metro.cz

Počasí v Praze

3 °C / 10 °C

Středa 24. dubna 2024. Svátek má Jiří

Kanceláře už neletí, investoři vsázejí na nájemní bydlení

  5:36
Posedlost Čechů po bydlení ve vlastním se zmírňuje. Vsázejí na to nyní byznysmeni s realitami.
Nový developerský projekt společnosti Trigema s názvem Fragment, který bude stát v Karlíně. | foto: Monolot/Trigema

Developeři se na dobu neurčitou loučí se zahraničními zájemci o koupi bytu. Umrtvený pohyb v Evropě stojí za skutečností, že cizinci loni kupovali byty na bydlení či jako investici podstatně méně než v předešlých sezonách. Hledají proto nové možnosti. Například výstavbu nájemního bydlení pro české klienty.

„Procento zahraničních zájemců o nákup bytů se teď pohybuje maximálně do pěti procent,“ přiznává Dušan Kunovský, majitel společnosti Central Group. Developerská společnost se ale soustřeďuje výhradně na výstavbu vlastnického bydlení. Central Group se sice do výstavby bytů, které by sám pronajímal nebo je stavěl pro investora, nehrne, ale ani ji neignoruje. „Situaci ale samozřejmě analyzujeme, ze zkušenosti ale víme, že pokud si výstavbu celého projektu zadá fond, obvykle tlačí developera do příliš diskontních cen,“ říká Kunovský.

Jiní velcí hráči na českém trhu s bydlením však mají opačný názor. I proto, že už je v současnosti oslovují nejrůznější investiční a realitní fondy. Ty totiž sondují nákupy celých objektů, které by následně nerozprodaly, ale pronajímaly. Nebo se někteří developeři pouštějí do vlastních projektů na pronájem.

Ostatně to potvrzuje Marcel Soural, majitel skupiny Trigema. „My už jeden takový projekt stavíme v pražském Karlíně, bude tam 140 bytů, které se budou pronajímat,“ říká Soural. Připravuje se i výstavba obytného souboru Zlatý lihovar na Zlíchově u Vltavy, tady chce developer Soural alespoň část bytů vyčlenit pro nájemní bydlení.

Malé byty a ekobydlení

  • Zájemci o vlastnické bydlení či investoři do pronajímatelných bytů vyžadují spíše menší plochy.
  • Více než polovinu všech nových bytů prodaných v roce 2020 tvořily ty s dispozicí 2+kk, následovaly byty 1+kk.
  • Zvyšuje se také zájem klientů o energeticky co nejúspornější bydlení.

Švédské zkušenosti z výstavby pronajímaných bytů chce v Česku více uplatňovat společnost Skanska. „Tam je to rozvinuté, my nyní analyzujeme podmínky, u nájemních objektů se například liší daňové povinnosti. V úvahu nyní přichází hledání velkého investičního fondu, který by do podobného projektu šel,“ vysvětluje Petr Michálek, předseda představenstva Skanska Reality. Jeho společnost nyní uvažuje, že by část bytů v plánovaném objektu v Holešovicích na pronajímání vyčlenila.

Jak developeři konstatují, ze zájmem velkých investorů o nájemní objekty je i stagnace kancelářských projektů. Jednak jich je v nabídce hodně a jednak, i v souvislosti se systémem práce v režimu home office, řada velkých uživatelů kancelářských objektů uvažuje spíše o redukci pronajímané plochy.

Vedle investičních fondů by mohly nájemní bydlení na úkor vlastnického rozhýbat třeba i penzijní fondy. Uvažují o tom? Zatím je brzdí přísná pravidla v penzijní branži. „Do nájemního bydlení investovat prostřednictvím účastnických fondů doplňkového penzijního spoření není možné,“ uvádí za ČSOB Penzijní společnost mluvčí Patrik Madle. 

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Důležité je přijmout svoji identitu a bojovat za svá práva, říká manažerka Klára Sobotková

vydáno 23. dubna 2024  18:30

Ve světě, kde dominovali muži, se odvážila zaujmout klíčové pozice. Klára Sobotková se stala průkopnicí průmyslového sektoru v České republice. Od roku...  celý článek

Ve čtvrtek vše předvedeme lidem a já se už nemůžu dočkat, těší se Anna K.

vydáno 23. dubna 2024  12:30

Čerstvá držitelka Ceny Anděl za píseň Údolí včel Anna K. zve své fanoušky na dva koncerty. V pražském Foru Karlín ve čtvrtek a o dva dny později v...  celý článek

Braník ve víru změn. Nový biotop hlídá tučňáčí rodinka. Z ohořelé ostudy bude park

vydáno 23. dubna 2024  5:30

Kouř na obloze a zvuk sirén. V Braníku v poslední době evergeen. Opuštěný areál bývalých stavebnin hoří několikrát do roka. Objekt na začátku Vrbovy ulice...  celý článek

U sebe doma vyrobím, na chalupě si pak posvítím? Jenže je to trochu jinak

vydáno 22. dubna 2024  18:30

České obecné fotovoltaické prostředí srší optimismem, ale současně v něm vládne mezi lidmi hodně legend. Jednou z nich je třeba možnost sdílení energie...  celý článek