje , že existuje i souvislost mezi složením mikrobiomu a onemocněními jako je zánětlivé onemocnění střev, diabetes, artritida, autismus atd. Víte, že nedávno dokonce proběhl výzkum, kdy vědci zkoumali, jaký vliv mají bakterie na náš sportovní výkon?

Konkrétně šlo o skupinu bakterií z rodu  Veillonella, které se namnožily ve střevech 87 olympijských sportovců během maratonu. Vědci tyto bakterie přenesli do střev myší. Myším následně při testech na běžeckém pásu vzrostl běžecký výkon o 13% ve srovnání s myškami, do jejichž střev vědci přenesli jiný druh bakterií. Podle vědců jsou bakterie rodu Veillonella schopné metabolizovat laktát. Jeden druh (V. atypica) umí ze zbaštěného laktátu vyrobit kyselinu propionovou, která je potom využita jako zdroj energie pro výrobu ATP (univerzální zdroj energie pro všechny děje v našem těle – od syntézy bílkovin až po svalové kontrakce). Kromě toho se ukazuje, že kyselina propionová také zvyšuje při zátěži odolnost.

Naše vlastní buňky společně s neustále se proměňující skupinou bakterií a virů tvoří dohromady jakýsi superorganismus. Viry a bakterie nejen sdílejí prostor našeho těla, ale někdy dokonce vstupují do našeho genomu.

Vědci předpokládají, že mitochondrie a chloroplasty jsou vlastně potomky eukaryotních buněk, které existovaly v symbióze s Archebakterií. Během evoluce pak Archebakterie ztratily schopnost existovat samostatně a naopak pro existenci eukaryotní buňky se jejich přítomnost stala nepostradatelnou. Aerobní bakterie se vlastně „zabudovaly“ do vývojově dokonalejších anaerobních eukaryontních buněk. Díky tomu se zefektivnil celý metabolismus.

Jak vidíte, všechno fakt souvisí se vším. Prostředí, ve kterém žijeme, a náš celkový životní styl ovlivňují naše geny. Už se nemůžeme jen vymlouvat na špatnou genetickou výbavu, která může za všechny naše trable. Nebo nemůžeme obviňovat všechny bakterie a viry, že se nás snaží vyhubit. Musíme se snažit pochopit souvislosti a přizpůsobovat se. Jedině tak, můžeme být fit – když budete poslouchat své tělo, ne mu diktovat. A abyste mu mohli naslouchat, musíte mu rozumět.

Je spousta věcí, které můžeme udělat pro své zdraví hned teď.

Když si připustíme, že je vše kolem nás propojené a že je naše tělo dokonale vybavené, začneme o sebe i o všechno, co je uvnitř nás nebo kolem, pečovat. Starat se. Když máš něco rád, máš za to zodpovědnost. A aby ses mohl o něco dobře postarat, musíš se to nejdřív naučit. Musíš se rozhodnout, že je to tvou prioritou.

Bohužel většinu lidí spíš zajímá spíš nová aplikace do mobilu, než poznávání vlastního těla nebo mysli. A to je potom problém

Většina lidí neví nic ani o tak základních věcech, jako je fungování „motoru“ v našem těle. Natož aby pak tušili, jak se starat o bakterie ve střevech. Když učím své studenty, jak si sestavit jídelníček na míru, tak zjišťuji, že neví ani to, co znali naši předkové. Neví, proč babičky dávaly kmín k bramborám, neví, proč se doporučovaly vývary, když bylo potřeba posílit imunitu. Jí ve spěchu průmyslově zpracované potraviny, jsou zblblí počítáním kalorií, jí klidně 6x za den, při sportu neví, co vlastně jejich tělo kdy spaluje, neumí si hlídat glykemický index, ani netuší, jak si zajistit základní vitamíny a minerály.

Žijeme v době, kdy máme k dispozici nejen nejnovější vědecké poznatky, ale i technologie, díky kterým můžeme měřit variabilitu srdečního tepu (stres), kyslík v krvi, kdy není problém navýšit deficitní vitamíny a minerály. Dokonce můžeme využít to nejlepší z přírody v těch nejvstřebatelnějších formách kdykoli během roku – od kurkuminu, přes adaptogeny až po protivirové byliny. Medicína toho umí čím dál víc.

Ale zajímá to snad někoho? Většina lidí nechce převzít zodpovědnost, nechtějí překonat iluze, jsou na to moc líní. Raději hodí zodpovědnost za své zdraví na nějaké odborníky. Chtějí si jen užívat parádní jízdu. Nezajímají se, kdo točí volantem.

Nechci do toho nikomu kecat, ale pokud zdraví své a zdraví vašich nejbližších necháváte na těch, kteří o lidském těle neví ani to, že stres, nedostatek pohybu a izolace ničí vaši ochranu proti virům, na těch, kteří vám za téměř rok nebyli schopni dát jedinou smysluplnou radu, jak si posilovat imunitu, jak řešit stres a jak si udržet psychickou pohodu, pak se prostě jen dál hádejte na sociálních sítích, dál obviňujte ty, kteří už těch nesmyslů vlády mají dost.

Dál se utěšujte, že se díky očkování vrátíme do normálního života.

Ale svět už nikdy nebude takový jako před pandemií. A možná je to dobře, pokud se poučíme z minulosti a začneme dělat věci líp.

Druhou variantou je to, že budeme dál slepě věřit tomu, že to s námi vláda myslí dobře. Pokud budou lidé lhostejní, nebudou se ptát, skončí to katastrofou. Vím, že spousta lidí má možná i strach o své iluze přijít. Procitnutí bývá bolestné. Zjistit, že vám lhali, že to všechno, čemu jste věřili byla jen iluze, pouhý klam..to má hodně hořkou příchuť.

Bohužel jsme přestali dávat pozor na ty nejdůležitější věci v životě, protože jsme je začali brát za samozřejmost. A to nejen zdraví, ale i svobodu.

Svobodu slova máme dnes jen pokud říkáme to, co určují ti, ke kterým se přesouvají spousty peněz. Těch peněz, které v budoucnu budou chybět, až se třeba vaše děti budou potřebovat léčit z toho, jak jim dnes ničíme fyzické i psychické zdraví. To by nám nemělo být lhostejné.

Okrádáme děti o dětství, o tisíce krásných okamžiků s kamarády, okrádáme je i o zdraví, okrádáme je o právo na vzdělání. Jenom proto, že jsme zpohodlněli. Virus není žádný megazabiják.

Nemusíte mi věřit, alespoň se začněte dívat kolem sebe a ptát se.  Proč ještě před pár lety tvrdila WHO, že největším zabijákem jsou chronické nemoci. A proč zatím neudělala téměř nic, aby se lidé soustředili na prevenci. Protože by vám museli říct, že většina toho, co jíte, co vyrábí velké korporace vás pomalu ale jistě zabíjí.

Sama WHO varovala, že sedavý způsob života a stres nám likvidují zdraví a zkracují životy. Najednou tady máme lockdowny a nikomu to nevadí. Nikdy neřeší prevenci ani následky opatření.  A v mezičase miliardáři bohatnou, chudí chudnou… Můžeme se jen ptát, proč Bělorusko má jen 1700 úmrtí (Bělorusko má 9,5 milionu obyvatel), i když se nepouští do žádných drastických opatření, zatímco u nás máme přes 16 300 mrtvých, všichno zavřené, děti nesmí do školy, všichni jsou vystresovaní z chaotických rozhodnutí vlády…

Jak mi vysvětlíte, co se tady děje? Není na čase se zastavit, trochu poodstoupit, změnit úhel pohledu? Neslibovali nám průběžné vyhodnocování účinků opatření? Neslibovali nám, že opatření budou cílená? Co když nevidíme důležité věci?

Co když je všechno  jinak, než co vám tady média předkládají? Co když jste klamáni? Opravdu nechcete alespoň otevřenou diskuzi? Opravdu ještě nechcete změnu velení?

Je na čase začít se ptát nahlas.  Proč média neinformují o všem, i o odlišných názorech? Naprosto souhlasím s Markem Vašutem, který v Rozstřelu řekl, že odlišné názory se dnes označují za fake news (čas 19:20).

Nesmíme zapomenout, že svoboda slova není samozřejmost a měli bychom ji chránit.

Já už zkrátka chci vysvětlení, proč mám trávit hodiny u počítače, abych někde vyšťourala pro mě důležité věci, o kterých se v televizi nemluví.  Nebo vás nezajímá, za co vláda utrácí, komu jdou peníze daňových poplatníků?

Všechny ty podivné manipulace, lži a triky v médiích už mě doopravdy nebaví. Už toho bylo dost.

Je to přesně tak, jak to řekli ve filmu Podfukáři: “Co je to kouzlo? Kouzlo je klam, který má potěšit, pobavit, inspirovat. Je to o tom, čemu věříš. O to o víře, o důvěře. Bez těchto vlastností by kouzla už dávno neexistovala. Ale co když někdo klame za jiným účelem? Co když je to podvod, lež. Co když jde o osobní obohacení? Nenasytnost, chamtivost. Pak už to není kouzlo, je to zločin.”

Možná si říkáte, že to se zdravím a sportem nemá nic společného, proč to tady vlastně píšu, ale já jsem přesvědčená o opaku.

Všechno souvisí se vším. Zdraví i sport se momentálně likviduje a je na čase se ozvat. Lékaři, fyzioterapeuti, maséři, majitelé fitek, trenéři, nutriční specialisté, sportovci…vždyť my jsme ti, kteří se o zdraví máme starat. My jsme ti, kteří učíme naše klienty to, jak o zdraví pečovat. Jak být den ode dne lepší, silnější, zdravější a šťastnější.

Je na čase říct nahlas, co si o tom všem myslíme.

Protože jde skutečně o životy a o zdraví. A ať se tady v následujících měsících bude dít cokoli, kdo bude mít silnou imunitu, kdo bude silný a zdravý, ten bude mít výhodu.

Učení není mučení

Posilování imunity nebo shození přebytečných kil není raketové inženýrství. Zvládne to každý, když obětuje alespoň trochu času na nastudování základních informací. Ne, opravdu nestačí přečíst si jeden článek z internetu. Ale určitě tím nemusíte trávit roky (i když když vás to chytne, tak zjistíte, že je neustále co objevovat). Troufám si tvrdit, že takovou základní abecedu o zdraví zvládnete za cca měsíc (alespoň tak soudím podle svých studentů – první pozitivní změny cítí a vidí během pár týdnů).

Cest k poznání je vždy víc – od knížek, přes učení se od někoho, komu můžete věřit, můžete zajít na nejrůznější přednášky nebo kurzy. Ten náš se jmenuje Kurz (nejen) sportovní výživy, protože to zkrátka není jen pro sportovce, ale pro všechny. Učíme studenty nejen pečovat o střeva, pochopit fungování metabolismu, nastavit si jídelníček podle somatotypu a hlavně fyzické aktivity, ale také vybírat suplementy, co se mají šanci vstřebat, nebo používat alespoň pár základních věcí z přírody. A navíc se tam nenudíme a užijeme si i nějakou tu srandu …ale mně nic nevěřte. třeba je to jen klam a bude lepší, když se podíváte na recenze studentů v komentářích: Kurz (nejen) sportovní výživy a studovat můžete i on-line.

V ČR je spousta skvělých odborníků. Kdo hledá, najde. Ale začněte se učit a poznávejte svoje tělo i svou mysl.

Že je to moc práce? Že prostě věříte vládě a nikoho jiného poslouchat nebudete, protože to tak dělá většina? Že vás nazajímá, co bude za rok či dva, protože je to daleko? Že nemáte čas něco si zjišťovat, něco se učit nebo něco měnit na svém stylu života? OK, ale pak přestaňte říkat, že se chováte zodpovědně. Chápu, že je pohodlnější žít v nějaké iluzi, která mnohým asi vyhovuje. Ale pak se může stát, že za to zaplatíte vysokou cenu.

Je to totiž stejné, jako kdyby vám třeba hrozila amputace prstů. Vybrali byste si lékaře, který ale ani po měsících drahé léčby není schopný problém vyřešit. Byli byste vyčerpaní, zlepšení nikde a navíc by vám hrozilo to, že nepřijdete jen o prsty, ale budou vám amputovat celou paži kvůli vedlejším následkům léčby… Nezamysleli byste se nad jiným názorem, byť by to byly rady někoho, koho váš lékař označil za dezinformátora?

Léčba, kterou nám ordinuje naše vláda, už napáchala velké škody. A my nemůžeme dál zkracovat životy našim dětem, ničit jim dětství a odpírat jim právo na vzdělání.

Kolik potřebujeme vědeckých studií, který mluví o tom, jak děti tloustnou, jak trpí depresemi, kouknout se můžete i na studii, která našla souvislost mezi nižším vzdělám a zvýšeným rizikem infarktů.

Nemůžeme se už ohánět tím, že chráníme rizikovou skupinu.

Copak neumíme rizikové chránit lépe? Copak jim neumíme zajistit respirátory, nezbytné nákupy atd.? A ptali jste se vbec těch babiček a dědečků, co doopravdy chtějí? V mém okolí se všichni senioři shodují na tom, že ta vládní”ochrana” je štve a že už toho strašení mají dost.

Jeden dědoušek to vystihl skvěle. Když jsem se ptala, co si o tom všem myslí a jestli se bojí, rozčílil se: ” Opravdu si někdo myslí, že chci strávit zbytek života někde zalezlej, sám u televize? Moje zdraví je moje věc. Když budu potřebovat, vezmu si respirátor, umeju si ruce a když něco chytnu, tak to prostě vyležím. A když mě to skolí, tak to prostě tak má bejt. Vždyť my starý jsme generace, která byla za svobodu a lepší budoucnost našich dětí ochotná položit život. Takže možná jsem starej, ale stále svéprávnej a ty povídačky, že mě někdo chrání, jsou jen kecy těch, kterým to teď takhle vyhovuje.”

Třeba je takových lidí víc. Možná se  jen zatím neumíme spojit a ozvat se tak, aby nás bylo slyšet.

Já pořád věřím tomu, že se ještě stihneme probudit. Že se začneme společně o sebe starat, pomáhat si.

Doufám, že ještě máme šanci si uvědomit, že všichni chceme to samé…zachránit maximum životů a umožnit našim dětem žít v lepším světě, stále ještě svobodném, kde si každý bude moct rozhodovat o svém zdraví.

Že konečně začneme lidem říkat pravdu, že se zaměříme na prevenci, lepší jídelníček, pohyb a přestaneme všechny strašit.

Že rizikovým a těm, co o to mají zájem, se zajistí očkování i další výše zmíněné věci, že nebudeme znevýhodňovat ty, kteří odmítnou vakcínu, protože se obávají vedlejších účinků (nebo ji prostě nepotřebují) a že nemocným zajistíme co nejdříve léčbu a péči, na kterou netrpělivě čekají.

Že konečně pustíme děti do škol, přestaneme je dusit, vrátíme sportovce do hry a začneme zase žít.

Pár odkazů na závěr:

https://www.evms.edu/media/evms_public/departments/internal_medicine/Marik-Covid-Protocol-Summary.pdf

https://www.evms.edu/media/evms_public/departments/internal_medicine/EVMS_Critical_Care_COVID-19_Protocol.pdf

Funkční medicína – doporučení

https://www.ifm.org/news-insights/the-functional-medicine-approach-to-covid-19-virus-specific-nutraceutical-and-botanical-agents/

https://nutrition.bmj.com/content/early/2020/06/17/bmjnph-2020-000100

https://nutrition.bmj.com/pages/bmj-nutrition-prevention-health-collections/

https://www.nnedpro.org.uk/post/combatting-covid-19

https://www.researchgate.net/publication/340361908_Can_melatonin_reduce_the_severity_of_COVID-19_pandemic

Institute of Functional Medicine

  1. What is Functional Medicine?
  2. Top 6 Strategies for Managing Stress Around Infectious Disease – 2020
  3. The Institute for Functional Medicine COVID-19- Botanical and Nutraceuticial Recommendations for Patients(A Checklist)
  4. Boosting Immunity- Functional Medicine Tips on Prevention & Optimizing Immune Function During the COVID-19 (Coronavirus) Outbreak – 2020
  5. The Functional Medicine Approach to COVID-19- Virus-Specific Nutraceutical and Botanical Agents – 2020
  6. The Functional Medicine Approach to COVID-19- Additional Research on Nutraceuticals and Botanicals 5-2020
  7. COVID-19_Nutraceutical-and-Botanical-Recommendations-for-Patients_v4

Integrative Approaches to COVID-19

Záněty

  1. NF-κB signaling in inflammation – 2017
  2. Natural Compounds as Regulators of NLRP3 Inflammasome-Mediated IL-1β Production – 2016
  3. Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus Viroporin 3a Activates the NLRP3 Inflammasome – 2019

Nutraceutika

  1. New Concepts in Nutraceuticals as Alternative for Pharmaceuticals
  2. Examining the quality of evidence to support the effectiveness of interventions – an analysis of systematic reviews – 2016
  3. Diagnosis and treatment of novel coronavirus pneumonia based on the theory of traditional Chinese medicine – 2020
  4. Potential interventions for novel coronavirus in China – A systematic review – 2020
  5. Individual risk management strategy and potential therapeutic options for the COVID-19 pandemic – 2020
  6. Enhancing immunity in viral infections, with special emphasis on COVID-19 – A review – 2020
  7. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections – 2020

Přírodní léčba

  1. In the News: Coronavirus and “Alternative” Treatments | NCCIH – 2020
  2. Natural Compounds as Regulators of NLRP3 Inflammasome-Mediated IL-1β Production – 2016
  3. Potential Inhibitor of COVID-19 Main Protease (Mpro) From Several Medicinal Plant Compounds by Molecular Docking Study – 2020
  4. Implication of Fructans in Health – Immunomodulatory and Antioxidant Mechanisms – 2015
  5. Fructose and Fructans: Opposite Effects on Health? – PubMed – 2015
  6. Antiviral effect of phytochemicals from medicinal plants – Applications and drug delivery strategies – 2020
  7. Andrew Weil Integrative considerations during the COVID-19 pandemic
  8. Essential Oils and Coronaviruses – 2020
  9. Phytochemical Analysis and in vitro Antiviral Activities of the Essential Oils of Seven Lebanon Species – 2008

Nachlazení a chřipka

  1. Colds and Influenza – A Review of Diagnosis and Conventional, Botanical, and Nutritional Considerations – 2007
  2. Vaccines for the common cold – 2017
  3. Roles of Zinc Signaling in the Immune System – 2016

TCM

  1. Can Chinese Medicine Be Used for Prevention of Corona Virus Disease 2019 (COVID-19)? A Review of Historical Classics, Research Evidence and Current Prevention Programs – 2020
  2. A review of therapeutic agents and Chinese herbal medicines against SARS-COV-2 (COVID-19) – 2020
  3. Glycyrrhizin, an active component of liquorice roots, and replication of SARS‐associated coronavirus – 2003
  4. Pay attention to situation of SARS-CoV-2 and TCM advantages in treatment of novel coronavirus infection – 2020
  5. Chemical composition and pharmacological mechanism of Qingfei Paidu Decoction and Ma Xing Shi Gan Decoction against Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)
  6. Efficacy and Safety of Integrated Traditional Chinese and Western Medicine for Corona Virus Disease 2019 (COVID-19) – a systematic review and meta-analysis
  7. Herbal medicine and pattern identification for treating COVID-19 – a rapid review of guidelines

Kurkumin

  1. Anti-infective Properties of the Golden Spice Curcumin – 2019
  2. Curcumin alleviates macrophage activation and lung inflammation induced by influenza virus infection through inhibiting the NF-κB signaling pathway – 2017
  3. Curcumin Suppression of Cytokine Release and Cytokine Storm – A Potential Therapy for Patients with Ebola and Other Severe Viral Infections – 2015

Černý bez

  1. Elderberry Flavonoids Bind to and Prevent H1N1 Infection in Vitro – PubMed – 2009
  2. Inhibitory activity of a standardized elderberry liquid extract against clinically-relevant human respiratory bacterial pathogens and influenza A and B viruses – 2011
  3. An Evidence-Based Systematic Review of Elderberry and Elderflower (Sambucus Nigra) by the Natural Standard Research Collaboration – PubMed – 2014
  4. The Pathogenesis and Treatment of the `Cytokine Storm’ in COVID-19 – 2020
  5. Black Elderberry (Sambucus Nigra) Supplementation Effectively Treats Upper Respiratory Symptoms- A Meta-Analysis of Randomized, Controlled Clinical Trials – 2019
  6. A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus Nigra L.) Products – 2017
  7. Antiviral activity of Sambucus FormosanaNakai ethanol extract and related phenolic acid constituents against human coronavirus NL63 – 2019
  8. Astragalus Root and Elderberry Fruit Extracts Enhance the IFN-β Stimulatory Effects of Lactobacillus acidophilus in Murine-Derived Dendritic Cells – 2012
  9. A Systematic Review on the Sambuci Fructus Effect and Efficacy Profiles – 2010
  10. Inhibition of microglial activation by elderberry extracts and its phenolic components – 2015
  11. Randomized Study of the Efficacy and Safety of Oral Elderberry Extract in the Treatment of Influenza A and B Virus Infections – 2004
  12. The Efficacy of Administering Fruit-Derived Polyphenols to Improve Health Biomarkers, Exercise Performance and Related Physiological Responses – 2019
  13. Impact of Frozen Storage on the Anthocyanin and Polyphenol Content of American Elderberry Fruit Juice – 2015
  14. Elderberry (Sambucus Nigra L.) Wine- A Product Rich in Health Promoting Compounds – 2010
  15. Effect of Harvesting Year and Elderberry Cultivar on the Chemical Composition and Potential Bioactivity- A Three-Year Study – 2019
  16. The Content of Selected Minerals, Bioactive Compounds, and the Antioxidant Properties of the Flowers and Fruit of Selected Cultivars and Wildly Growing Plants of Sambucus nigra L. – 2020
  17. The Phenolic Contents and Antioxidant Activities of Infusions of Sambucus nigra L – 2017
  18. The Effect of Sambucol, a Black Elderberry-Based, Natural Product, on the Production of Human Cytokines: I. Inflammatory Cytokines – PubMed – 2001

Pamitoylethanolamide (PEA)

  1. Palmitoylethanolamide – A Natural Body-Own Anti-Inflammatory Agent, Effective and Safe against Influenza and Common Cold – 2013

Probiotika

  1. Probiotics in respiratory virus infections – 2014
  2. Prevention of respiratory syncytial virus infection with probiotic lactic acid bacterium Lactobacillus gasseri SBT2055 – 2019
  3. Probiotics and Paraprobiotics in Viral Infection – Clinical Application and Effects on the Innate and Acquired Immune Systems – 2018
  4. Dietary Fiber Confers Protection against Flu by Shaping Ly6c– Patrolling Monocyte Hematopoiesis and CD8+ T Cell Metabolism – 2018
  5. Influence of diet on the gut microbiome and implications for human health – 2017
  6. Enhancing immunity in viral infections, with special emphasis on COVID-19 – A review – 2020

Vitamin D

  1. Vitamin D – NHS.UK
  2. Vitamin D Supplementation Could Possibly Improve Clinical Outcomes of Patients Infected with Coronavirus-2019 (COVID-19) – 2020
  3. The Possible Role of Vitamin D in Suppressing Cytokine Storm and Associated Mortality in COVID-19 Patients – 2020
  4. LARGE, SINGLE-DOSE, ORAL VITAMIN D SUPPLEMENTATION IN ADULT POPULATIONS – A SYSTEMATIC REVIEW – 2014
  5. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections – systematic review and meta-analysis of individual participant data – 2016
  6. The Hidden Function of Vitamin D – 2016

Lékořice

    1. Glycyrrhizin, an active component of liquorice roots, and replication of SARS‐associated coronavirus – 2003

Další

Nature

https://www.nature.com/articles/d41586-020-00502-w

Childems health defense

https://childrenshealthdefense.org/defender_category/covid

https://www.easyayurveda.com/2020/03/16/coronavirus-ayurveda-prevention-treatment/

Ostatní:

https://www.carahealth.com/health-articles/immune-food-allergy-infection/natural-medicine-preparation-for-coronavirus

https://www.nytimes.com/reuters/2020/03/18/world/asia/18reuters-health-coronavirus-india-ayurveda.html

https://avivaromm.com/covid-19-natural-prevention/

https://www.herbalremediesadvice.org/herbs-for-immunity.html?fbclid=IwAR37oClxyLjA_PxpdVKg-tOGkd2ZiwZ3_-iaSp6DTksDlUB_l04DnwE6qH8

https://www.herbalremediesadvice.org/elderberry-benefits.html

https://herbalista.org/covid-19-care-center/

 

2 KOMENTÁŘE

  1. No jasně. Isoprinosin a jiné postupy nevyhovují Prymulovi, Cikrtovi a Konvalinkovi. A pár rádoby mocných má radost z moci nad bezmocí občanů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno