Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pamětník Jiří přežil kruté pokusy nacistické zrůdy Mengeleho: Na osvobození Osvětimi nikdy nezapomenu, říká

Autor: jel - 
2. února 2021
05:20

Na středu 27. ledna připadá Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti. Jde také o den, kdy byl v roce 1945 Rudou armádou osvobozen jeden z největších nacistických vyhlazovacích táborů –⁠ koncentrační tábor Osvětim. Mezi zachráněnými lidmi byl i Jiří Fišer a jeho dvojče Josef, tehdy jim bylo devět let. Sadistický nacistický lékař Josef Mengele na nich devět měsíců prováděl své pokusy. Jiří je posledním žijícím dvojčetem z Československa, které si prošlo touto hrůzou, na den osvobození tábora nikdy nezapomene.

Když před 76 lety dorazili sověti do nacistického tábora, spatřili tam neuvěřitelné hrůzy. Nacisté sice tábor začali likvidovat už o rok dříve, všechny důkazy ale nezničili. Zlikvidovali archivy, vyhodili do povětří čtyři z pěti plynových komor a většina Němců z tábora uprchla. I tak vojáci kromě vyhublých žen, mužů i dětí ve vězeňském oblečení nalezli sklady, v nichž byly tisíce bot, šatů a dalších osobních věcí, a dokonce vlasy připravené ke zpracování. 

V areálu tábora bylo také asi 600 mrtvých těl, pan Fišer vzpomíná na to, jak je dva dny před příchodem Rudé armády Němci hnali z Birkenau do Osvětimi. „Polovina starých lidí tam vůbec nedošla. Zastřelili je. Cesta z Birkenau do Osvětimi byla posetá mrtvolami. My jsme šli vepředu, vždycky jsme slyšeli ránu,“ popsal hrozné chvíle pro Paměť národa

Mengeleho pokusy

On i jeho bratr strávili devět měsíců v baráku č. 14. Mengele přezdívaný Anděl smrti je sledoval a dělal na nich pokusy, které naštěstí přežili. Pamětník řekl, že měli štěstí, že zrovna jemu a Josefovi nechtěl porovnávat vnitřní orgány. „Některá dvojčata jeho lékaři operovali, aby zjistili, jestli mají stejně velká játra nebo srdce. Hodně hlavně starších dvojčat nepřežilo,“ zavzpomínal. I tak jim ale odebral litr krve, což naštěstí přežili. Krev pak posílal vojákům na frontu. Ke konci války dokonce dvojčatům vyměnil krev navzájem, i to naštěstí přežila.

„Byly tam kavalce se slámou a mezi jednotlivými postelemi byly bílé plachty jako v ordinaci. Takže jsme každý spali zvlášť. Některé děti nemohly usnout a pořád se na posteli pohybovaly,“ vysvětlil Jiří to, že ti, na nichž dělal Mengele pokusy, spali odděleně a měli o něco lepší přístup k hygieně i jídlu. 

Video  Jiří (83) je posledním dvojčetem Mengeleho. Popsal děsivé pokusy i boj o přežité v Osvětimi  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Den osvobození

„Bylo sněhu po kolena a my jsme s radostí vyběhli a přivítali vojáky,“ vzpomíná na den osvobození tábora. Vojáci je odvezli do dětského domova v Košicích. „Na ten vzpomínám velice špatně, děcka tam měla hlad. To bylo slávy, když si pro nás přijel strýc,“ prozradil Jiří. Po válce žili s příbuznými, kteří přežili Terezín, oba rodiče i sestra zemřeli v táborech. „Velmi špatně jsme se s tím vyrovnali. Nevěděli jsme nic a každý den jsme čekali, že se nám maminka a sestra Věra vrátí,“ dodal pan Jiří s tím, že s válečným traumatem se dodnes těžko vyrovnává. 

Celý příběh pamětníka je k dohledání na portálu Paměť národa.

Osvětim

Paměť národa uvádí také smutnou statistiku lidí zavražděných v Osvětimi. Počty obětí vyhlazovacího tábora Auschwitz se různí, instituce zabývající se holocaustem se shodují na počtu 1,100,000 zavražděných žen, mužů, dětí: Židů (1,095,000 deportovaných, 960,000 zemřelo) | Poláků (140,000- 150,000 deportovaných, až 75,000 zemřelo) | Romů (23,000 deportovaných, 21,000 zemřelo) | 15 000 válečných zajatců ze SSSR (všichni deportovaní zemřeli). Další národnosti (25,000 deportovaných, 10,000-15,000 zemřelo), mezi nimi byli podle Státního muzea Auschwitz-Birkenau nejpočetnější skupinou Češi (7,000-9,000). 

Zobrazit celou diskusi