Hejtman Holiš zůstane také starostou Rožnova, opozice to kritizuje

  12:46
Radim Holiš (ANO) nadále povede Zlínský kraj i rožnovskou radnici. Opozice kritizuje kumulaci funkcí, Holiš ale říká, že prioritou pro něj bude práce na hejtmanství a část jeho kompetencí v Rožnově přebere nový místostarosta.

Radim Holiš z hnutí ANO je hejtmanem Zlínského kraje. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Když v říjnu hnutí ANO vyhrálo krajské volby a jeho lídr Radim Holiš se poté stal novým hejtmanem, oznámil, že v řádech měsíců skončí v roli starosty Rožnova pod Radhoštěm.

Nakonec je všechno jinak a 45letý politik zůstane i v čele města. Pouze se nově stane neuvolněným starostou a bude také brát nižší plat.

„Je to kompromisní řešení a výsledek jednání v rámci rožnovské koalice,“ řekl MF DNES Holiš s tím, že si původně představoval jinou variantu. Náhradu za sebe však nenašel.

„Podle mých informací vybraný kandidát ANO nakonec na radnici jít nemohl,“ podotkla rožnovská místostarostka Kristýna Kosová (Zdravý Rožnov). Také ona a další místostarosta Jan Kučera (Nezávislí Rožnováci) označili výsledek jednání za kompromis.

„Dovedl bych si představit více funkční řešení, ale respektuji postoj hnutí ANO, že vyhráli volby,“ řekl Kučera. „Diskutovali jsme o tom dlouho, beru to jako řešení na dva roky do komunálních voleb. Navíc nám pomůže další člověk,“ dodala Kosová.

Naráží na skutečnost, že na městě vznikne pozice nového místostarosty, aby si Holiš pracovně „uvolnil ruce“. Stane se jím dosavadní zastupitel ANO Jiří Melcher, který se bude starat o investice a hasičský záchranný sbor.

Holiš si ponechá finance a městskou policii. Zastupitelé by tuto změnu měli schválit na svém únorovém jednání.

Ať se naplno věnuje řízení kraje, vzkázal Čunek

Stejný souběh funkcí řešil také Holišův předchůdce Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ten se zachoval jinak. Na podzim 2016 vyhrál krajské volby a v dubnu dalšího roku předal pozici starosty Vsetína Jiřímu Růžičkovi, do té doby prakticky neznámému předsedovi městské zdravotní a sociální komise.

„Myslím, že pan Holiš by se měl naplno věnovat výkonnému řízení kraje,“ poznamenal Čunek a upozornil na střet zájmů, jemuž bude Holiš čelit v souvislosti s přidělováním dotačních peněz.

„Když je hejtman zároveň starostou města či obce na území stejného kraje, je to dvousečné. Pokud je poctivý, může to vést až k tomu, že z určitého ostychu nechce svoji obec zvýhodňovat a ona tak může dostávat méně financí. Také ji ale naopak může preferovat a každá dotace pro ni je pak vnímána jinak,“ prohlásil Čunek.

Holiš kritiku odmítl a zmínil, že Čunek zase byl souběžně senátorem a hejtmanem. A Kosová má další argumenty. „Když si pan Čunek v roli hejtmana nechal zpracovat mapu investic, vyšlo z ní, že Rožnov je Bohem zapomenutá země. Záleží na tom, jak se pan starosta bude chovat při hlasování. My budeme na kraj posílat odůvodněné žádosti,“ řekla.

Zvolený postup se nelíbí ani rožnovské opoziční zastupitelce a bývalé starostce Markétě Blinkové (ODS). Má zkušenost s tím, že „její“ místostarosta nastoupil do funkce rok a půl před koncem volebního období.

„A bylo pro něj velmi náročné se do práce na radnici tak rychle dostat,“ zmínila. „Pro město to není dobré řešení. Nelze souběžně dělat hejtmana i starostu,“ tvrdí.

Holiš chce dokončit tři investice

Podobné dilema jako Holiš řešili i další noví hejtmani. Lidovec Jan Grolich v čele obce Velatice na Brněnsku skončil, Petra Pecková (STAN) naopak nadále vede město Mnichovice ve Středočeském kraji. Stejný postup zvolil i Holiš.

„Vylučuji, že bych pracovně nestíhal. Už teď dělám 12 až 14 hodin denně, pracuji i o víkendech. Je to otázka rozdělení kompetencí v rámci celého týmu. Práci na hejtmanství se budu věnovat naplno,“ uvedl zlínský hejtman, který už nyní jeden den v týdnu pracuje z Rožnova, kde také přijímá návštěvy týkající se dění na kraji.

Do rožnovského zastupitelstva hodlá kandidovat i za dva roky, ne však na uvolněnou pozici.

Dalším důvodem, proč chce coby starosta dokončit stávající volební období, jsou podle něj tři velké investice, které má radnice rozjeté. Jedná se o stavbu kulturního centra, rekonstrukci knihovny a vodovod na Horní Paseky.

„Pět let jsme na to skládali peníze, nechci teď od toho utéct,“ řekl Holiš.

Podporu má také od koaličních partnerů na kraji. „Byla jsem ujištěna, že prioritou je pro něj kraj a jeho práce na hejtmanství tím nebude trpět,“ řekla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová (Piráti).

Autor: