Zdraví škodlivá vejce?

Autor: Petr Pohl

Kdo nejí vajíčka, jakoby nebyl. Snídani bez nich si leckdo neumí představit, avšak známe všechny důvody, proč jsou vejce zdravá a proč je vůbec zařadit do jídelníčku? A jak je to vlastně s nezdravostí, o které nám kdysi dávno povídali rodiče a doktoři - bude se nám konzumací této potraviny zvyšovat cholesterol, který nám časem způsobí velké problémy? V tomto článku si téma vajec rozebereme trochu podrobněji.

  Vajec existuje mnoho druhů, nás budou zajímat především ta slepičí, protože jsou v naší komunitě nejrozšířenější; o křepelčích a pštrosích někdy jindy. Vejce patří mezi potraviny, které mají nejvyváženější obsah nutričně významných látek a zároveň jsou výborně stravitelné (žloutek 98 a 100%). Jejich dominantními složkami jsou proteiny a tuky, avšak jsou bohaté i na vitaminy (B12) a minerální látky (sodík, draslík, vápník, železo, zinek, jód), což jistě všichni ocení. „Nejproblémovější“ složkou jsou právě tuky, které se nacházejí ve vaječném žloutku (bílek je neobsahuje vůbec) a jsou tvořeny mono, di a tri glyceroly a fosfolipidy, které jsou z nutričního hlediska nejvýznamnější. Další významnou složkou lipidů jsou mastné kyseliny, kterých je v jednom vejci zhruba 6 g – např. omega 3.

Udělali jsme si malý výlet do biologie, nyní si pojďme říct něco málo o cholesterolu ve vejcích. Od mala se na nás valily informace, že vajíčka jsou nezdravá, ba dokonce nebezpečná a že jejich konzumací riskujeme onemocnění kardiovaskulární soustavy. Dnes je už pohled (díky bohu) trochu odlišný; na vejce se nenahlíží jako na nezdravou potravinu, naopak jsou vyzdvihovány jejich výše zmíněné, pozitivní složky. Žloutek bezesporu cholesterol obsahuje, a dokonce ve vysokém množství. Co je ale důležité, je to, že žloutek mj. obsahuje i látky, které vstřebávání proklínaného cholesterolu brání (lecitin). Obecně můžeme říci, že není důležité množství cholesterolu, ale poměr mezi „dobrým“ a „špatným“ cholesterolem. Díky omega 3 mastným kyselinám převažuje ve vejcích ten dobrý. Dále se ve žloutku nachází kyselina linolenová (CLA), která při nedostatku limituje sportovní výkon a má pozitivní účinky na srdce. Konzum této potraviny je tedy vhodný i pro osoby s vysokou hladinou cholesterolu v krvi, na rozdíl od všemožných jídel smažených na přepáleném tuku...

Vejce jsou skvělým zdrojem tělu potřebných látek, ale pouze za předpokladu, že jsou dobré kvality. Pokud tedy chcete z této potraviny vyždímat co nejvíce benefitů a nedostat salmonelu, sáhněte pokud možno po domácích vejcích z farmy/chovu. Sice se samotný nákup vajec trochu prodraží, ale bude to dobrá investice do vašeho těla. A jestliže takovouto možnost nemáte, vybírejte si v supermarketech raději než polská vejce ta česká. Obecně dobrou kvalitu poznáme podle oranžové barvy žloutku (někteří chovatelé žloutek záměrně dobarvují pomocí přídatných látek, to ale nezasvěcené oko nepozná). Dalším indikátorem není nic jiného než samotná chuť vajec.

Už tedy víme, co jsou vejce z biologického hlediska zač, jak to vlastně je s tím tolik proklínaným cholesterolem a jaká plata kupovat. Nyní je čas uvést si pár tepelných úprav, kterými si vejce můžete připravit (pokud tedy nejste nový Rocky Balboa a nepijete každé ráno 10 syrových vajec, což bych vám ovšem nedoporučoval). Začneme těmi méně známými.

Extrifit Egg 100 1000 g

Tento produkt je čistou a neochucenou surovinou bez jakýchkoliv dalších přísad. Obsahuje 100 % sušeného vaječného bílku z ověřeného evropského zdroje.

Mikrovlnka

Jde jen o to, abyste nenastavili příliš vysoký výkon, protože jinak vám vejce explodují (a věřte – to zažít nechcete). Můžete si v ní připravit i míchaná vejce/volské oko, stačí si vaječnou směs přelít do nádobky vhodné pro mikrovlnku. Nádobu přikryjte a dle potřeby promíchejte. Je to poněkud nezvyklý způsob, avšak nijak obtížný. Pokud z nějakých záhadných důvodů nemáte při ruce pánvičku, zkuste to takto!

Pára

Rozšlehejte vejce s vodou, dejte do kastrolu a ve vodní lázni nechte srazit. Celé si to můžete dochutit např. petrželkou.

Zapékání

Následující recept je chuťově velmi obstojný, ale doporučil bych ho spíše jako cheat day:

Keramickou misku vymažte trochou másla a vyložte šunkou. Dále do ní rozklepněte vejce a posypte je strouhaným (nízkotučným) sýrem. Takto připravená vejce vložte do trouby předehřáté na 200°C. Celé se to zapéká cca 15 minut.

Vaření, míchaná vajíčka

To by asi trochu bylo plýtvání mým/vaším časem, ehm.

Nejvhodnější úprava je (dle mého názoru) vaření ve vodě, tzv. natvrdo. Smažení se radši vyhněte, neboť při něm klesá stravitelnost vajec. Pohledy na maximální denní příjem vajec se liší, ale když si jich denně dáte 10 , nic špatného to s vámi neudělá.

A závěrem? Vajíčka NEJSOU v žádném případě nezdravá, ba naopak, můžeme je řadit mezi potraviny zdravé a pro kulturisty/silové sportovce nadmíru užitečné. Opačné výroky jsou bohužel dodnes přetrvávající mýty, které nestojí na žádném reálném podkladu. Cholesterolová hysterie není na místě! Nebojte se tedy krom bílků zařadit občas i žloutky, které jsou výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin, fosfolipidů a v tuku rozpustných vitamínů. A pokud si chcete zahrát na Pohlreicha, můžete si zkusit udělat míchaná vejce v mikrovlnce podle výše zmíněného receptu. Jedno je ale jisté – vajec se opravdu bát nemusíme.