Popelnice na tříděný odpad budou pro občany zdarma, k dispozici by měly být do konce roku 2021

Od roku 2030 výrazně podraží skládkování odpadů. Je nejvyšší čas třídit odpady. Můžeme tak pomoci naší planetě, přírodě, ale i vlastní peněžence. Město Kutná Hora dlouhodobě usiluje o to, aby občané třídili odpady. Na území města je řada kontejnerových stanovišť pro třídění papíru, plastů, skla i oleje tak, aby byly v docházkové vzdálenosti. Přesto řada lidí, možná z lenosti nebo nevědomosti, odpady netřídí. Ty poté končí na skládkách. Novinkou budou popelnice na tříděný odpad pro domácnosti.

Od ledna vstoupil v platnost nový zákon o odpadech.

Původně státní legislativa počítala s tím, že omezení skládkování odpadů nastane již od roku 2024. I když byl termín posunut do roku 2030, je nejvyšší čas jednat. „Pokud budeme odpady třídit a redukovat množství ukládané na skládky, nehrozí občanům města zvyšování místního poplatku, který je v současné době 650 korun,“ uvedla Katka Hladíková, která se problematikou třídění odpadů zabývá v technickém oddělení MěÚ Kutná Hora dlouhodobě. V roce 2030 by mělo být recyklováno 60 % z celkových odpadů v ČR (v současnosti je to v rámci ČR pouze 38 %). Cílem je skládkovat od roku 2035 pouze 10 % odpadu.

Poplatek za skládkování se zvýší z 500 až na 1850 korun

„Poplatek za ukládání odpadů na skládky se bude postupně navyšovat z 500 korun za tunu odpadu uloženého na skládku v současnosti až na 1850 korun za totéž v roce 2029. Tento ekonomický nástroj nás má přinutit, aby každý z nás dodržoval hierarchii nakládání s odpady: předcházet vzniku odpadů, recyklovat a využívat odpady a až na posledním místě ukládat odpady na skládku,“ zdůrazňuje Katka Hladíková.

Nádoby na třídění odpadu pro domácnosti budou k dispozici do konce roku 2021 

Občané si budou moci zažádat o popelnici na tříděný odpad pro domácnosti.

„V roce 2020 jsme požádali o dotaci na nákup nádob na třídění papíru, plastu a na nákup zahradních kompostérů. Nádoby budou mít objem 240 litrů a barevné rozlišení bude pouze na jejich víku. Nevýhodu vidíme pouze v tom, že nádoby zaberou prostor na pozemku občanů. Kontejnery na třídění odpadů v ulicích města zůstanou, pouze budeme dle výtěžnosti počty kontejnerů redukovat,“ řekla Katka Hladíková a upřesnila, že v současné době byla dotace z Operačního programu Životní prostředí schválena a je reálné, že do konce roku 2021 budou zájemcům předány nádoby na třídění odpadů a domácí kompostér.

Nádoby na tříděný odpad i jejich svoz bude pro občany zdarma. „Na webu města mohou zájemci stále vyplnit dotazník k průzkumu třídění odpadu. Dotazník poslouží jako podklad pro distribuci těchto nádob,“ dodala Katka Hladíková.

Monika Pravdová

 

Zavřít menu