Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nebezpečný trend v Česku: Respirátor s výdechovým ventilem chrání jen vás, ne okolí

Autor: Kristýna Beránková - 
2. února 2021
12:10

Nové mutace koronaviru děsí Čechy. Vláda doporučila používání respirátorů FFP2 v obchodech a veřejné dopravě. Stále více lidí jimi proto nahrazuje dosud používané roušky. Jenže často volí ty s výdechovým ventilem. Tím jsou chráněni oni, nikoliv jejich okolí.

Snaha zpomalit šíření agresivnějších a nakažlivějších forem koronaviru přiměla vládu ke zpřísnění opatření. Kromě uvedeného doporučení jsou respirátory nyní povinné třeba v autoškole – pro žáky i učitele. A mnozí odborníci zavést povinnost nasadit si je při vstupu do míst, kde je větší koncentrace osob, po vzoru Rakouska a Německa, stále diskutují.

Snazší dýchání

Není však respirátor jako respirátor. Ty s výdechovým ventilem jsou pro nošení příjemnější, protože nevlhnou a dýchat v nich je snadnější. Jenže… Vzduch, který jeho nositel vydechuje, není nijak filtrován. Z pohledu okolí je to stejné, jako kdyby si nos a ústa nezakryl. „Chrání nositele, ale nikoliv jeho okolí. Přes takový respirátor by se měla nosit ještě ústenka,“ upozorňuje Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Fakultní nemocnice Bulovka.

Nosili ho politici

Respirátory s výdechovým ventilem používali ještě loni na jaře i naši nejvyšší politici. Na letišti „vítat“ letadlo se zdravotnickými pomůckami z Číny se s nimi v březnu objevili třeba premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra Jana Hamáček (ČSSD). Po kritice ho ale vyměnili. I v aktuálních bezpečnostních nařízeních stojí, že: „…vláda důrazně doporučuje při styku s jinými osobami používat respirátor bez výdechového ventilu třídy FFP2 nebo KN95“. Minulý týden si respirátor s výdechovým ventilem velmi pravděpodobně vzal i německý velvyslanec v Česku Christoph Israng. Velvyslanectví uvedlo, že šlo o respirátor třídy FFP3, ventil ale nekomentovalo.

Laikům se ventil líbí

„Existuje studie, kdy se laikům ukázaly různé respirátory, a oni za nejbezpečnější považovali ten s ventilem. Pocitově ho vnímali jako speciální, profesionální,“ říká Jana Zimová, ředitelka firmy Respilon vyrábějící nanovlákenné ochranné pomůcky. „Ve skutečnosti jde hlavně o pracovní pomůcku, kterou nejčastěji do nedávna používali řemeslníci a dělníci v továrnách. Pro naši situaci, tedy pandemii koronaviru, se nehodí,“ uvádí Zimová.

Jak respirátor správně nosit?

  • Respirátor musí hlavně těsnit.
  • Sponu na nose byste měli pokaždé přitisknout pevně k nosu.
  • Zvolte respirátor podle velikosti své tváře, nikde nesmí odstávat.
  • Po nasazení zkontrolujte, zda nevdechujete vzduch zejména okolo nosu nebo spodem okolo brady.

Vousáči jsou nebezpeční

Okraje respirátoru by měly vždy těsně přiléhat k pokožce, což ale vousy, a to i mírné strniště, neumožňují. Ještě horší je to, pokud se dotyčný pyšní rozměrným plnovousem. Většinou tak nadechuje a vydechuje okolo respirátoru. Ve výsledku tak vlastně vyhodil peníze za dražší pomůcku. Ohrožuje tak sebe, dýchá nefiltrovaný vzduch, i své okolí, protože do prostoru volně šíří kapénky.

A co se dále týká mužů s vousy. Lidský dech je přirozeně vlhký a teplý, pod respirátorem i rouškou se v porostu vytváří ideální mikroklima pro množení bakterií a kožních plísní. Po dobu pandemie je lepší se dočasně své ozdoby vzdát a chodit hladce oholený.

Video  Blatný o povinných respirátorech: Zatím chcem důrazné doporučení. Dotaz na jeho roušku na vytočil  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

 

XLADI ( 3. února 2021 07:08 )

Stejně je tok ničemu. Nosí to celý svět a nezávisle na tom jak moc to kde nosí se to šíří skoro stejně.

syrucek ( 2. února 2021 18:36 )

A v čem je problém? Chráním především sám sebe. Když to samé budou dělat i ostatní, budou všichni pod ochranou

bullshit ( 2. února 2021 17:50 )

Ministr zdravotnictví nosil a nosí FFP1 a to ještě špatně nasazenou, Bureš nosil s rudým výdechem ( než mu to konečně někdo řekl, sám na to nepřišel ).
V Rakousku jsou již případy napadení plic plísněmi z vlhka. Před kovidem neochrání ani FFP2 ale vlhko je v každém provedení bez výdechu. Je to kontraproduktivní, nedostaneš čínskou chřipku ale dostaneš plíseň do plic...

lync ( 2. února 2021 17:05 )

Přesně tak, za chvíli si budem ještě holit i hlavy.Už teď je blbá nálada a ještě vymýšlí takové hovadiny.

Fafejta ( 2. února 2021 16:33 )

Blábol, pokud jsem zdravý, neohrožuji nikoho, sebe chráním a přitom můžu relativně normálně dýchat. Jděte s těmahle kampaněma někam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa